22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Bayramı kabusa çevirmeyin

Kurban Bayramı öncesinde hayati önemde bir sağlık uyarısı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş'tan geldi.

Hijyen koşullarına uyulmadan yapılacak kurban kesimlerinin parazit hastalıklarına davetiye çıkaracağını söyleyen Prof. Dr. Altıntaş, önlem alınmaması nedeniyle vücuda girecek Kist Hidatik hastalığına yol açacak parazitin ölümcül sonuçlara sebep olabileceğini vurguladı.

Kistik Hidadik hastalığının gerekli bakımları yapılmayan köpeklerde ortaya çıktığını bunların özellikle sokak köpeklerinde ürediğini ifade eden Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş, “Son yıllarda evde köpek besleyen insanların artmasıyla birlikte köpeklerin sağlık kontrolleri ve insanlara bulaşabilecek hastalıklarla ilgili olarak önlemlerin alınmasına yönelik tedaviler, köpek sahipleri tarafından veteriner hekimlere yaptırılmakla birlikte, gelişmiş ülkelerin hiçbirinde bulunmayan sokak köpekleri ülkemiz için hala sağlık açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir. Köpek denildiğinde halkın aklına gelen en korkulan hastalık kuduzdur. Ancak bunun yanında insanlara bulaşabilecek olan parazit hastalıkları konusunda halkımız ne yazık ki yeterince bilgilendirilmiş değildir ve köpeklere nasıl yaklaşılması gerektiğini bilmemektedir. Parazitlerin bulaşması için köpekler tarafından ısırılmak gerekmemektedir, onları sadece okşamak bile parazitlerin bulaşmasına neden olmaktadır” dedi.

“Ükemizde kaçak olarak ya da Kurban Bayramlarında veteriner kontrolü olmadan kesilen hayvanların kistli karaciğer ve akciğer gibi organlarının köpeklere yedirilmesi sonucu enfekte olan köpekler, gerek insanlar gerekse evcil hayvanlar için sürekli bulaşım kaynağını oluştururlar” diyen Prof. Dr. Altındaş, “Böylece özellikle köpekler ile koyun ve sığır gibi evcil hayvanlar arasında oluşan döngünün insanlara geçişi başıboş dolaşan enfekte köpeklerle temas ile kolayca gerçekleşmektedir.

Toplumun sağlıklı olabilmesi için, onu oluşturan bireylerin sağlıklı olması gerekir. Bunun en kolay ve ucuz yolu ise korunmadır. Bu nedenle yapılması gereken öncelikle hastalıklardan korunmaktır. Kist Hidatikle mücadelede en önemli nokta parazitin biyolojik çemberinin kırılmasıdır. Bu da ancak E.granulosus'un başlıca son konağı olan ve insanlarla çok sık birarada bulunan köpeklerin kontrol altına alınması ile mümkündür” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş Köpeklerin parazitle enfekte olmalarının önlenmesi için gerekli tedbirleri ise şöyle sIraladı, “Arakonak olan kasaplık hayvanların kesimi yalnızca mezbahalarda yapılmalıdır. Hayvan kesim yerleri kesinlikle veteriner kontrolunda olmalıdır. Mezbahalarda kesim sonrası kistli organlar yakma fırınlarında imha edilmeli, bunun mümkün olmadığı durumlarda kesim sonrası oluşan atık ve artıklar belediyelerce veya şahıslarca açılmış derin çukurlara gömülüp üzeri sönmemiş kireçle örtülerek kapatılmalı, köpeklerin atıklara ulaşması engellenmelidir. Hayvan pazarları, kesim yerleri ve atık imha alanları ilgili kuruluşlarca düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Köpeklerin beslenmesinde mümkün olduğunca çiğ et veya sakatattan kaçınılmalı, eğer verilecekse pişirildikten sonra yedirilmelidir”

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 11:47:05
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 13:40:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?