Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, mısır üreticisine ödemelerin peşin yapılması gerektiğini söyledi.
Denizli Ziraat Odası'nda üreticilerle birlikte bir toplantı yapan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO), sanayicilerin isteği üzerine, mısır fiyatını 260 bin lira olarak açıkladığını belirterek, "Ülkemizde mısır üretimi uzun yıllar yurt içi tüketimi karşılayamamış, sadece geçen iki yıl 450 milyon dolar ödenerek 3 milyon tona yakın mısır ithal edilmiştir.
Bu durumu değiştirmek üzere son yıllarda yapılan destekler sonucu üreticilerin mısıra yönelmesi ile ekim alanları ve üretimde önemli artışlar gerçekleşmiş ve üretim açığı kapanmıştır" dedi.
Hedeflenen artışın sağlandığını ve üretimin tüketimi karşıladığını belirten Gemici, "Bu yıl hedeflenen artış karşılandı ve üretim tüketimi karşıladı. Fakat TMO, sanayicilerin isteği üzerine 260 bin lira fiyat açıklayarak üreticileri hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda ilgili kuruluş temsilcileriyle gerçekleştirilen bir toplantıda, dekara yapılan masrafların 297 milyon lira olarak tespit edildiğini söyleyen Gemici, "297 milyon lira tespit edilen bu masrafla, 900 kilo verim dikkate alınarak yapılan hesaplamada, mısır maliyeti 330 bin lira olmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ilgili kurumlarla belirlediği maliyet dikkate alınmamıştır" dedi.
Mısır fiyatlarının gerilemesindeki bir başka etkenin de düşük gümrük vergi oranları ile gerçekleştirilen ithalat olduğunu belirten Gemici, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı arasındaki anlaşmazlık yüzünden, mısırdaki gümrük vergilerinin zamanında yükseltilmemesi ile 2003-2004 yıllarında düşük vergi oranları ile gerçekleştirilen ucuz mısır ithalatı sebebiyle piyasa mısıra doymuştur. Gerçekleştirilen ithalatla birlikte ülkemizdeki mısır talebi 400 bin tonun üzerine çıkmıştır. Bu nedenle bu yıla bu fiyatla girilmesi mısır fiyatlarının düşmesinde etkili olmuştur" dedi.
TMO'nun mısır alım fiyatının, üretim maliyetini göz önüne alarak çiftçiye kar marjı sağlayacak şekilde arttırılması gerektiğini belirten Gemici, "TMO'nun ürün bellerinin 10 tonunu peşin ödemesi, nakit paraya ihtiyacı olan üreticiyi tüccara yönlendirmektedir. Bunu fırsat bilen tüccar ise fiyat düşürmektedir. Bu nedenle TMO ürün fiyatlarının tamamını peşin ödemelidir" dedi.