İZMİRİ GEZELİM:
Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir’in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İon kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu.
Türkçe’de "Güzel İzmir" olarak adlandırılan İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazında denizden gelen taze bir serinlik güneşin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı İstanbul’dan sonra ikinci büyük limandır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir Uluslararası Sanat Festivali ve Uluslararası Fuarı ile de önemli bir yer tutar.
Kemeraltı Çarşısı:
Kemeraltı Çarşısı, Mezarlıkbaşı semtinden itibaren deniz cephesini içine alan bir kavis çizerek Konak Alanına ulaşır. Günümüzde de Kemeraltı Çarşısı İzmir’in en önemli alışveriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkanlarının yanı sıra, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile her türlü alışverişe hitap edebilen bir site görünümündedir. Bu çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünleri, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkündür.
Asansör:
Musevi işadamı Nesim Levi tarafından Mithatpaşa’nın üst kısmına çıkmak isteyenlere kolaylık sağlaması için yaptırılan asansör, günümüzde İzmir’in prestij noktalarından birisi olmuştur. Estetik değerlerin ön planda olduğu binaya 1928 yılında yapılan düzenleme Asansör’ü sosyal ihtiyaçları karşılayan bir merkez haline getirmiştir. 1930’lu yıllarda tiyatro sahnesi, sinema salonu, gazinosu ve fotoğrafçısı bulunan Asansör binası, İzmir’in vazgeçilmezlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Tarihi Asansör 1992 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından günün şartlarına uygun bir şekilde restore edilerek kültür kompleksi halini almıştır.
Teleferik Tesisleri:
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce yeniden düzenlenen teleferik tesisleri doyumsuz manzarasıyla gelenleri büyülemektedir. Spor ve doğa severler için geniş imkanlar sunulan tesislerde, yamaç paraşütü ve özel tırmanma şeritleri ile sporseverler heyecanlı anlar yaşayabilirler.
Kültürpark:
Kültürpark, İzmir’in kent içinde yeşilin en yoğun olduğu alanlarından biridir. Hayvanat Bahçesi ile, Akdeniz’in tipik palmiye ağaçları ve yeşil bitki örtüsüyle, spor ve eğlence tesisleriyle İzmirlilerin başlıca rekreasyon alanıdır. Kültürpark içinde, 1936 yılından beri her yıl Ağustos ayının sonunda Uluslararası İzmir Fuarı açılmaktadır.
Botanik Bahçesi:
İzmir’de farklı bir yeşil ortam Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi’dir. Burası ülkemizin en yetkin ve uluslararası nitelikteki tek botanik bahçesidir. Bahçe yapay koşullarda, tropik bölgelerden Alp Dağlarına kadar çok geniş bir coğrafyaya ait pek çok bitki türünü barındırmaktadır. Yaklaşık üç bin bitki çeşidi mevcuttur. Arbeterum’da yüzlerce ağaç ve çalı türü yetiştirilmektedir. Ayrıca kurutulmuş bitki örneklerinin korunduğu ve üzerinde bilimsel araştırmaların yapıldığı bir Herbaryum Merkezi de yer almaktadır.
Bayraklı (Eski İzmir):
İzmir Körfezi’nin kuzeydoğusunda Tepekule mevkiinde bulunan yerleşim alanı İzmir’in ilk yerleşim alanı olarak bilinmektedir. Kentin M.Ö. 3000 yıllarında kurulduğu arkeolojik bulgulardan anlaşılmaktadır. Bayraklı’nın üst kesiminde 205 m. yüksekliğindeki burun üzerinde mitolojik kral Tantalos’un mezarı olarak bilinen ve M.Ö. 7. yüzyıla tarihlenen yapı bulunmaktadır.
