Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Denizli Belediyesi'nin işbirliği ve aile hekimlerinin katkılarıyla, Fatih Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 30-65 yaş arasında bulunan 3 bin 811 kadını rahim ağzı kanseri için taramadan geçirecek.
Denizli Devlet Hastanesi KETEM 20 ile 70 yaş arasındaki kişilere kanser taraması çalışmalarını sürdürürken, tarama yapılan kişi sayısının her yıl arttığı belirtildi. Denizli Devlet Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, 2008 yılında 11 bin 457 kişi KETEM'de taramadan geçerken, bu rakam 2009 yılında 14 bin 979 olarak gerçekleşti. Meme kanseri için yapılan mamografi sayısının 2008 yılında 7 bin 459, 2009 yılında 7 bin 636 iken rahim ağzı kanseri taraması için yapılan PAP Smear taramanın 2008 yılında 8 bin 225, 2009 yılında 8 bin 12'ye ulaştığı kaydedildi. 2008 yılında 39 kişiye meme, 26 kişiye rahim ağzı ve 1 kişiye de prostat kanseri teşhisi konulurken, 2009 yılında ise 40 kişinin meme kanseri, 45 kişinin rahim ağzı kanseri olduğu saptandı.
Denizli Devlet Hastanesi KETEM çalışmalarını düzenlenen toplantı ile sağlık çalışanları, Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilileri ile Belediye Kadın Meclisi Gönüllüleri ile Fatih Aile Sağlığı Merkezi hekimlerine anlatan Dr. Mustafa Ali Ekiz, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi. Dr. Mustafa Ali Ekiz, önümüzdeki günlerde Denizli Devlet Hastanesi KETEM ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Denizli Belediyesi'nin işbirliği ve aile hekimlerinin katkılarıyla, Fatih Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 30-65 yaş arasında bulunan 3 bin 811 kadının rahim ağzı kanseri için taramadan geçirileceğini söyledi. Taramanın yapılabilmesi için Denizli Belediyesi'nin gezici sağlık aracı tedarik edeceğini belirten Ekiz, "Hedef kitlemizin en az yüzde 70'ni günde 20-25 smear alınarak 7-10 aylık sürede, Ulusal Servis Kanseri Tarama Standartları doğrultusunda taranacak. Kadınları ilk olarak telefonla smear almaya çağıracağız. İstenilen katılım sağlanamazsa ikinci kez telefon edilecek. Yine katılım sağlanamazsa eğitim, broşürlerle bilgilendirme ve ev ziyaretleri yapılacak. Tarama grubundaki kadınların telefonla aranması, toplu ve birebir eğitimler, dağıtılacak broşürler, ev ziyaretleri için Denizli Belediyesi Kadın Meclisi Üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve aile hekimleri katkı sağlayacak. 5 yıllık aralarla tarama tekrarlanacak. Planlanan sayıda smear alınabilirse en erken 7 ay, en geç 10 ayda taramanın bitirilmesi hedeflenmektedir" dedi.