23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Ayakkabı tasarımı üniversiteye taşındı

Türk Ayakkabı Sektörü, tasarımcı açığını kapatmak için üniversite ile işbirliğine gitti.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde, Moda Tasarım Bölümü öğrencilerine, “Ayakkabı ve Çanta Tasarım Dersi” verilmeye başladı.

2007-2008 öğrenim yılında bir yarı yıllık sürede EGEAYSAD Başkan Vekilli ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Zandar ve Nevzat Onay Ayakkabı Firması Ortaklarından Erhan Onay İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğrencilerine, “Ayakkabı ve Çanta Tasarım Dersi” verdi.

Yarı yıllık sürenin tasarımların üretim aşamasına geçiş için yeterli olmaması üzerine 2008-2009 döneminde iki yarı yılı kapsar şekilde EGEAYSAD Başkan Vekilli ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Zandar ve Nevzat Onay Ayakkabı Firması Ortaklarından Erhan Onay İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğrencilerine, “Ayakkabı ve Çanta Tasarım Dersi” verdi. Süre sonunda üniversite öğrencileri çok güzel tasarımlar yaptılar ve firmalarda üretimde çalışarak tasarımını yaptıkları ayakkabıların üretimlerini gerçekleştirdiler.

"FİRMA SAHİPLERİ TASARIMI ÜSTLENİYOR"
EGEAYSAD Başkan Vekilli ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Zandar, Türkiye'de ayakkabıcılık sektörünün onbinlerce kişiyi istihdam eden önemli sektörlerden biri olduğunu ancak sektörün çözüm getiremediği en önemli konulardan birisinin tasarımcı olduğunu belirtti. Bugüne kadar firma sahiplerinin tasarım konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Zandar, “İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki 2 dönemlik ders sayesinde bazı öğrenciler profesyonel iş yaşantılarında ayakkabı tasarımı üzerine çalışacaklarını söylediler. Bu sektör için bir kazanç” diye konuştu.

İyi tasarımın tüketimi arttırıcı en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko ise, tüketimin artmasının üretimi, üretimin artmasının istihdamı ve zincir halinde refahı arttıracağını bu nedenle her şirketin tasarımcıya ihtiyacı olduğunu söyledi.

"AYAKKABICILIK SEKTÖRÜ LOKOMOTİF OLMALI"
Dünya'da deri sektöründe 140 milyar dolarlık ihracat yaşandığına işaret eden Galiko, “140 milyar dolarlık pazarın 58 milyar dolarlık ve en büyük bölümünü ayakkabı sektörü oluşturuyor. Ancak Türkiye'nin 1.3 milyar dolarlık deri ürünleri ihracatında ayakkabının payı sadece 350 milyon dolar. Türkiye, ayakkabıcılık sektöründe çok daha iyi noktalara gelebilecek bir altyapıya sahip, bugüne kadar dünyadan gereken payı alamadık, ayakkabıcılık sektörü deri ürünleri ihracatında lokomotif sektör olmalı. Üniversiteli tasarımcılarımızın sektöre katkıları ile hedeflere daha kolay ulaşacağız” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 12:13:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?