Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, tekstil ve konfeksiyonda kendini yenilemeyen ve kurumsallaşamayan firmaların sektörden yok olacağını söyledi.
Denizli'de düzenlenen 2. Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Zirvesi'nin ardından dün akşam Colossae Otel'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Müjdat Keçeci, zirvenin çok yararlı geçtiğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı zirvenin ardından yapılan oturumlarda başarılı olmuş, kendini kanıtlamış kişilerin başarı öykülerini anlattıklarını belirten Keçeci, "İşadamlarımız yeni bir yol haritası çizdi. Oda olarak bir yıldan bu yana bu zirve için çalışıyorduk. Dünyada bu işi bilenlerle bu işi yapanları bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadık. Biz her zaman tekstilin gelecek olduğunu söyledik. Tekstilde Denizlili tekstilcinin yapacak çok işleri var" dedi. Zirvede anlatılanlardan herkesin kendisine bir pay çıkardığını, bundan sonraki yatırımlarda ortaya çıkarılacak yeni ürünlerde ve yeni tasarımlarda zirvede konuşulanların etkili olacağını belirten Keçeci, Polonya'nın Lodz şehrinde 1990'lı yıllarında 10 bin kişinin çalıştığı tekstil fabrikalarının kapanması üzerine Lodz Belediye Başkanı Jerzy Kropiwnicki'nin üniversitelerle işbirliği ile inevasyon yaparak teknik tekstile geçme çalışmasının Denizli'de bir benzerinin yapılabileceğini söyledi. Denizli'deki tekstil şirketlerinin aile şirketi olduğunu belirten DSO Başkanı Müjdat Keçeci, "Bunlar bir an önce kurumsallaşmaya çalışmalıdır. Kurumsallaşamayan kendini yenilemeyen şirketler çağa ayak uyduramayıp yok olurlar" dedi.
DSO Başkanı Keçeci, dövizin yükselmesinin ihracat yapan firmaların lehine olduğunu bunun bir nevi develasyon olduğunu belirterek, "Şirketlerimizin özellikle dolar borcu yoksa öz sermayesiyle çalışıyorsa bundan karlı çıkacaktır. Ancak son yıllarda YTL'nin aşırı değer kazanmasıyla firmalarımız dolar üzerinden borçlandı. Borçlu olan firmalar için bu iyi değil. Denizli'de bin 200 işyeri var bunlardan var ve bunların 750'si tekstille uğraşıyor. Yaşanan kriz nedeni ile dün, bugün kapanan fabrikalarımız yok, ancak geçmişten gelen sıkıntılar nedeni ile kapanan fabrikalarımız oldu. Burada kriz Denizli'yi etkilenemedi demekte doğru olmaz. Dünyada yaşanan olumsuz tablo nedeni ile sıkıntıda olan tekstilcimiz mutlaka vardır" diye konuştu. Denizli'den Amerika ve Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın bir önceki yıllara göre azaldığını belirten Keçeci, "Denizlili üretici çantasını eline alıyor, dünyayı dolaşıyor. Afrika'da, Asya'da kendine yeni pazarlar arıyor, ismi hiç duyulmamış ülkelere gidiyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaşanan kriz nedeni ile talepte azalma olursa. yeni pazarlarla sıkıntıya düşmeme çabası içinde olacağız" dedi.