23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

6 bin çiftçinin elektriği kesik

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir'in tüm ilçelerinde tarımsal sulama yapan köylülerin elektrik borçları nedeniyle düştükleri sıkıntıya ilişkin bir açıklama yaptı. Çiftçilerin borçları nedeniyle elektriklerinin kesildiğini ve üretimin de olumsuz etkilendiğini ifade eden Değirmenci, "Çiftçilerin gerek tarımsal gerek hayvansal üretim faaliyetlerine ara vermeden devam etmeleri için kesilen elektriklerin derhal açılması gerekmektedir" dedi.

İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci yaptığı açıklamada, İzmir ilçelerinde tarımsal sulamanın başlayacağı günlerde binlerce tarımsal sulama elektrik abonesinin borcundan dolayı elektriklerinin kesik olduğunu belirtti.

Mevcut 62 bin tarımsal sulama abonesinden 6 bin kişinin borcu yüzünden elektriklerinin kesildiğini, 7 bin kişinin de icralık olduğunu açıklayan Değirmenci, Ödemiş ilçesinde bitkisel ya da hayvansal amaçlı kullanılan elektriğin borç nedeniyle kesilmesinin geçimini tamamen tarımdan sağlayan Ödemişli çiftçileri mağdur edecek olmasının yanı sıra ulusal ekonomiye de zarar verdiğini ifade etti.
Elektriklerin kesik olması nedeniyle Ödemiş'te her gün üretilen 700 ton çiğ sütün süt sağım makineleri ile sağımının gerçekleşemeyeceğini ifade eden Değirmenci, şunları söyledi: "İlçelerde sağılan sütün hem miktarı azalacak hem de mutlaka sağlanması gereken süt sağım hijyeni maalesef sağlanamayacaktır. En az bunun kadar önemli olan bir diğer husus ise sağılan sütlerin elektrik kesintisi nedeniyle süt soğutma makinelerinde soğutulamayacak olmasıdır. Elektriklerin kesik olması sonuç olarak süt ürünlerinin kalitesinin bozulmasına, gıda güvenliğinin ortadan kalkmasına ve insan sağlığının bozulmasına neden olacaktır."

Tarımsal sulama amaçlı elektriklerin kesilmesinin bölgenin önemli bir tarımsal ürünü olan patateste de verim ve üretim kaybına yol açacağını anlatan Değirmenci, ilçede birinci üretim olarak 68 bin 674 dekar alanda üretimi yapılan patatesin abonelerin elektriklerinin kesilmesi nedeniyle veriminin düşmesine ve patates üretiminin azalmasına neden olacağını dile getirdi.

Tarımsal amaçlı sulamayla ilgili yaşanan sıkıntının sadece Ödemiş ilçesi ile sınırlı olmadığını da belirten Değirmenci, aynı sıkıntının Kiraz, Beydağ ve Tire ilçelerinde de yaşandığını belirtti. Bölgedeki 12 bin 308 aboneden 456 adedi hakkında icra işlemi başlatıldığını ifade eden Değirmenci, hakkında icra işlemi uygulanan 456 tarımsal abonesinin 2002-2009 yılları arası elektrik borcunun sadece ana para olarak karşılığının 1 milyon 420 bin 778 TL olduğunu söyledi. Başta Ödemiş olmak üzere bölgede tüm çiftçilerin elektrik borçlarını ödeyebilmeleri için öncelikle üretime devam etmeleri ve ürünlerini satıp paraya çevirmeleri gerektiğini ifade eden Değirmenci şöyle konuştu: "Mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi amacıyla gerek bitkisel gerek hayvansal üretim faaliyetlerine ara vermeden devam etmeleri için kesilen eletriklerin derhal açılması, mevcut elektrik borçları için TEDAŞ'a müracaat etmeleri sağlanarak borçlarını hasattan sonra olmak kaydıyla örneğin dört ay sonra başlamak üzere yapılacak yeni
bir ödeme planı dahilinde ödemeleri ve bunun için TEDAŞ'a bir taahhütname vermeleri, mevcut elektrik borçlarının faizlerinin bu defaya mahsus olmak üzere silinerek sadece ana paralarının ödenmesi yerinde olacaktır."

ÖDEMİŞ'TE BİR ÇİFTÇİ BORCU NEDENİYLE HAPSE GİRDİ
Çiftçilerin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en ağır dönemi yaşadıklarını belirten Değirmenci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarıma bütçeden ayrılan pay çok az. Tarımsal destek 10 yılda yüzde 70 oranında küçüldü. 11 milyar TL olması gereken tarımsal destek 5,5 milyar TL oldu. Bu nedenle konuyla ilgili yapılması gerekenler acil olarak gerçekleştirilmeli."

İl Genel Meclis Başkanı Değirmenci'nin konuyla ilgili yetkililerle görüşmek üzere TEDAŞ'tan randevu aldığı öğrenildi. Ödemişli bir çiftçinin de elektrik borcunu ödeyemediği için hapse girdiği bildirildi.
 

Açıklamanın ardından tahliyesi için 15 Haziran 2009 tarihine kadar ek süre verilen ancak gazete sayfalarında halen reklamları yayımlanan Princess Otel hakkında da bir açıklama yapan İl Genel Meclis Başkanı Değirmenci, "Gazetelere reklam verilmesi kendi takdirleridir. Hukuksal süreç işliyor, 1 aylık ek süre verildi. Bu süre sonunda hukukun öngördüğü kurallar uygulanacak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 16:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?