23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Bayındır'da jeotermal sevinci

İzmir'in Bayındır ilçesinde MTA tarafından yürütülen sondaj çalışmalarında mutlu sona ulaşıldı.

Dere Köy -Ergenli mevkii jeotermal sahasında yapılan sondaj çalışmalarında 310 metrede saniyede 40 litre debiye sahip 55 derece sıcaklığında termal su bulundu. Jeotermal kaynak, geçimini seracılık ve çiçekçilikle sağlayan bölge üreticisini sevince boğdu.

Bayındır'da jeotermal sondaj çalışmaları Kasım 2008'de başladı. Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri tarafından yaklaşık 3 aydır yürütülen etüt çalışmaları sonucunda, Dereköy -Ergenli bölgesinde sondaj yapılmasına karar verildi. Sondaj çalışmaları sonucu, önceki gün 310 metreden termal su fışkırdı. Saniyede 40 litre debili ve 55 derece sıcaklığındaki su, bölgede büyük sevinç yarattı. MTA Mühendisleri, çıkarılan jeotermal suyun bulunan derinliğe göre ısı kalitesinin son derece iyi olduğunu belirterek, jeotermal kaynağın ilk etapta kaplıca turizminde ve tarımda sera bitkisi yetiştiriciliğinde kullanılabileceğini vurguladılar. MTA Yetkilileri, bölgede sondaj çalışmalarının süreceğini, yeni kuyuların açılacağını da ifade ettiler.

KERTİŞ'İN JEOTERMAL COŞKUSU
Bölgede termal kaynağa ulaşılması, en fazla MTA tarafından yürütülen sondaj çalışmalarının başlamasına öncülük eden AK Parti Bayındır İlçe eski Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Mehmet Kertiş'i sevindirdi. Üreticilerle birlikle jeotermal alanda incelemeler yapan ve MTA mühendislerinden bilgi alan Kertiş, "Termal su, Bayındır'ın kaderini değiştirecek" dedi.

Bayındır'da jeotarmal kaynağın bulunduğuna inandığını ve sondaj yapılması için yaklaşık 5 yıldır uğraş verdiğinin anlatan Kertiş, "Israrlarımızın sonucunda MTA, bölgeye ekip göndererek önce etüd, sonra da sondaj yaptır. Sonunda termal suya kavuştuk. Bu su, bölgeyi sağlık turizmi merkezi haline getirecek. Ayrıca seracılıkta ve çiçek üretiminde de kullanılacak. Böylece, maliyetler düşecek. Bayındır'ın kaderi değişiyor" diye konuştu.

29 Mart'taki yerel seçimlerde Başkan seçilmesi halinde termal su potansiyelini de kullanarak Bayındır'da yatırım hamlesi başlatacaklarını vurgulayan Kertiş, "Jeotermal su seracılık için çok önemli bir kaynaktır. Bizimde öncelikli projelerimiz arasında bulunan çiçekçiliği geliştirmek için çıkan su büyük önem taşımaktadır. 29 Mart'ta halkımız bize yetkiyi verip bizi belediye başkanlığına seçerse bu konudaki projelerimizi uygulamaya koyacağız” dedi.

Jeotermal kaynağın yatırımcıları Bayındır'a çekeceğini ifade eden Kertiş, "Jeotermal alt yapısının kurularak kaynağın öncelikle tarımda, sağlık turizminde sonra da konutlarda kullanılabilmesi için Hükümetimizin tam desteğini almış durumdayız. Kuyuların açılması, boruların döşenmesi çok kısa süre içinde tamamlanacak. İlçe ekonomisi yeniden canlanacak. İşsizlik azalacak. Göçü önleyeceğiz. İlçemiz, kamu yatırımlarından da daha fazla pay alacak. Sosyal imkanları da artırarak sağlık kuruluşlarımızda, okullarımızda görev yapan kamu çalışanlarının ilçeyi tercih etmelerini sağlayacağız. Böylece, doktor, öğretmen eksikliği gibi sorunlarımız ortadan kalkacak" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 14:09:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?