23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Aliağa'da kuduz karantinası

İzmir'in, Aliağa ilçesinin Karakuzu Köyü Ahmetler mevkiinde bir sığırın kuduz çıkması sonucu, köydeki tüm hayvanlara Aliağa İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından aşı yapıldı. Kuduz vakasının görüldüğü Ahmetler mevkii karantinaya alındı.

15 Nisan günü Karakuzu Köyü Ahmetler mevkiinde bir sığırın şüpheli bir şekilde ölmesi sonucu kuduz vakasının ortaya çıktığını belirten Aliağa İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Şenol Dönmez, "İlk etapta biz kuduz teşhisi koyarak bölgeyi karantina ve tecrit altına aldık. Hayvandan aldığımız numunede yapılan tetkikler bizim teşhisimizi doğruladı" dedi. Önce bu bölgeye hayvan giriş çıkışını yasakladıklarını anlatan Dönmez, şöyle konuştu: "Daha sonra ölen hayvanla birlikte bir de şüpheli gördüğümüz bir başka yerli sığırı Aliağa Belediyesinden temin ettiğimiz kepçe ile derin çukur kazıp gömdük. Gömülen alanı dezenfekte ettik. Aynı zamanda bölgede yaşayan altı kişiyi de Aliağa Sağlık Grup Başkanlığı vasıtasıyla Konak Kuduz Tedavi Merkezi'ne tedavi için sevk ettik ve söz konusu merkez tarafından her türlü tedbir alındı."

Üç dört yıldan bu yana Bergama, Kınık, Menemen ilçeleri ile Manisa'nın bazı köylerinde kuduz vakasına rastlanmasına karşın Aliağa'da yıllar sonra ilk defa böyle bir vakaya rastlandığını da belirten Veteriner Hekim Şenol Dönmez, geçen günlerde Manisa'nın Aliağa'ya en yakın köyü olan Türken köyünde kuduz vakasına rastlandığı duyumunu aldıklarını hatırlattı. Dönmez, daha önce Türkmen köyündeki vaka kendilerine bildirilmiş olsaydı tedbir alınacağını da söyledi. Vakanın tespit edilmesinin ardından köydeki kedi, köpek, eşek, sığır gibi tüm hayvanların aşılanmasına başladıklarını belirten Şenol Dönmez, şunları söyledi: "17 Nisan tarihinden bu yana sirayete maruz kaldığını düşündüğümüz 550 adet hayvanı aşıladık. Bölgede gerekli fenni ve idari tedbirleri aldık."

Kuduz hastalığının ancak ısırmayla yani kan yoluyla geçtiğini, dokunma yöntemi ile kesinlikle bulaşmadığını belirten Şenol Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız müsterih olsun, vakanın rastlandığı Karakuzu köyü Ahmetler mevkii altı ay süresince karantina altında tutulacak. Bölgeye her türlü hayvan giriş çıkışı yasaklandı. Kuduz hastalığı ancak ısırma yöntemiyle geçer, temas yöntemiyle kesinlikle geçmez vatandaşlarımız bu konuda rahat olsunlar."
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 17:29:38
Güncelleme :20 Nisan 2009 Pazartesi 17:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?