22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Baykal: İzmir'in bir tane sahibi var

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Başbakan kredi kartı borcunu ödeyemeyen namuslu insanlara 'Değilsiniz' diyor. Soruyorum, Başbakan, kendi reklamını yaptırtmak için Sabah gazetesiyle ATV'yi aldırtmak amacıyla damadının bulunduğu şirkete kredi verdin. Bu dürüstlük mü?” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir ve Türkiye'ye sahip çıkmak için İzmir'e geldiklerini belirterek, “İzmir'i alan zaten 1922 yılında almış, İzmir'i Mustafa Kemal almış. İzmir her gün yeniden alınıp, yeniden verilmez. İzmir'in bir tane sahibi var. İzmir'in sahibi Mustafa Kemal Atatürk ve İzmir halkı” dedi. Deniz Baykal, partisinin İzmir Gündoğdu Meydanı'nda düzenlediği mitingde, İzmir'in, Türkiye'nin, Anadolu'nun göz bebeği olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her kentinin bambaşka olduğunu ancak İzmir'in hepsinden farklı olduğunu ifade eden Baykal, “Her yer güzel, İzmir daha bir güzel. Her yer önemli, İzmir daha bir önemli. Ne mutlu İzmirli, bu muhteşem manzaranın içindeyiz” diye konuştu. Miting meydanındaki kalabalığın derin anlamlar taşıdığını belirten Baykal, İzmirlilerin sadece kendisini dinlemek için değil, kendisi üzerinden bir şeyler söylemek için geldiğini vurgulayarak, “Söylediniz bile. Ben anladım, inşallah herkes anlamıştır” dedi.

Deniz Baykal, şöyle devam etti:
“Ne söylemek istiyorsunuz siz? Siz diyorsunuz ki 'Sakın ha hata yapma, İzmir sahipsiz değildir' diyorsunuz öyle mi? Hatta daha da öteye geçiyorsunuz, 'Sakın ha hata yapma, Türkiye sahipsiz değildir' diyorsunuz. Biz buraya İzmir'e sahip çıkmak için, Türkiye'ye sahip çıkmak için geldik. Size o yakışır. Sizin büyüklüğünüz ondan geliyor, siz İzmirsiniz, İzmir. Bakın Türkiye'de Anadolu işgal edildi. En önemli kentler işgal edildi. Ama hiçbir kentin işgal edilmesi, İzmir'in işgal edilmesinin gönüllerde yarattığı ızdırabı yaratmadı. İzmir gidince işte o zaman, işte o zaman işgali anlamaya başladık. Olayın ciddiyetini anladık. Milli Mücadele, İzmir kurtulunca bitti. İzmir'in kurtuluşu, Türkiye'nin kurtuluşu oldu. Onun için Türkiye'ye gözünü dikenler her yeri alsalar, ama İzmir'i almasalar rahat edemezler. Yani her yeri aldılar, ama eğer İzmir eksikse, o iş olmamış demektir. Tadını çıkaramazlar, mutlu olamazlar, yetmez onlara. İllaki 'İzmir de İzmir' diye tuttururlar, öyle mi? Ama İzmir bu, o kadar kolay değil. O kadar kolay alınıp, verilmez ki.

İzmir'i alan zaten 1922 yılında almış, İzmir'i Mustafa Kemal almış. İzmir her gün yeniden alınıp yeniden verilmez. İzmir bir kere alındı. 1922'de alındı, o iş bitti. İzmir'in bir tane sahibi var. İzmir'in sahibi Mustafa Kemal Atatürk ve İzmir halkı. İzmir'i almaya para yetmez. İzmir'i almaya kömür yetmez, poşet yetmez, buzdolabı yetmez, çamaşır makinesi yetmez, koltuk, kanepe yetmez. İzmir'in şantajla, tehditle, korkutmayla alamazsın. 'Hizmet vermem' diye alamazsın. İzmir, kimin İzmir'i yöneteceğine karar verir. Saygı göstereceksin, İzmir'in dünya görüşüne saygı göstereceksin. Vatanseverliğine, Türkiye sevdasına saygı göstereceksin. Al bayrağa saygı gösterir gibi İzmir'e saygı göstereceksin. Türkiye, İzmir'deki hükümet konağının çatısına o bayrak çekilinceye kadar rahat etmedi, onu orada gördüğü zaman, 'Oh be' dedi. 'Oh be Türkiye kurtuldu' dedi. Ona göre İzmir'in bayrağına sahip çık. Bu duygularla karşınızdayız. Ne biçim miting böyle. Önümüz arkamız kalabalık. Sağımız, solumuz kalabalık. Ne biçim miting bu? Yani İzmir bugün, biraz İstanbul'un yaptığı gibi, dün Ankara'nın yaptığı gibi 360 derece miting yapıyor.”

