22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

Yılda 2 milyon insan veremden ölüyor

HER YIL YAKLAŞIK 2 MİLYON İNSAN VEREMDEN ÖLÜYOR

Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın verem olarak bilinen tüberküloz mikrobunu taşıdığı, her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin de bu hastalıktan hayatını kaybettiği belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, halk arasında verem ve ince hastalık olarak da bilinen tüberkülozun, tüberküloz mikrobunun yol açtığı bir hastalık olduğunu söyledi. Eski Mısır'a ait mumyaların incelenmesinde tüberküloza ait hasarların görülmesinin, hastalığın insanlık tarihi kadar eski olduğunu ortaya çıkardığını belirten Fatma Evyapan, "Günümüzde dünyada yaklaşık 2 milyar kişi bu basille karşılaşmış, bu mikrobu bünyesinde taşımaktadır ve her yıl 1,5-2 milyon kişi de tüberküloz hastalığından ölmektedir" dedi.

Akciğer tüberkülozuna yakalanan bir kişinin öksürme, aksırma, gülmesiyle akciğerlerdeki mikroplarını balgamıyla havaya saçması ve havaya saçılan bu mikropların etrafta bulunan kişiler tarafından solunum yoluyla akciğerlere alınmasıyla bulaştığını, temel bulaşmanın ise hava yolu ile gerçekleştiğini belirten Evyapan, "Tüberküloz hastalığına yakalanmış ineklerin sütlerinin içilmesi ile ağız yolu ya da tüberkülozlu dokuların ellenmesiyle deri yolu ile de bulaşma olmakla birlikte, bu durum solunum yolu bulaşmasına göre önemsizdir. Hasta kişilerin çatal, bıçak, tabak ya da giyecekleri ile bulaşma olmaz. Hasta kişilerin yakın çevresinde bulunanlar yani aynı evde, yatakhanelerde, kışlalarda ya da ortak iş yerlerinde çalışanlar bu hastalığın bulaşma olasılığı yüksek olan kişilerdir" dedi.

Tüberküloz mikrobunu alan herkesin tüberküloz hastalığına yakalanmadığını, bununla birlikte vücudunda bu canlı basilleri bulunduran kişilerin ömür boyu hastalığa yakalanma tehlikesini taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Fatma Evyapan, "Vücut direncinin düştüğü durumlarda örneğin şeker hastalığı, böbrek yetersizliği, çeşitli ilaçların kullanıldığı koşullarda verem mikrobu dalmış olduğu uykusundan uyanarak hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Hastalık geçiren kişilerde ise daha sonra vücutta uyur halde kalan verem mikrobu sayısı daha fazla olduğu için bu gibi kişilerde özellikle ilk hastalık geçirildikten itibaren beş yıl içerisinde yeniden hastalık gelişmesi riski daha fazladır" dedi. Tüberküloz mikrobunun hemen hemen her organda görülebildiğini, bu mikrobun oksijenli ortamları sevdiği ve buralarda daha kolay çoğaldığı için akciğerler tüberkülozunun daha sık görüldüğünü belirten Evyapan, bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 10:41:05
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 15:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?