Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ergun Aybars, Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir konferans verdi. ’20. yüzyıldan 21. yüzyıla Türkiye-Avrupa İlişkileri’ konulu konferansa, PAÜ Rektörü Hasan Kazdağlı ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansına, Türkiye’nin bugünkü durumuna nasıl geldiğini değerlendirerek başlayan Aybars, öncelikle Türkiye’nin Avrupalı olup olmadığının tartışılması gerektiğini söyledi.
EURO’DA İLGİNÇ MESAJ
Osmanlı Devleti’nin, İngiltere’nin de isteği ile 1853’te yapılan Paris Barış Antlaşması ile resmen bir Avrupa devleti olarak kabul edildiğini söyleyen Aybars, “1856’da Osmanlı Bankası kuruldu ancak bir süre sonra bankaya yabancılar da ortak oldu. Osmanlı Devleti’nin merkez bankası konumundaki bu bankaya yabancıların da ortak olması ile Osmanlı Devleti’nin tüm para politikaları yabancıların eline geçmiş oldu” dedi. Türkiye’ye Euro ile bir mesaj verildiğini kaydeden Aybars, “Cebinizde Euro’nuz varsa bu paraya bakmanız mesajı anlamanız için yeterli. Euro’da gösterilen Avrupa haritasında, Avrupa’nın sınırı Urallar’dan İskenderun Körfezi’ne kadar çizilmiş. Euor bile bize, ‘Eğer AB’ye katılmak istiyorsanız, ülkenizin doğusundan vazgeçmelisiniz’ mesajını veriyor” diye konuştu.
TÜRKİYE AVRUPALI MI?
Aybars, Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olup olmadığının tartışılması gerektiğini belirterek, “400 sene Balkanlar’ı, 150 sene Macaristan’ı yönetmiş olan Osmanlı sayesinde Romence’de de 2 binden fazla Türkçe kelime vardır. Cebelitarık Boğazı’ndan İskenderun’a çizilen bir çizgi ile bu çizginin güneyinde kalanlar islam ülkeleri, kuzeyinde kalanlar içinde ise tek müslüman ülke Türkiye. Biz müslüman kimliği ile güneye mi yoksa bu kimliğe rağmen kuzeye mi aidiz? Hiç kuşkusuz Türkiye kuzeydedir. Ancak biz hala töre cinayetlerini, insan hakları sorununu, kadının ikinci kişi olarak görülmesini çözememiş bir ülkeyiz” dedi.
‘2020’DEN EVVEL ALMAZLAR’
AB’nin Türkiye’yi istemediğini belirten Aybars, “Verheugen ibze ‘Çok büyüksünüz’ diyor. Evet biz nüfusu ve coğrafi bakımından büyük bir ülkeyiz. Bizim biraz küçülmemizi istiyorlar. AB’ye gireceksek Kopenghag ve Macstrich kriterlerini yerine getirmeliyiz. Bizi AB’ye alsalar bile serbest dolaşım hakkını vermezler. Türkiye AB’ye katılacak özelliklere sahip değil” dedi. Aybars, “Türkiye AB’ye katılacak düzeye gelirse bile Avrupalılar birbirlerine girmekten korkuyor. Hem bizi AB’ye almak istiyorlar hem de bizden vazgeçemiyorlar. 2020’den evvel bizi AB’ye almayı düşünmüyorlar. O gün geldiği zaman da kendi yapılan ve koşullarına göre bizim üyeliğimizi yeniden değerlendirecekler” dedi.