22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

Kulağındaki kene ile 1 ay yaşadı

Denizli'de kulağındaki şiddetli ağrı nedeniyle özel bir hastaneye başvuran 60 yaşındaki Naciye Davarcı'nın kulağından canlı kene çıkarıldı. Kadının kulağının içinde 1 ay boyunca yaşayan kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyıp- taşımadığı konusunda Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'nün tahlilleri yapmadığı, bir görevlinin “Kene zarar verse, şimdiye kadar belli olurdu” dediği öne sürüldü.


Kayseri'nin Tomarza İlçesi'ne bağlı Aslantaş Köyü'nde oturan 10 çocuk annesi Naciye Davarcı, sol kulağındaki şiddetli ağrı nedeniyle geçen ay Kayseri Devlet Hastanesi'ne gitti. Davarcı'nın kulağında iltihaplanma olduğunu söyleyen doktor ‘Gliser’ isimli damla ile antibiyotik önerdi. Damla ve ilacı kullanan ancak, şiddetli kulak ağrısı devam eden kadın, bu kez Denizli'de inşaat taşeronluğu yapan oğlu Halil İbrahim Davarcı'nın yanına geldi. Denizli'ye bağlı Bağbaşı Beldesi’ndeki aile hekimi de Naciye Duvarcı’nın kulağında iltihaplanma olduğunu, Kayseri'deki doktorun verdiği damla ve ilaçların iyi geleceğini söyledi.

Naciye Davarcı, kulağındaki acı dayanılmaz hale gelince geçen perşembe günü Denizli’deki özel bir hastaneye müracaat edildi. KBB uzmanı Opr. Dr. Ümran Murat Telli'nin muayenesinde Naciye Duvarcı'nın sol kulağının içinde canlı bir böcek bulunduğu tespit edildi. Cerrahi müdahaleyle çıkarılan böceğin kene olduğu ve yaklaşık 1 aydır kulakta durduğu saptandı. Hastanın kulak zarının zarar görmemesinin büyük şans olduğunu söyleyen Dr. Telli, çıkarılan kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesini istedi. Alkollü suya konan kene Duvarcı ailesine teslim edildi.

KKKA virüsü taşıyıp taşımadığının belirlenmesi amacıyla keneyi tahlil için Denizli İl Sağlık Müdürlüğü’ne götürdüklerinde şaşkına döndüklerini söyleyen Halil İbrahim Duvarcı, “Doktor kenenin tahlil edilmesini istedi. Biz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı'ndan şüphelenmiştik. İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki görevli, ‘Kene zarar verseydi, şimdiye kadar belli olurdu. Biz bu keneyi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne tahlil için göndersek tahlil sonucu 2 ayda gelir. Bizce gerek yok’ dedi. Bunun üzerine keneyi alıp Tarım İl Müdürlüğü'ne gittik, burada veterinerlerle görüştük. Onlar da kenenin virüs taşıyıp- taşımadığının laboratvuvarda yapılacak tahlille anlaşılabileceğini söyledi. Denizli'de bu konuda laboratuar olmadığı bildirildi. Kenenin tahlil edilmesi için annemin ölmesi mi gerekiyordu? Denizli İl Sağlık Müdürlüğü çok duyarsız davrandı” diye konuştu.

KENEYİ İLK DOKTORUNA GÖTÜRECEK

Kenenin köyde beslediği inek ya da tavuklardan geçmiş olabileceğini belirten Naciye Duvarcı kendisine ilk müdahaleyi yapıp iltihaplanma teşhisi koyan Kayseri Devlet Hastanesi’ne tepki gösterdi. Duvarcı, “Kulağımdan çıkan keneyi Kayseri Devlet Hastanesi'ne götürerek ilk teşhisi koyan doktora göstereceğim. Kulağımdan canlı çıkan kene alkollü suyun içine konulduğu için öldü. Dirisini gösterme şansım yok ama doktora mutlaka ölüsünü göstereceğim” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, kulağından kene çıkartılan Naciye Davarcı'nın oğlu Halil İbrahim Davarcı'nın, kendilerine başvurduğunu belirterek, “Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü'ne kavanoz getiren Halil İbrahim Davarcı, içinde kene olduğunu söylemiş. Ancak arkadaşlarımız, şişenin içindekinin kene olup, olmadığını tespit edememiş. Bunun üzerine kendisini Tarım İl Müdürlüğü'ne yönlendirmiş. Davarcı, agresif tavırlar sergileyip, ayrılmış. Kendisi İl Tarım Müdürlüğü'ne gitmiş, ancak sonrasında bize dönmemiş” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2008 Pazar 14:15:23
Güncelleme :28 Aralık 2008 Pazar 14:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?