22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

Ege Talasemi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yeşim Aydınok, halk arasında "akdeniz anemisi" olarak bilinen talasemi hastalığının kalıtsal ancak önlenebilir bir kan hastalığı olduğunu söyledi. Aydınok, evlenecek çiftlerin "talasemi testi" yaptırarak sağlıklı çocuklara sahip olabileceklerini söyledi.

Ege Talasemi Derneği tarafından 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla, Ege Palas Otel'de düzenlenen etkinlikle Sağlık İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü yetkilileri ile talasemi hastaları bir araya gelerek hastalığın tedavi sürecinde yaşanan sorunlara yönelik çözüm yolları aradı.
Toplantıda konuşan Ege Talasemi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Yeşim Aydınok, halk arasında ''akdeniz anemisi'' olarak bilinen talasemi hastalığının kalıtsal ancak önlenebilir bir kan hastalığı olduğunu bildirdi.

Talaseminin gen yoluyla nesilden nesile geçen kalıtsal bir hastalık olduğunu ifade eden Prof.Dr. Aydınok, şöyle konuştu: "Talasemi kalıtsal ancak önlenebilir bir kan hastalığı. Kişinin önlem alabilmesi için talasemi taşıyıcısı olduğunu bilmesi önemlidir. Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı, dört bin talasemi hastası var. Bu genetik hastalık, talasemi taşıyıcısı olduğunu bilmeyen evli çiftlerin çocuklarında görülür. Eğer Türkiye'de önleme programları uygulanmazsa her yıl 200 üzerinde
talasemi hastası çocuk dünyaya gelecek."

Talasemi hastalığının erken tanıyla önlenebilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın hastalık taşıyıcılığının söz konusu olduğu 33 ilde önleme programı uyguladığını belirten Aydınok, evlenecek çiftlere zorunlu olarak talasemi taraması uygulandığını söyledi. Prof.Dr. Aydınok, talasemi taşıyıcısı bireylerin evlenmesinde bir sakınca bulunmadığını, ancak bu bireylerin doğacak çocuklarının bebeklikten başlayarak yaşamları boyunca sürecek bir hastalıkla dünyaya gelme riski bulunduğunu bilmeleri gerektiğini ifade etti.

Çiftlerin evlenmeden önce mutlaka talasemi testi yaptırması gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Aydınok, şunları söyledi: "Toplumumuz için bir halk sağlığı sorunu olan talasemi hastalığının önlenebilmesi için halkımızda talasemi testinin önemi konusunda farkındalığın oluşması gerekir. Çiftler eğer risk taşıyorlarsa çocuk sahibi olurken mutlaka genetik tanımın yapılabileceği bir kuruluşa başvurmalılar. Böylece anne karnında daha gebeliğin ilk evrelerinde konulacak erken tanı ile çocukların talasemi hastası olarak dünyaya gelmesi önlenebilir.''
Talasemi hastalarının bebeklikten başlayarak her 3-4 haftada bir kan nakline ihtiyaç duyduklarını belirten Prof. Dr. Aydınok, kan bağışı konusunda vatandaşların duyarlılık göstermesini istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 18:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?