Kadifekale (Pagos):
M.Ö. 4. yüzyılda İzmir’de Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos’un körfeze hakim bir konumda kurduğu kent, bugünkü Kadifekale (Pagos) Tepesi ile tepenin iç limana bakan yamacında gelişmiştir. Kadifekale antik kentindeki Akropol kalıntılarının duvarlarında Roma ve Bizans etkisi görülmektedir. Anadolu ticaretinde büyük potansiyele sahip olan İzmir, gymnasium, stadium, tiyatro ve agoranın yanı sıra büyük su kemerleri ve sarnıçlarıyla son derece düzenli ve gelişmiş bir kent olagelmiştir. Bugün güney duvarları ile batıdaki beş kulesi görülen İçkale, Ortaçağ’a aittir.
Kızılçullu Su Kemerleri:
Eski adı Kızılçullu olan ve Şirinyer’de bulunan su kemerleri Meles (Kemer) Çayı üzerindedir ve Kadifekale’de kurulan kente su getirmek için yapılmıştır.
Agora:
İzmir’in Konak ilçesinde, Namazgah-Tilkilik mevkiinde bulunan Agora, Roma Dönemi’ne ait bir devlet agorasıdır. Politik toplantıların ve seçimlerin yapıldığı bir yerdir. Kazılarda agoranın büyük bir bölümü ortaya çıkarılmıştır. Günümüzde sadece kuzey ve batı bölümleri açıktır. Kuzey yapısında yer alan Roma Dönemi’ne ait Poseidon, Demeter ve Artemis’in kabartmaları bulundukları yerde sergilenmektedir. Agorada çıkarılan buluntular ve bazı heykeller İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Cami, Kilise ve Sinegoglar:
Hisar Cami, Yalı(Konak) Cami, Salepçioğlu Cami, Kestane Pazarı Cami İzmir’in önemli camileridir. Diğer bazı camileri de şöyle sıralayabiliriz: Şadırvan Camii, Başdurak camii, Kemeraltı Cami (1812), Faik Paşa Cami (onarım 1842), Han Bey Cami, Hatuniye Cami, Şeyh Cami, Fettah Cami, Yalı Cami, Ali Ağa Cami, Selvili Mescit Cami, Abdullah Efendi Cami, İki Çeşmelik Cami.
Hanlar:
Kızlarağası Hanı İzmir için önemli yapılardan biri Kızlarağası Hanı’dır. Yapının 1745 yılında tamamlandığı sanılmaktadır. Bugünkü Yemişçiler ve Halim Ağa Çarşısı ile anılan yerde bulunan Han Osmanlı mimarisinin günümüze gelen, İzmir’deki nadir eserlerindendir. 1993 yılında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları ürünleri, halılar, deri kıyafetler ve çarıcı hediyelik eşyalar bulunabilir.
Plajlar
İzmir ilinin Ege’ye 629 km kıyısı bulunmaktadır. Bunun 101 km’si doğal plaj (kumsal) niteliğindedir. İzmir kıyıları yarımada ve koylardan oluşan coğrafyası nedeniyle, plaj kullanımı dışında su sporlarına da olanak vermektedir. İldeki plajlardan Selçuk-Pamucak, Urla ve Gülbahçe, Çeşme-Ilıca ve Altınkum, Gümüldür ve Özdere plajları ile kuzeyde Dikili ve Çandarlı, Foça-Yeni Foça plajları, kumsal özellikleri bakımından öne çıkmaktadır. Plajlara ulaşım son derece kolay ve seridir. İzmir merkez garajdan ve Üçkuyular garajından hemen her ilçeye günün her saatinde araç temin etme imkanı vardır.
Yat Limanları:
İzmir ilinde özellikle Çeşme Yarımadası’nın güneyi ülkemizin belli başlı yat güzergahlarından birini oluşturmaktadır. Çeşme-Kuşadası güzergahı yat turizmi altyapısının en çok geliştiği alandır.
Alaçatı İskelesi;
Alaçatı beldesinin güneyinde yan yana sıralanmış koylarla, yatçılar için bir cennet niteliğindedir. İskelede 80 tekne barınabilmektedir. Yatların barınabilmesi için pek çok imkan vardır.
