TBMM tarafından, yaşanan çevre sorunlarının araştırılarak sürdürülebilir çevre politikası için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, Denizli'ye geldi.
Komisyon Başkanı Uşak Milletvekili Nuri Uslu, Sakarya Milletvekili ve Başkan Yardımcısı Recep Yıldırım, Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu, Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Denizli Milletvekili Mithat Ekici, Aksaray Milletvekili İlknur İncesöz, Isparta Milletvekili H.Kemal Kurt, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ve Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven'den oluşan komisyon üyeleri, dün gece Denizli Valiliği'nin koordinasyonunda Polisevi'nde yapılan "Denizli'de Çevre Sorunları ve Alınması Gereken Tedbirler" konulu toplantıya katıldı.
Komisyon üyeleri, bu sabah Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi alış verişinde bulundu. Ziyarette Denizli Valisi Erkmen, Komisyon Başkanı Nuri Uslu'ya bir plaket verdi.
TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan, bazı kaymakamlar, İl Genel Meclisi Üyeleri ve diğer yetkililer daha sonra Denizli Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi ve arıtma tesisleri ile Büyük Menderes Nehri'nde incelemelerde bulundu.
Büyük Menderes Nehri'nin kirliliğiyle ilgili Denizli Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan, komisyon üyelerine bilgi verdi. 540 kilometre uzunluğundaki nehrin kirlenmesine birçok yerden gelen atıkların sebep olduğunu belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan, şöyle konuştu: "Uşak'ta arıtması olmayan 14 tane işletmenin yanı sıra Karma Organize Sanayi Bölgesi'ndeki dericilerin atık suları da kirliliğin bir parçası."
Açıklamaları dinleyen Uşak Milletvekili ve Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Nuri Uslu, Çevre ve Orman İl Müdürü Yılmaz Kaplan'ın söylediklerini kabul etmedi. Müdürün açıklamalarında ciddi bir bilgi yanlışı olduğunu belirten Uslu, sözlerine şöyle devam etti: "Müdürümüz özellikle endüstriyel kirliliğin Adıgüzel Barajı'ndan olduğunu, bunun da Uşak'taki derici esnafın saldıkları atık sulardan kaynaklandığını söylüyor. Burada çok ciddi bir bilgi yanlışlığı var. Uşak'taki dericilerin çalıştığı Karma Organize Bölgesi'nde arıtma tesisi yapıldı ve iki yıldır çalışıyor. Oradan ciddi bir atık su ve kirlilik gelmiyor. Bunun yanı sıra Banaz Çayı üzerinde 16 fabrikanın arıtması olmadığını söylüyor. Bunda da yanlışlık var."
Uslu, bu yanlışlıkların giderilmesi ve nehrin gerçekten Uşak'tan kirletilip kirletilmediğinin ortaya çıkarılması için Uşak ve Denizli valilikleri ile ilgili çevre ve orman müdürlüklerinden bir heyetin toplanarak bu konudaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılmasını istedi. Uşak'ta dericilerin arıtma tesisinin çalıştığını anlatan Uslu, "Sadece bir iki tesisin arıtma tesisini yapamadığını bilmiyorum. Bunun çözüme kavuşmasını istiyorum" dedi.
Komisyon başkanı Uslu'nun sözlerinin bitmesi üzerine yeniden söz isteyen Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan, şöyle konuştu: "Önemli olan Menderes Nehri'ndeki kirliliği ortadan kaldırmak ve ideal bir sulama suyuna kavuşmaktır. Ama şunu söylüyorum Uşak Karma OSB'nin arıtılmış çıkış suyu, Denizli OSB'nin giriş suyundan daha kirlidir." Bunun üzerine Nuri Uslu da, "Olabilir, buna da bakacağız. Bunlar teknik konular. Birlikte çalışılarak nerede kirlenme varsa bunun çözüme kavuşması gerekir" cevabını verdi.
BU ÇALIŞMALAR KİRLİLİĞİ ÖNLEMEYE YÖNELİK
Karşılıklı yapılan açıklamalar üzerine Denizli Valisi Yavuz Erkmen söz aldı. Bu konuşmaların yanlış anlaşılmamasını isteyen Erkmen, "Bütün bu çalışmalar kirliliğin tespiti ve bunu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Biz komisyon üyelerine sorunu yerinde görmeye geldikleri için teşekkür ederim" dedi.
Vali Erkmen'in ardından Araştırma Komisyonu Başkanı Nuri Uslu, kirlenmenin sadece Uşak'la ilgili olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bundan sonra da devam ediyor. Bazı hatlarda arıtma tesisleri yok. Böyle olunca da Büyük Menderes bu hale geliyor. Menderes'in de hali bu. Burada bir sorun var mı? Var. Bunu tespit etmiş olduk." Komisyon üyeleri daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Uşak'a gitti.