Kurban Bayramı geliyor ve birkaç gün içinde milyonlarca vatandaş, yüz binlerce aracıyla trafiğe çıkacak. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, Kurban bayramında sürücülerin trafik kurallarına uymaları konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Şehir içi ve şehirlerarası trafiğin, bayram dolayısıyla yoğunluk kazanacağını belirten Başkan Anık, şoför esnafların ve trafiğe çıkacak olan vatandaşların yollarda çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Anık, "Özellikle trafik seyrinin arttığı tatilin ilk ve son günlerinde sürücülerimizden kurallara uymakta gereken hassasiyeti göstermelerini ve daha dikkatli olmalarını bekliyoruz" dedi.
Halkın bu Kurban Bayramı'nda diğer bayramlarda karşılaşılan kötü manzaralara şahit olmaması için herkesin trafikte daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Anık, Sürücülerin uykusuz, yorgun, dalgın ve alkollü olarak araç kullanmamaları, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali yapmamalarını isteyen Anık, karşılaşabilecekleri aksiliklere karşı çekme halatı gibi malzemeleri bulundurmalarının önemine dikkat çekti. Yolculuk öncesi araç bakımının mutlaka yapılmasını isteyen Başkan Anık sürücüleri de bazı konularda uyardı. Başkan Anık, "Sürücü koltuğuna oturun ve arkanıza yaslanarak dikiz aynasına bakın. Kulağınızla, kafa yastıkları aynı hizada mı? Değilse, düzeltin. Bu yastıklar ve ölçme, boyun yaralanmalarından sizi koruyacak. Sonra da koltuğunuzu başınızla kafa yastıklarının arasında 10 santim kalacak kadar ayarlayın. Direksiyonun size olan uzaklığı da çok önemli. Fazla önde oturan sürücüler, emniyet kemeri mekanizması çalışmadan, direksiyona çarpabilir ve yaralanabilir. Elinizin tam direksiyona erişebileceği şekilde oturun. Direksiyona mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Farlarınızı gündüz de yakın. Farları gündüz yakmak, iki şeritli yollarda kafa kafaya çarpışma riskini yüzde 5, bir yayaya çarpma riskini de yüzde 12 oranında önlemektedir. Bir başka önemli konuda araç içi sıcaklığı ile ilgili. Özellikle uzun yolculuklarda zaman geçtikçe sürücüler, iç sıcaklığa alışıyor ve rehavete kapılıyor. 5 ile 8 dakika aralıklarla ısıyı önce düşürmek sonra da yükseltmek, dikkatin artmasını sağlıyor. Aracınız, sıcak değil, serin olsun. Cep telefonu kulaklığıyla kullanmak da, aynı telefonu tek elinizle tuttuğunuz kadar konsantrasyonu bozuyor. Konuşmamaya çalışın" dedi.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık Sürücülere teknik konularda da hatırlatmalar yaptı. "Bir anda kayarak yoldan çıkmaya başlayan sürücülerin en çok yaptığı hata tekrar yola çıkmaya çalışmalarıdır. Yapılması gereken ise, Hızı kesin. Tekrar yola çıkmaya çalışırsanız kontrolü kaybedersiniz. çıktığınız yolda gitmeye devam edin, hızı kesin ve yavaş yavaş tekrar yola çıkın. Yolda giderken lastiğiniz patlaması durumda ise sık yapılan hata hemen frene basılmasıdır. Asıl Yapılması gereken de şu olmalıdır. Fren yapmayın. Ayağınızı yavaşça gazdan çekin, aracın kendi ağırlığıyla yavaşlamasını bekleyin ve bu arada dengeyi koruyun. Otomobili kontrol edebileceğinizi anladığınızda, yavaş yavaş frene basın.