Urla İskelesi’nde 20 tekne, balıkçı barınağında 175, Özbekköy barınağında ise 80 tekne barınabilmektedir. İskelenin yakınında bulunan Güvendik Tepesinden çevrenin olağanüstü görüntüsü izlenebilmektedir.
ANTİK KENTLER VE ÖREN YERLERİ
Efes: Selçuk’un 3 km. güneyinde, Panayır ve Bülbül Dağı yamaçları, Ayasuluk Tepesi 12 İon kenti içinde günümüze kalan en önemli antik kent, Antik dönemin ticaret, kültür ve dini merkezi, Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait, kültürel değeri yüksek kalıntılar bulunuyor. Hıristiyanlar için kutsal hac yeri, Ziyarete açık. Antik tiyatro, Efes Festivali kapsamında çeşitli kültürel etkinlikler için kullanılıyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.
Bergama Antik Kenti:
Bergama kentinde İon, Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait anıtsal yapılara sahip. Hellenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi.
Asklepion: Bergama antik kentinin 1 km. güney batısında Hellenistik dönemde Bergama’nın sağlık merkezi ve kutsal alanı. Bergama antik kentine çok yakın oluşu, ziyaret potansiyelini artırmakta. Kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.
Bayraklı(Eski İzmir): İzmir Körfezinin kuzey doğusunda, Tepekule mevkii. İ.Ö.3000-İ.Ö.4.yy. arasında sürekli yerleşim alanı. Truva-Yortan ve Hitit uygarlıklarına ait buluntular, İ.Ö.7.yy. ait megaron tipi evler ve Tantolos’un mezar kalıntıları önemli. Kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Ziyarete açık değil.
Kadifekale (Pagos): İzmir kentinin güneyinde, Pagos dağının iç limana bakan yamaçları. İzmir’in İ.Ö. 4. Yüzyılda yeniden kurulduğu alan. Hellen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yapı kalıntıları önemli. İçkale kısmen restore edilmiştir.
Agora: Konak- Namazgah- Tilkilik Mevki Roma dönemine ait devlet agorası. Büyük bir bölümü ortaya çıkarılmıştır. Pesoidon, Demeter ve Artemis kabartmalar önemli.
Erythari (Ildır): Çeşme’nin 15 Km. Kuzeyinde Ildır Köyünde 12 İon Kentinden biri. İon. Hellen ve Roma dönemlerine ait kalıntılar vardır. Kenti karadan çeviren sular iyi korunmuştur. En son 1988 yılında kazı yapılmıştır. Devlet agorası ve kutsal alan Herakleion henüz kazılmamıştır.
Klazomenai (Urla): İzmir’in 38 Km. batısında Urla Kenti içinde Yerleşim tarihi İ.Ö. 4000’lere uzanmaktadır. İ.Ö. 2000’lerde önemli bir seramik merkezi. 12 İon kentinden biri olup, eşit parsellerden oluşan Hippodamik plana göre kurulmuştur. Dünyanın en eski limanı olarak bilinir. Ziyarete açık, kazı çalışmaları sürüyor.
Larissa: Menemen- Buruncuk Köyü bitişiğinde 12 İon kentinden biri, en eski kalıntıları İ.Ö. 7.yüzyıla ait ziyarete açık, kazı çalışmaları sürüyor.
Panaztepe: İ.Ö. 2000’lere ait mezar kalıntıları ve miken uygarlığına ait kent kalıntıları, Arkaik ve Hellen dönemine ait yapı kalıntıları, Roma ve islami döneme ait mezarlıklar bulunmaktadır. 12 İon kentinden biridir.
Temnos- Neonnikos - Nionithon: Menemen İlçesinde Kazı çalışmaları yapılmıştır. Temnos, 12 Aiol kentinden biridir.
