“Okullarda kayıt parası alınmayacak” denildi, veliler de bağış yapmadı. Müdürler kara kara düşünüyor. Bakanlığın yeterli ödenek göndermediği, ihtiyaçların karşılanamayacağı belirtiliyor
Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl gündeme gelen okullarda kayıt parası sorununa bu sene sıkı önlem aldı. Bakan Nimet Çubukçu’nun yayınladığı genelgeyle ilköğretim birinci sınıfa kayıtların Ulusal Adres Veri Tabanı’ndaki adresler esas alınarak e-okul sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacağı bildirildi. Sistemde çocuğun hangi okula gideceğinin belirlendiğine, para verilmediği için kayıt yapılmamasının imkansız olduğuna dikkat çekildi. Okul müdürlükleri bu konuda da uyarıldı. Hatta bazı Anadolu liselerinin sınav kazanmış öğrencilerinden 300 lira kayıt parası istendiğini internet sitelerinden duyurduğu İzmir Konak’ta, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü afişlerle velilere seslendi. İsteyenlerin kesin kayıtlardan sonra aile birliği banka hesaplarına bağış yatırabileceği belirtildi.
Velilerin takdirine bırakılan bu destek, yeterince yapılmadı. Okulların kasaları boş kaldı. Şimdi müdürler, Ramazan Bayramı’ndan hemen sonra başlayacak ders yılının nasıl geçeceğini kara kara düşünüyor. Kayıtlar hala sürmesine karşın gelir elde edilemediği, zorunlu masrafların bile karşılanamayacağı belirtiliyor, şöyle deniliyor:
Zorunlu ihtiyaçlar da var
“İlköğretim okullarının elektrik, su ve yakıt ihtiyacını İl Özel İdaresi karşılıyor. Liselere ise bakanlıktan az miktarda ödenek geliyor. Bu para ne elektrik ne su ne de yakıt harcamasına yetiyor. Ama okulların zorunlu ihtiyaçları arasında güvenlik, temizlik, eğitim araç gereci, teknolojik donanım, bilgisayar, fotokopi cihazı alımı ve bakım-onarım giderlerleri de var. Bunları hangi parayla karşılayacağımızı bilemiyoruz...”
Noter masrafı etkiledi
İdareciler, bağışların azalmasında kayıt sırasındaki masrafların artmasının da etkili olduğunu belirtiyor. Kira sözleşmelerinin noter tasdikli istendiği dile getiriliyor, şu görüşler ifade ediliyor: “Artık kayıtlar internet üzerinden yapılıyor. Hangi öğrencinin, hangi okula kayıt yaptıracağı o okulun internet sayfasına düşüyor. Velilerden ev sahibiyse tapu, kiracıysa noter tasdikli kira sözleşmesi isteniyor. Çünkü seçim döneminde yaşandığı gibi bir evde 2-3 aile çıkabiliyor. Nüfus müdürlüklerine başvuran vatandaş ‘Ben şu adreste oturuyorum’ deyip, sorgusuz sualsiz o adrese kayıt olabiliyor. Böylece de çocuğunu istediği okula yazdırabiliyor. Bu tür sahtekarlıklara karşı her veliden belgeler isteniyor. İşin içine noter de girince harcamalar artıyor. Notere 65 lira ödeyen veli, destek istendiğinde ‘Bağış notere gitti’ diyor.”