Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Çelik, İzmir'deki Klaros Antik Kenti kazılarında bulunan figürlerden yola çıkarak Hellen Lyrası'nı aslına uygun yeniden üretti.
EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora çalışmaları kapsamında, Dr. Çelik tarafından, antik Helen toplumunda bölgesel bir çalgı olan Hermes Lyra'sı, aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Salonu'nda tanıtılan antik çalgı ile ''Güneşe ilahi' isimli eseri icra eden Çelik, dünyada iki adet bulunan çalgı ile Fransa'da konser vereceğini belirtti.
Hellen Lyra'sının Klaros kazılarında ortaya çıkarılan çok sayıdaki Apollon Klarios pişmiş toprak figüründe görüldüğünü ifade eden Çelik, Lyra'nın tekrar yapımının dört ay sürdüğünü anlattı.
Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Çelik, dünyada iki tane olan bu antik çalgıyı aslına uygun yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bir diğer örneği Fransız Müzikolog Belis tarafından yapıldı. Fakat Belis, ses kutusunu kaplumbağa kabuğu yerine ağaçtan yaptığı için aslına en yakın modelleme bizim ürettiğimiz çalgı oldu. Yapım aşamasında antik heykel, pişmiş toprak ve seramikler üzerindeki arkeolojik betimlemelerden yararlandık. Bazı betimlemelerin yeterince ayrıntılı olmamaları, bazı ayrıntıların ise ne kadar gerçekçi olduklarının kestirilememesi nedeniyle sorunlar yaşadık. Çalgıyı yeniden yaparken tamamen doğal materyallerden faydalanarak arkeolojik veri ışığında yeniden hayata döndürdük. Ses kutusu kaplumbağa kabuğundan, telleri ise bağırsaktan yapıldı."
Klaros Kazıları Başkanı EÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nuran Şahin ise Hermes Lyra'sının, Helenlere özgü bir telli saz olduğunu bildirdi.