Phokaia (Foça): İzmir’in 70 Km. Kuzeybatısında Foça Yarımadasında Hemeros destanında adı geçen mitolojik bir kent. 12 İon kenti arasında denizcilikte gelişmiş bir liman kenti. “Horoz” ve “Fok Balığı” senbolleri olan kent mitolojik, arkolojik, tarihidoğal ve kentsel sitin birarada olduğu özgün bir yerleşim yeridir .“ Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiştir.
Aigaia: Aliağa Hacıömerli Köyü Nemrut Dağı (Gündağı) üzerinde. 12 Aiol kentinden biri, kazı yapılmamıştır. Kalıntılar Hellenistik ve Roma izlerini taşımaktadır.
Kyme (Nemrut): Aliağa’nın kuzeyi, Çıfıtkale Mevki. Aiol kentleri arasında en büyüğüdür. Hellenistik dönemde güçlü bir liman ve ticaret kenti, Hiristiyanlık döneminde piskopos merkezi, , kazı çalışmaları sürüyor.
Myrina: Aliağa’nın Batısında Kocaçay Ağzında Aiol kentinden biri. Hellen ve Roma dönemi kalıntıları bulunmuş ve 5000’e yakın mezar açılmıştır.1881’de ilk Nekropolde ele geçen toprak heykelcikler (Myrina Figürenleri) önemli buluntularıdır.
Gryneia: Aliağa’nın kuzeyi, Çıfıtkale mevkiinde Myrina’nın kuzeyinde, deniz kıyısında, 12 Aiol kemtinden biridir. Kazı yapılmamıştır.
Pitane (Çandarlı): Dikili-Çandarlı Yarımadası Yerleşim tarihi İ.Ö. 3000’lere uzanıyor. Truva-Yortan uygarlık dönemlerine ait seramik buluntular önemli. 12 Aiol kentinden biri. Çok az kalıntı günümüze kalmıştır. 13-14 yy.da Cenevizlilerden kalan kale restore edilerek korunmuştur. Kalede Kaleiçi Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.
Teos: Seferihisar-Sığacık Köyünün 1km. güneyinde, deniz kıyısında. 12 İon kentinin en önemlilerinden biri. İki limanı olan kentte deniz ticareti gelişmiştir. Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları olup Antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı bulunmaktadır. Ziyarete açıktır. Çok az kazı yapılmıştır. Tarihi ve doğal çevre zenginliği, potansiyel değerini artırmaktadır.
Lebedos:Seferihisar- Ürkmez Köyünün güney doğusu 12 İon kentinden biri. Hellen ve Roma dönemi kalıntıları bulunmaktadır. Kazı yapılmamıştır.
Karaköse Harabeleri: Seferihisar- Doğanbey Köyü-Gerenalanı mevkii Lebedosantik kentine 4 km. uzaklıktaki ören yerinde tapınak ve hamam kalıntıları bulunmaktadır.
Kolophon: Menderes- Değirmendere’nin güney doğusunda 12 İon kentinden biri. Limanı Notion ve tapınak kenti Klaros ile üçlü bir birlik oluşturmaktadır. Lidya, Pers, Selevkos ve Bergama dönemlerini yaşamıştır. Çok az kalıntı bulunmaktadır. Stoa ile tapınak kalıntıları önemlidir.
Klaros: Menderes- Ahmetbeyli Köyü yakınında İ.Ö.7-6 yy.da kurulmuş, Kolophan kentinin tapınak alanı. İon, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar en önemlisi Apollon tapınağıdır. Kültür değeri ve kaynak potansiyeli yüksek ören yerlerindendir. Kazı çalışmaları sürüyor. Ziyarete açıktır.
Notion:Menderes- Ahmetbeyli Plajının güneyinde, kıyıda. Kolophon’un liman kenti. Klaros’a 2 km. uzaklıkta. İon ve Hellen ve Roma dönemi kalıntıları bulunmakta. Kolophon ve Klaros’a yakın olması ve Sisam adası, Kuşadası ve Efes’e hakim manzara olanakları, ören yerinin kaynak potansiyelini artırmaktadır.
