Türkiye'nin ihracatında yüzde 95 pay ile dünya lideri olduğu defne yaprağı üretimi için Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Çevre ve Orman Bakanlığı ortak çalışma başlattı. Bugüne kadar tabiatta doğal yollarda yetişen defnenin plantasyonlarla üretimi için iki kurum birlikte hareket edecek.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye'nin 2007 yılında gerçekleştirdiği 21 milyon dolarlık defne yaprağı ihracatını 50 milyon dolara çıkarmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden olan defnenin mevcut üretim alanlarının korunması, bozuk nitelikte olanların rehabilitasyonu ve geliştirilmesi; potansiyel orman alanlarında ve tarım alanlarında yeni defne alanları oluşturarak varlıklarının artırılması ve kalitelerinin yükseltilmesi amacıyla Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Adana Orman Bölge Müdürlükleri, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla ve Balıkesir İl Çevre ve Orman Müdürlükleri yetkilileri ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri Ege İhracatçı Birlikleri'nde bir araya geldi.
Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, "Ülkemiz, dünya ticaretinde yüzde 95'lik bir payla tekel konumunda olduğu önemli ihraç ürünlerimizden olan defneye, son yıllarda oluşan talebe karşılık orman alanlarında yapılan bilinçsiz kesim, yanlış üretim teknikleri, yeterli koruma sağlanamaması, orman yangınları gibi nedenlerle defne alanları aşırı derece tahribata uğramış ve verim güçleri oldukça düşmüştür. Bu nedenle, defnenin dünya ticaretinde artan talebine paralel ülkemizin üretim miktarının artırılması gerekmektedir. İlgili kurumlarla defne üretimini artırmak için birlikte hareket ediyoruz" dedi.
DEFNE KONUSUNDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Tarakçıoğlu, defne konusunda, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği arasında yürütülen işbirliği çerçevesinde, 1998 yılında Karaburun'da plantasyonlu bir proje başlatıldığını anlattı. Tarakçıoğlu, yine aynı Müdürlük ile 2003 yılında yapılan protokol ile 2003-2007 dönemini kapsayacak şekilde "Defne Programı Araştırma Projeleri'' adı altında yedi adet proje çalışması yürütülerek tamamlandığını söyledi.
Geçen yıllarda yapılan çalışmalardan elde edilen bilgi birikimi ve deneyiminin de katkısı ile önümüzdeki beş yıllık süreçte defne varlığı konusunda yaşanması olası sorunların çözümü amacıyla konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçtiklerini belirten Tarakçıoğlu, "Defnenin yeni bir kazanç kapısı olması yönünde girişimlerimizi sürdürüyoruz. İşte bu toplantı, bugüne kadar defne konusunda yapılanların gözden geçirilmesi, defne varlığının artırılmasına yönelik kısa ve uzun vadeli planların ele alınması amacıyla yapıldı" dedi. Bölgenin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan defnenin her geçen gün doğal büyüme alanlarında meydana gelen bilinçsiz kesimler ve tahribat sonucu üretim alanlarının daraldığına dikkati çeken Tarakçıoğlu, şöyle konuştu: "Dış piyasalarda bu ürüne karşı olan talep dikkate alındığında doğal ya da kültürel üretme ve ıslah çalışmalarının sürdürülmesinin gerektiği konusunda sektör temsilcilerinde fikir birliği var. Defne sahalarımızın verim gücünün artırılarak kaliteli, verimli ve sürekli defne yaprağı üretiminin sağlanması ve gelecek nesillere verimli defnelikler bırakılması amacıyla yapılacak çalışmalarda, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların bilgi ve deneyimlerini paylaşarak uygulanabilir ve kalıcı çözüm üretmelerinin gerektiği hususlarında görüş birliğine vardık."
Ege İhracatçı Birlikleri'nde, Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Adana Orman Bölge Müdürlükleri, İzmir, Manisan, Aydın, Muğla ve Balıkesir İl Çevre ve Orman Müdürlükleri yetkilileri ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle yapılan toplantıda mutabık kalınan konular belirlendi. Buna göre, "Defnenin farklı türlerinin farklı bölgelerde yetiştiği dikkate alınarak, ticari özelliğe sahip türlerin belirlenerek dikimlerin bu türlerde yoğunlaştırılmasına özen gösterilmeli. Yenilenen amenajman planlarında mevcut defne alanlarının envanteri sağlıklı bir biçimde yapılmalıdır. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü (AGM) ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yapılmakta olan ağaçlandırma çalışmalarında ve büyük yanık alanların ağaçlandırılmasında uygun yerlerde defne dikimlerine ağırlık verilmeli. AGM ve OGM tarafından yapılmakta olan bozuk alanların rehabilitasyonu sırasında defnenin yoğun olduğu yerlerde defne lehine müdahaleler yapılmalı, uygun yerlerde boşluklar defne dikimi ile tamamlanmalıdır.
AGM ve OGM taşra teşkilatlarınca, özel orman kurmak üzere müracaat eden kişi, kurum ve kuruluşlara uygun yerlerde defne dikimi önerilmelidir. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından baraj havzalarında yapılacak ağaçlandırmalarda, uygun yerlerde defne dikimi önerilmeli. İl Özel idarelerince desteklenen kırsal kalkınma projelerinde defne ve diğer tıbbi aromatik bitkilere yer verilmelidir. Defne dikiminin özendirilmesiyle oluşacak fidan talebini karşılamak üzere AGM fidanlıklarında defne üretimi artırılmalı.
Ancak, fidan talebi de bir an evvel fidanlıklara bildirilmelidir. Defne dikimi, bakımı, korunması ve ticareti ile ilgili eğitim çalışmalarına aralıksız devam edilmelidir. Tarla kenarlarına dikilen ölü çitler yerine asıl ürüne zarar vermeyecek olan canlı çitler kurma, defne bahçeleri tesis etme çalışmaları desteklenerek yaygınlaştırılmalı. Muhtarların, defne dikimi konusunda öncülük yapmaları ve defne dikimini özendirici çalışmalara hız vermelerinin üretimin teşvik edilmesinde önemli bir adım olacağından hareketle gereken destek sağlanmalıdır. Kırsal kesimde örgütlenmiş olan orman köyü kalkındırma ve tarımsal kalkınma kooperatifleri mutlaka bu çalışmalarda yer almalıdır."