22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

Tekstilin kalbinde işsizlik alarmı

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Ocak ayı içinde bin 800 işçinin işine son verildiği belirtildi. İşsizliğin alarm vermeye başladığı ilde, sivil toplum kuruluşları, Başbakan'a mektup yazarak yardım istedi.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) tarafından 3 gün önce düzenlenen ve DETKİB, Denizli Ticaret Odası (DTO), Denizli Sanayi Odası (DSO) ile Denizli Ticaret Borsası (DTB) başkanlarının katıldığı toplantıda alınan kararlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakan ve müsteşarlığa gönderilerek yardım istendi.

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş tarafından yapılan açıklamada, Denizli’nin devletten hiç bir teşvik almadan sanayisini belli noktalara getirdiği ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığı kaydedildi. Güntaş, 1 milyar doların üstünde ihracat yapan iller arasında Denizli’nin 9. sıraya yükseldiğini belirterek, "Ancak, 2005 yılı başından itibaren uluslararası ticarette kotaların kaldırılmasıyla birlikte ucuz maliyetle üretim yapabilen başta Çin olmak üzere, diğer Asya ülkelerinin yoğun rekabetiyle karşı karşıya kalmasının yanı sıra, 32 ilde uygulanmaya başlanan ve sayısının arttırılması söz konusu olan teşvik sisteminin getirdiği olumsuz ve haksız iç rekabetle, Denizlili tekstilciler sarsılmış durumdalar" dedi. DETKİB, DTO, DSO ve DTB başkanlarının ortak görüşlerinin yer aldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen yazıda şu bölümlere yer verildi:

"Uzunca bir süreden beri uygulanmakta olan düşük kur politikasının da getirdiği mağduriyet karşısında, dayanma gücü kalmayan, çok düşük karlarla veya çoğu zaman zararına çalışan sanayicimizin ne kadar zor durumda olduğunun en canlı örneği, Ocak ayında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 800 kişinin işine son verilmesidir. Üçüncü dünya ülkelerinden yapılan ithalatın, ülkemizdeki üretimi olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçilmesi, Denizlili ihracatçının, sanayicinin daha çok mal üretmesi ve yatırım yapması, sorunların kısmen hafifletilebilmesi için bir kısım tedbirlerin acilen alınması şarttır. Aksi taktirde bir süre sonra alınacak tedbirler de çare olmayacak ve ihracatımızdaki düşüş hızlanarak beraberinde ekonomimiz daha fazla zarar görecektir".

Başbakan’a gönderilen yazıda, istihdamın ağır bir vergi yükü altında olduğu, çalışanın işverene maliyeti içinde istihdam vergilerinin payının yüzde 41 seviyelerine çıktığı belirtilerek, "Bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 20 düzeyindedir. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde ise bu tür vergisel maliyetler yok denecek kadar azdır" denildi.

Denizlili sanayiciler, geçiş dönemi için sosyal vergilerin istihdam maliyeti içindeki payının yüzde 20 düzeyine çekilmesi ve özellikle enerji maliyetinin düşürülmesi konusunda Başbakan Erdoğan’dan yardım istedi. Hem ülke hem Denizli sanayicinin mevcut ihracat ivmesini devam ettirebilmesi ve istihdama katkısının artmasının ancak maliyetlerin düşürülmesiyle mümkün olacağını belirten Denizlili sanayiciler, bu konuda yasal çalışmalara başlanmasını talep ettiler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve müsteşarlara gönderilen yazıya, DETKİB Başkanı Raşit Güntaş, DSO Meclis Başkanı Süleyman İlgeri, DTO Başkanı Nail Kalemci ve DTB Başkanı İlter Panayır imza attı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 12:42:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?