Nymphaion (Kemalpaşa):Kemalpaşa İlçesi Yerleşim tarihi İ.Ö.1300’lere uzanmakta, Bizans döneminden kalan kale ve saray kalıntıları ayakta kalmıştır. Kent girişinde saray kalıntısı (kız Kulesi), kent kapısı bulunmaktadır.
Hitit Kabartmaları:Kemelpaşa –karabel Geçidi Kayalara oyulmuş savaşçı kabartmalar, Ege Bölgesi’nde Hititlerden kalma tek örnektir. Arkeolojik değeri çok yüksek. Karabel geçidindeki Çinli Anıtla bulunmaktadır.
Metropolis:Torbalı’nın Batısında Yeniköy-Özbek Köyleri arasında İon kentidir. Tarım-Ticaret kenti ve Piskoposluk Merkezi olarak gelişmiştir. Hellen, Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok kalıntı ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmaları sürüyor. Uyuzdere Mağarasında bulunan ana tanrıça heykeli önemlidir.
Selçuk:Selçuk-İzmir yolunun solunda, Seferihisar Ayasuluk tepesinin güneyinde Tarihi ve sivil mimarlık yapıların yeraldığı eski kent dokusu.St. Jean Bazilikası, Artemis Tapınağı ve Efes Müzesi arasındaki konumu, ziyaret potansiyelini artırmakta.
Şirince Köyü:Selçuk Kentinin 8 km. doğusu 19. yy. Osmanlı yerleşimi. Yaklaşık 200 sivil mimari yapı bulunmaktadır. Özgün kent dokusunun ve sivil mimari yapıların büyük ölçüde korunabildiği ender örneklerden biri. Koruma amaçlı imar planı yapılmıştır.
Bergama:Kentin kuzey kesimi Osmanlı döneminde konut ve ticaret bölgesi. Organik kent dokusu içinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait anıtsal yapılarla, 19. yy. Sonları ile 20.yy. başlarına ait resmi ve sivil mimari yapıları bulunmaktadır.
Çeşme:Kent Merkezi Tarihi yapıları ile Ege mimarisine özgü sivil mimari yapılar bulunmakta. Kentsel sit dokusu, turizme dönük ticaret ve pansiyonculuk için potansiyel oluşmaktadır.
Alaçatı:İzmir - Çeşme arasında Çeşitli eserler ve iki sokağında pansiyonculuk yapılmaktadır.
Urla:İzmir - Çeşme arasında 14-16 yüzyıl Osmanlı dönemi eserleri ve sivil mimarlık yapıları yer almaktadır.
Menemen:Osmanlı dönemi eserleri ve sivil mimarlık yapıları yer almaktadır.
Foça ve Yeni Foça:Ceneviz ve Osmanlılardan kalma tarihi yapılarla Ege mimarisine özgü sivil mimari yapıları yer almaktadır. Çevrelerindeki arkeolojik ve doğal sitler, kaynak değerlerini artırmakta, turizme dönük ticaret ve pansiyonculuk yapılmaktadır.
Çandarlı:Çandarlı Kalesi Çevresi Tarihi ve sivil mimarlık yapıları yer almaktadır. Turizme dönük ticaret ve pansiyonculuk yapılmaktadır.
Sığacık:Sığacık Kale Yerleşimi 16.yy. Osmanlı Kalesi
Birgi:Birgi Yerleşiminin Tamamı Özgün-organik kent dokusu büyük ölçüde korunmuştur. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi yapılarla 18.-19. yy. sivil mimari yapıları yer almaktadır. Kültürel birikimi, mimari çevre zenginliği doğal çevre zenginliği doğal çevre değerlerine sahiptir
KAYNAK :http://www.journeyturkey.net/izmi/izmir.html