5
Ocak
2025
Pazar
DENİZLİ

Tekstilin başkentinde üretim durdu

TÜRKİYE’nin önemli dokuma merkezlerinden biri olan Denizli’nin Babadağ İlçesi’nde tüccarlarla dokumacılar arasında 2 kuruşluk zam anlaşmazlığı çıkınca 2 bin 500 dokuma tezgahı üretimine ara verdi. Bir tezgah ayda 3 bin metre dokuma üretirken, bir metre dokumadan da 18 atkı elde ediliyor. Üretici, 11 kuruştan satılan dokuma atkıyı 13 kuruşa satmak istiyor.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun da memleketi olan Babadağ İlçesi’nde 700 yıldır aralıksız yapılan dokuma üretimi, üreticilerle tüccarlar arasındaki 2 kuruşluk zam anlaşmazlığı nedeniyle durdu. Dokumacılar Odası Başkanı Öcal Yünük, dokumacılığın önemli merkezlerinden birinin Babadağ olduğunu söyledi. İlçede 700 yıldır aralıksız tekstil üretimi yapıldığını, neredeyse her evin altında bir atölye bulunduğunu ifade eden Yünük, üreticilerin doğal olarak emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi. Yünük, tüccarlardan dokumada atkı başına 11 kuruşa dokunan bezlerin fiyatının 13 kuruşa yükseltmesini talep ettiklerini dile getirip, "Olumlu cevap alamadığımız için geçimimizi sağlayacak geliri elde edemedik. 2003 yılında atkı başına 13 kuruşa dokuma yapıyorduk. Yıllardır da bu fiyattan dokuma yaptık. Ardından bir ara iskontoya giderek fiyatı 11 kuruşa çektik. O zamandan sonra fiyatlar bu seviyede kaldı. Ancak el insaf, her yıl maliyet artıyor. İplik fiyatları artıyor ama bizde fiyat artmıyor. Bazıları artık kazanamadıkları, geçimlerini sağlayamadıkları için 10 bin dolara aldıkları tezgahlarını hurdaya veriyor. Tüccardan fiyatı 2 kuruş daha fazla artırmasını istememize rağmen olumlu cevap alamadık. Hal böyle olunca da, üretici kendi iradesiyle ortak karar aldı ve sonunda tezgahlar kapandı. Tüccardan 2 kuruş zam alana kadar yaklaşık 2 bin 500 tezgah, çalışmama kararını sürdürecek" dedi.

Yünük, bir tezgahın ayda 3 bin metre dokuma yaptığını ve bir metrelik dokumadan da 18 atkı elde edildiğini sözlerine eklerken Babadağ’da dokumacılığın 1965’ten sonra el tezgahlarından yarı otomatiğe, 1985’ten sonra da tam otomatik tezgahlara geçtiğini, dokunan ham pike, kanaviçe, havlu, çarşaf ve çocuk bezi yurt genelinde talep gördüğünü de kaydetti.
 

...
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2011 Çarşamba 18:31:27
Güncelleme :3 Ağustos 2011 Çarşamba 18:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?