KREDİ KARTI BORÇLARI

Deniz Baykal, mitinge katılanlara borçlarını ödeyip ödeyemediklerini sordu.

Kredi kartı borçlarını nasıl döndürdüklerini soran Baykal, şunları kaydetti:
“Ne oluyor, borçlar ödeniyor mu? Ne yapıyorsunuz, kredi kartı borçlarını nasıl döndürüyorsunuz? Bir bankanın kredi kartıyla bir başka bankanın borcunu döndürürken tökezleme oluyor mu arada? Ocak ayında 138 bin kişi tökezlemiş. Çevirmeye çalışırken, çeviremez olmuş. Borçlar tam ödenemiyor diyorsunuz değil mi? Burası İzmir, Türkiye'nin, dünyanın en bereketli toprakları. Yani burası zenginliğin kaynağı, bereketin kaynağı. Ovaların, nehirlerin buluştuğu yer, pamuk da buğday da burada, incir de burada, üzüm de burada. Zeytin de burada. Her şey burada. Tarımın en güzelinin yapıldığı yer değil mi burası? Zenginliğin, bereketin en yüksek olduğu yer değil mi burası? İzmir deyince akla bu gelir. Bereket, zenginlik diyarı. Şimdi bu İzmir'de mesela çiftçimiz hayatından memnun değil mi? Niye değil? Bu bereket, zenginlik ortadan niye kalktı? İzmir Ovası bereketini mi kaybetti? Toprak eski toprak değil mi? İzmirli eski İzmirli değil mi? O başarılı çiftçi değil mi, unuttu mu tembelliğe mi vurdu? Niye o zaman bu böyle? Kramp mı girdi, afet mi geldi, ne oldu? Çiftçi buğdayını bu sene kaça sattı? 45 kuruşa, geçen sene aynı fiyata sattı. Gübreyi bu sene kaça aldı, geçen sene kaça aldı peki? İlacı kaça aldı? Yani ne oldu buğday fiyatı, yönünü şaşırmış. Buğday aşağı inen asansöre binmiş, buna karşılık gübre, mazot, ilaç yukarı çıkan asansöre binmiş. Onlar yükseliyor, buğdayın fiyatı iniyor.

Çiftçiyi ezerek, toprağı ezerek, ürünleri küstürerek, maliyetleri artırarak, Türkiye'de çiftçiyi kalkındırmam mümkün mü? Tarımı kalkındırmak mümkün mü? Kalkınma bir bütün değil mi? Kalkınmanın temeli, tabanı, altyapısı çiftçi, köylü, tarım, toprak, değil mi? Toprağa dayanmayan kalkınmayla esnafı yükseltmek mümkün mü? Çiftçiyi, esnafı batırıp, ticareti, sanayiyi yükseltmek mümkün mü? Bunların hepsi birbirine bağlı. En alttan toprağa çektin mi, hepsi sapır sapır dökülür bunların. Bunlar yıllardır tarımı perişan ettiler, batırdılar. Besicilik, hayvancılık nerede, süt üreticisi ne halde? 2 kilo yemle bir kilo süt alabiliyor musun? Tam tersi bu politika çiftçiyi batırdı, bitirdi.”

10 TEZGAHTAN 4'Ü KAPALI”

İzmir gibi tarım açısından güçlü olan bir ildeki çiftçilerin, insanların boynunun bükük olduğunu, buğdayın, pamuğun, hayvancılığın, üzümün, meyveciliğin, seracılığın battığını, çiftçilerin yanı sıra esnafın da durumunun iyi olmadığını savunan Baykal, emeklilerin de benzer durumda bulunduğunu söyledi.

