23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Arsenik kabusu sona erdi

Arıtma tesislerinin “tam kapasite” çalışmasıyla birlikte, İzmir'in içme suyundaki arsenik oranı, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standart değerlerinin de çok altına düştü.

Arsenik değerleri, kimi bölgelerde 0.33 mikrograma kadar gerilerken, sağlıklı su konusunda İzmir, Türkiye'nin “en güvenli” illerinden birisi haline geldi.

Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle İzmir'in bazı yeraltı su kaynaklarında ortaya çıkan arsenik sorununu kökten çözmek için harekete geçen ve 15 milyon avroluk yatırımla Manisa, Menemen ve Halkapınar'da 4 ay içinde 3 arsenik arıtma tesisi birden kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin içme suyundaki arsenik değerlerini çok kısa sürede Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standart değerlerin altına çekmeyi başardı.

Menemen, Halkapınar ve Göksu-Sarıkız'daki arsenik arıtma tesislerinin 2008 yılı Aralık ayında yarı kapasite devreye girmesi ile birlikte kentin içme suyundaki arsenik değerleri hızla düşerken, Menemen ve Halkapınar Arsenik arıtma tesisinin Ocak ayında tam kapasite çalışmasıyla birlikte arsenik değerleri Şubat ayının ilk haftasında 10 mikrogram/litrenin altına çekildi. Göksu-Sarıkız Arsenik Arıtma Tesisi'nin Şubat ayında tam kapasite çalışmasıyla birlikte ise İzmir'de litrede ölçülen arsenik miktarı en yüksek 6.4 olarak belirlendi.

"6 NOKTADA 2 MİKROGRAMIN ALTINDA"
İzmir Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Laboratuvar Şube Müdürlüğü'nün 11 Mart 2009 tarihinde kentin 20 noktasından aldığı şebeke suyu analiz değerleri açıklandı. Kentin 6 noktasından alınan numunelerde, arsenik değeri litrede 2 mikrogramın altında ölçülürken, en düşük arsenik değeri Gaziemir Önder Caddesi'nde 0.33 olarak tespit edildi. Görece'de litredeki arsenik değeri 0.40, Karabağlar'da ise 0.66 mikrogram olarak ölçüldü. En yüksek değer 6.4 mikrogram ile Karşıyaka Zübeyde Hanım Caddesi'nde tespit edildi.

Kuzey'deki yeraltı kaynaklarından beslenmesi nedeniyle 2008 yılı Kasım ayında litrede ölçülen en yüksek arsenik değerinin 41- 47 mikrogram olduğu Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı, Egekent, Bostanlı, Örnekköy, Şemikler bölgelerindeki arsenik değerleri litrede sadece 5.7 ile 6.4 mikrogram arasında ölçüldü.
Yine Kasım ayında Bornova'da 44.5 mikrogram olan arsenik değeri, son ölçümlerde 6.3 olarak belirlendi. Alsancak bölgesindeki iki noktada ise arsenik miktarı litrede 6 mikrogram olarak belirlendi.

Bornova Pınarbaşı, Gaziemir, Karabağlar, Konak Hatay, Menderes bölgelerinde arsenik değeri litrede 2 mikrogram litrenin altında tespit edildi. Narlıdere Mithatpaşa Caddesi'nde arsenik değeri 2.3, Güzelbahçe İstiklal Caddesi'nde 5.5, Buca Erdem Caddesi'nde 3.5, Balçova Vali Hüseyin Ögütcen Caddesi'nde 3.3 mikrogram olarak belirlendi. Son analizlerde de İzmir'de arsenik değerlerinin “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği”nde belirtilen 10 mikrogram sınırının oldukça altında olduğu görüldü

iha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 10:52:27
Güncelleme :14 Mart 2009 Cumartesi 11:03:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?