Denizli'deki , Tripolis ve Tabea antik kentleri ile Beycesultan Höyüğü'nde Ağustos ayının başında başlayan kazı çalışmalarına, ödenek yetersizliği nedeniyle son verildi.
Denizli'de, 2008 yılı programında Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Tabea antik kentleri, Beycesultan Höyüğü ve İlbadı Mezarlığı'nda kazı çalışmaları yapılması planlanmıştı. Bu alanlarda, Ağustos ayının başında kazılara başlandı. Ancak ödenek yetersizliği nedeniyle, Buldan'daki Tripolis Antik Kenti'nde 17, Kale'deki Tabea Antik Kenti'nde 19 ve Çivril'deki Beycesultan Höyüğü'nde ise 24 gün sonra kazılara son verildi. Hierapolis ve Laodikya Antik Kenti ile İlbaldı Mezarlığı'ndaki kazı çalışmaları ise devam ediyor.
Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, Tripolis ve Tabea antik kentleri ile Beycesultan Höyüğü'nde bu yılki kazı sezonunu tamamladığını belirterek, “Söz konusu kazı alanlarına 30'ar bin YTL ödenek ayrıldı. Bu üç kazı alanında çalışmalar kısa tutuldu. Ayırdığımız, 30'ar bin YTL ödeneği verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı da tarihi kentlere 20'şer bin YTL ödenek ayırdı. Tripolis ve Tabea Antik Kenti ile Beycesultan Höyüğü kazıları çok kapsamlı büyük kazılar değil. Kazı heyeti ve öğrencileri de İzmir'den geliyor. Bu da dezavantaj” dedi.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılan Tabea Antik Kenti kazı heyetinde görevli Yrd. Doç. Dr. Şakir Çakmak, kazıların ödenek yetersizliğinden dolayı sekteye uğradığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Çakmak, antik kenti geçen yıl gün yüzüne çıkartmaya başladıklarına dikkati çekerek, “Bu yıl çok önemli bir sarnıç, Menteşe Beyliği dönemine ait bir hamam ve 19'uncu Yüzyıl başlarında inşa edilmiş bir cami üzerinde çalıştık. Asıl çalışma hedefimiz iç kale surlarını ortaya çıkarmaktı. Bu amaçla kazılara başlamıştık. Ancak, ödenek yetersiz olunca, çalışmaları sonlandırmak zorunda kaldık” dedi.
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytekin Erdoğan da kendilerine verilen 30 bin YTL ödeneğin yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Kazı için çalıştırdığımız işçi ve diğer giderler hesaplandığında normal çalışma süresi yaklaşık 17 gün ediyor. Çalışma alanlarımızı bu süreye göre programladık. Tek endişem, kazı yaptığımız yeri korumak. Bunun için gereken yerlere yeniden ek ödenek temin edebilmek için başvuracağız” diye konuştu.
Çalışmalarının durduğu Beycesultan Höyüğü'nde kazı başkanlığı görevini yürüten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Eşref Abay da ödenek yetersizliği nedeniyle kazı ekibinin bölgeden ayrıldığını, gelecek yıl kaldıklarını yerden çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.