Avrupa'da emeklilerin uçağa atlayıp dünyayı dolaştığını dile getiren Baykal, şunları kaydetti:“Avrupa'da emekliler uçağa atlayıp dünyayı dolaşıyor, siz dolaşmıyor musunuz? Kahveye bile gidemiyorsunuz. Emeklinin hali bu, o zaman gençler iş buluyorlar, çalışıyorlar. Analar, babalar çocuklarını binlerce çileyle okutuyorlar. Üniversiteye sokuyor, diplomayı da aldırıyor. O diplomayı alan çocuk 'Anacığım artık öğretmen çıktım ben, şimdi tayin olacağım, ilk maaşımdan sana ne istersen alacağım' diyebiliyor mu? Diyemiyor. Tayini çıkıyor mu çocukların. Diplomalılar boynu bükük. Izdırap içinde mi geçiriyor. Aynen öyle değil mi. Okumuş çocuk, ana baba parasını dökmüş harcamış almış diplomayı. Yok değil mi? Türkiye'de şimdi 250 bin tane öğretmen olma hakkını kazanmış çocuk var. Türkiye'de 200 bin açık var, ama o çocuklar boynu bükük mahzun. Öğrenciler öğretmensiz, işte bu da Türkiye manzarası.”

Türkiye'nin, kalkınan Türkiye çağını geride bıraktığını öne süren Baykal, şöyle devam etti:“Şimdi küçülen Türkiye çağına geldi. Fabrika yapma çağını bıraktık, şimdi fabrika kapatma dönemi geldi. Türkiye'deki 10 tezgahın 4'ü kapalı. İnsanlar borç aldılar, döviz bozdular, harcama yaptılar. O tezgahtan ekmek yiyen ustalar, mühendisler var. Evlerine ekmek gitmesi lazım. Gencecik bir insan bugün çocuğum işten atıldı diyor. Bu acı tabloların yaşandığı bir noktaya geldik. 2008 Kasım itibariyle Türkiye'de işsiz ordusuna 1 milyon ek geldi. Türkiye'nin Silahlı Kuvvetleri 700 bin. İşsiz sayısını vermiyor, 1 yılda eklenen işsizi söylüyorum. Aralığı var, ocağı, şubatı, martı var. Asıl işsizlik perdesinin geldiği manzara bu. Türkiye'de kredi kartı borcunu ödeyemiyor. 138 bin kişi ödeyemedi. Başbakan diyor ki 'O kredi borçluları dürüst değildir' diyor. Ne yapmış o kredi kartı borçluları. Kredi kartını almış da ne yapmışlar? Akşam evinde yeni doğmuş çocuğuna süt almak için markete gitmiş, orada harcamışlar. Evinin mutfak masrafı için harcamışlar. Maaş kesilmiş, işten atılmış ama borç yüzde 64-65'le katlanıyor. Bu insanlar dürüst değil. Başbakan kredi kartı borcunu ödeyemeyen namuslu insanlara 'Değilsiniz' diyor. Soruyorum, Başbakan, kendi reklamını yaptırtmak için Sabah gazetesiyle ATV'yi aldırtmak amacıyla damadının bulunduğu şirkete kredi verdin. Dürüstlük mü?”

Deniz Baykal, “Yolsuzluk şimdi hep birlikte, cemaat halinde yapılıyor. Teşkilatlı yolsuzluk yapılıyor. Yolsuzluk yapanlar da utanıp sıkılmıyorlar, saklanmıyorlar. Büyük hizmet yapmış gibi ortalıkta dolaşıyorlar. Yolsuzlukta mahçup olma dönemi bitti. Bunların döneminde yolsuzluk çağ atladı” dedi.

Baykal, şunları kaydetti:

“Bu yolsuzluk bambaşka. Yaptığından da utanırdı eskiden. Saklı, gizli, kimseye duyurmadan yapardı. Şimdi iş değişti artık. Yolsuzluk şimdi hep birlikte yapılıyor. Cemaat halinde yapılıyor. Teşkilatlı yolsuzluk yapılıyor. Yolsuzluk yapanlar da utanıp sıkılmıyorlar, saklanmıyorlar. Büyük hizmet yapmış gibi ortalıkta dolaşıyorlar. Yolsuzlukta mahçup olma dönemi bitti. Bunların döneminde yolsuzluk çağ atladı. Bunların döneminde mahçubiyet, ayıp konusu olmaktan çıktı. Çok rahatlar, ferahlar. Adam Almanya'da teşkilat kuruyor. İçinde başkanı, yönetim kurulu, muhasebecisi, avukatı var, kuryesi var, tam teşkilat. Almanya'da çıkıyor cami cami dolaşıyor. Din imandan başka laf yok. 'Şimdi hissenizi bize verin. Sizin hayrınızı biz yapalım' diyorlar. Sonra paraları toplayıp kuryeyle gönderiyorlar Türkiye'ye. Kim götürüyor, Türkiye'nin en önemli saygın kuruluşunun başındaki kişi. RTÜK'ün başındaki kişi. O getiriyor. Getirilen para ne oluyor, şirket kuruyorlar kendi adlarına. Yetmiyor bir de televizyon kuruyorlar. Televizyon da gece gündüz 'Erdoğan' diyor.”


