22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

İhracatçının derdi ithalat

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB), kayıt dışı ekonomi ve ithalatın önünün açık tutulmasının kendileri için en büyük tehlike olduğunu söyledi. DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, Denizli'den bu yılın ilk 6 aylık bölümünde yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Birlik binasında düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Güntaş, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 11.7 artarak 471 milyon 131 bin dolara ulaştığını söyledi.

Güntaş, 2005 yılının Haziran ayında kayda alınan ihracat rakamının 69 milyon 342 bin dolar olduğunu belirterek, son günlerde AB'de yaşanan siyasi gelişmelerin de etkisiyle yaşanan olayların, ihracatı yakından ilgilendirdiğini ve etkilediğini ifade etti.

Euro-Dolar paritesinde yaşanan düşüş eğiliminin Türkiye ekonomisi ve ihracatı açısından iki büyük tehlikeyi içinde barındırdığını ifade eden Güntaş, "Ülkemiz ihracatının yüzde 50'den fazlası Euro ile yapılırken, ithalatın ise yaklaşık yüzde 55'i Euro ile yapılmaktadır. Döviz sepetinin de düşmesiyle dış ticaretimiz olumsuz yönde etkilenirken, maliyetlerdeki artışların da önüne geçilememesi sebebiyle ihracatçının karında düşüş yaşanmaktadır" dedi.

İhracatın bu tablosuyla Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan ithalat rakamlarının ve dış ticaret açığındaki artış rakamlarının yan yana konularak ciddi bir şekilde değerlendirilmesinin, girdi maliyetlerinin düşürülerek üretimin önünü açacak tedbirlerin acilen uygulamaya konulmasının gerektiğini vurgulayan Güntaş, "Türk parasının aşırı değerli olmasının getirdiği sıkıntılar, artık herkes tarafından anlaşılmaya başlanmıştır" şeklinde konuştu.

İşçi maliyetlerinin yüksek olduğunu, bunun da ihracatçıları zor durumda bıraktığının altını çizen DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, "Benim işyerimde, benim işçimin bana maliyeti yıllık 10 bin dolar. Diğer tarafta Türkiye'nin GSMH'sı 4 bin 200 dolar. Şimdi bu çelişkiyi benim kime sormam gerekiyor? Demek ki, bu çelişkiler zaman dilimi içerisinde çözülecek. Bu insanların, bu tip vergilerden kurtarılması gerekiyor. Türkiye'de en önemli konu, kayıt dışının kayıt alınması. Bugün Türkiye'de kayıt içi rakamları yüzde 50'yi geçmiyor. Yüzde 50 kayıpla ülkeyi vergilendirirseniz, tabi ki bütün vergileri bu tür çalışanların üzerine koyarsınız. Böyle olunca bizim gibi ihracata yönelik çalışan firmalar büyük sıkıntıya düşer" dedi.

İhracatın artmasından daha fazla ithalatın arttığını belirten Güntaş, "Esas tehlike burada. Biz ihracatı yılda 10 milyar dolar arttırıp, özverili çalışmışız fazla önemli olmuyor. Döviz kurları sürekli düşerse ithalatın her zaman önü açık tutulur. Canla, başla, asgari ücretle çalışan insanların alın terleri çok ucuz yolla başkalarına aktarılıyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2005 Pazartesi 17:01:38
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 16:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?