22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

Güneş enerjisi ağaçları kurtardı

Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Aşağı Çapak köyündeki 28 aile sıcak su temin etmenin zahmetsiz yolunu buldu. Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (Orköy), köylülere faizsiz güneş enerjisi kredisi verdi. Isınmak amacıyla ağaçları yakmamaları için müdürlük bütçesinden 40 bin YTL ayrıldı.



Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, ailelerin artık kullanacağı sıcak su için ormandan yakacak toplamayacaklarını söyledi.Denizli genelinde 299 orman köyü bulunduğunu belirten İl Müdürü Kaplan, bunlardan şimdilik 86'sının Orköy bütçesinden destek gördüğünü bildirdi. 2003 ile 2008 yılları arasında sosyal ve ekonomik amaçlı krediler için 4 milyon 300 bin YTL kullanıldığını aktaran Kaplan, beş yılda 500 aileye bin baş gebe düve dağıttıklarını, çeşitli orman köylerindeki 520 aileye de güneş enerjisi sistemi kurdurmaları için kredi verdiklerini söyledi. Gelecek yıl Orköy bütçesinden 110 köye kredi vermek istediklerini ifade eden Kaplan, şunları kaydetti: "Orköy'ün 2009 yılı bütçesinin 1 milyon 200 bin YTL olmasını bekliyoruz. Orman köyleri, Orköy'le daha da gelişiyor ve ekonomileri düzene giriyor. Köylerde yaşayan ailelerimiz, kazandıkça ormana daha iyi bakıyor, yangınlara karşı daha hassas oluyor. Biz de kendilerini sık sık ziyaret ederek ormanlık alanların korunması gerektiğini, ormanlar sebebiyle köye destek geldiğini anlatıyoruz. Önümüzdeki yıllarda elektrik enerjisi üreten panellerin dağıtımı ve biyogaz üretimiyle ilgili çalışmalar da yapacağız."

Aşağı Çapak Köyü Muhtarı Ali Eren ise köylerinin iki yılda Orköy bütçesinden 250 bin YTL destek aldığını, bu sayede inek besiciliğinin başladığını anlattı. Muhtar Eren, "Köyümüzde 28 aileye güneş enerjisi paneli, 26 aileye de ikişer gebe düve verildi. Güneş enerjisi için aldığımız kredileri, faizsiz olarak üç yılda devlete ödeyeceğiz. Orman yangınlarının önlemesi için başlatılan güneş enerjisi kurma projesini köylümüz çok sevdi." ifadelerini kullandı. 60 haneli ve 220 nüfuslu köydeki bütün ailelerin evinde güneş enerjisi istediğini belirten Eren, şunları söyledi: "Akşama kadar tarlasında, bağında, bahçesinde çalışan halkımız, evine gittiğinde sıcak suyunu hazır buluyor. Eskiden tarladan gelip evde su ısıtıp banyo yapmak için uğraşıp duruyorduk. Şimdi kahvehaneye giderken bile duş alıyoruz. Orköy kredisiyle gelen gebe düveler, sağlıklı yavrular dünyaya getirdi. Köyümüzün ekonomisi, sığırcılıkla daha da yükselecek."

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 10:00:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?