DENİZ FENERİ DAVASI


Deniz Baykal, Almanya'daki Deniz Feneri davasıyla ilgili dosyayı CHP'nin getirdiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın, CHP'nin getirdiği Deniz Feneri ile ilgili dosyaya tepki gösterdiğini bildirdi.

“Sen bu kadar insanın içinde olduğu yolsuzlukla ilgili neden birşey yapmıyorsun? Senin jandarman, emniyetin, anayasan yok mu?” diyen Baykal, şöyle devam etti:

“CHP'nin getirdiği dosyanın kabının renginden bahsediyorsun. Rengi bırak, içindekilere bak. Almanya'dan kaplumbağanın sırtına koysaydınız 6 ayda gelirdi. Şimdi 'Tercüme ediyoruz' diyorlar. Herhalde seçimin sonuna kadar tercümeye devam ederler. Deniz Feneri davasında, 'Yayın yasağı var' diyorlar. Mahkemeyi etkilemek istemediklerini söylüyorlar. Şunu sormak istiyorum. Deniz Feneri davasında yayın yasağı var da 11 ay niçin tutuklu olduğunu bilmediği halde tutuklanan kişilerle ilgili iddialar televizyonlarda gazetelerde yayınlanıyor. O zaman aklınıza yayın yasağı gelmiyor mu?”


EKONOMİK DARALMA


Türkiye'deki ekonomik tablonun ortada olduğunu, ekonominin daralma ve küçülme dönemine girdiğini ileri süren Baykal, “Ama Başbakan'a sorarsan, Türkiye zenginleşiyor. Öyle diyor. 'Zenginlediniz' diyor. 'Kalkındınız' diyor. 'Refaha girdiniz' diyor. Haberiniz yok mu? İzmir'e gelmedi mi zenginlik? İzmir'de yok mu?” diye konuştu.

Ülkede, “milletin yoksul, hükümetin zengin olduğunu” iddia eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet tabi 'zenginlik var' derken, haklı. Türkiye'de millet yoksul da hükümet zengin. Yani siz işe kötü tarafından bakıp diyeceksiniz ki Baykal, hükümetin bakanlarının, çocuklarının zenginliğini söylüyor diyeceksiniz. Öyle düşünüyorsunuz. Ben onu söylemiyorum. Hükümet zengin de o anlamda demiyorum. Nasıl zengin? Bu hükümet cumhuriyet tarihinde gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin aldığı borçtan çok daha borç almış hükümet. 80 küsur yılda bütün hükümetlerin, Atatürk, İnönü dahil, Menderes, Bayar dahil, Özal dahil tümünün kullandığı borçtan 85 yılda daha fazlasını 7 yılda kullanmıştır. Bu hükümete Türkiye teslim edilirken, muhasebesinde şu yazılıyordu: 220 milyar dolar borç var. Kimin borcu, bütün hükümetlerin. O hükümetler bu borcu bıraktılar da birşey yapmadılar mı? Neler yaptılar. Şöyle bir düşünün. O hükümetler geldiği zaman Türkiye'nin yolu, limanı yok. Uçağı yok, iğnesi, ipliği yok, çimentosu, bezi yok, demiri yok. Birşeyi yok Türkiye'nin, bomboş. Savaş yılları o Türkiye'den başladılar, ne yapıldıysa 2002 yılına kadar o dönemde yaptılar. Demiryolu yaptılar, otoyollar yaptılar, köprüler, barajlar yaptılar. Atatürk, Keban Barajı'nı yaptılar. Santraller kurdular. Türkiye'de ne varsa, onu yaptılar. Ordu yaptılar. Sonuç 220 milyar dolar borç. Bunlar geldi 7 yılda daha fazlasını harcadılar. Yani onların söylediği 780 milyar dolar para harcadılar, peki onlar ne yaptılar? Fabrikalar, yeni santraller, yeni işyerleri açıldı mı, işyerleri kuruldu mu? Hükümet, kendisine devredilen fabrikaları ve tesisleri birer birer sattı. Onların parasını da yediler.”

AA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 19:51:27
Güncelleme :22 Mart 2009 Pazar 20:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?