22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Bergama kermesi dolu dizgin

İzmir Devlet Tiyatrosu'nun 50 kişilik oyuncu ve teknik eleman kadrosuyla oynadığı "Felatun Bey ile Rakım Efendi" adlı tiyatro oyunu Bergama Asklepion Antik Tiyatro'da ayakta alkışlandı.

73. Uluslararası Bergama Kermesi kapsamında sahnelenen oyun, Bergamalı sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.


Tarihi bir mekanda oyunlarını sergiledikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Bergamalı sanatseverlerin gösterdiği ilgiye çok memnun kaldıklarını söylediler. Ahmet Mithat Efendi'nin "Felatun Bey ile Rakım Efendi " adlı esirinden Türel Ezici tarafından tiyatroya uyarlanan ve Levent Sunar'ın yönettiği oyunda İzmir Devlet Tiyatrosu'nun oyuncuları Cemalettin Çekmece, Tamer Yılmaz, Özkan Gezgin, Emrah Şenışık, Canan Erener, Mustafa Kılıkçı, Fulya Yalçın, Hande Kılıç, Fatih Paşalı, Dilek Çetiner Demir, Serel Çapacı, Çelen Kaytas Hallı, Neşe Zindan, Ece Kılınç gösterdikleri üstün sahne performansı ile vatandaşlardan beğeni aldı.

İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçılarının harika bir oyun çıkardığını söyleyen vatandaşlar, "Oyunu çok beğendik. Kermes festivali içerisinde tiyatroya yer verildiği için belediyeye teşekkür ederiz" dediler. Oyun sonunda yönetmen Levent Sunar'a 73. Bergama Kermesi anısına bir plaket sunan Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergamalılar adına sizlere bu güzel oyun için teşekkür ederim. Bizim için çok önemli olan kermes festivalimizde sanat dolu bir gece yaşattığınız için bu plaketi size sunuyorum" dedi.


Asklepion Antik Tiyatro'da İzmir Devlet Tiyatrosu, "Felatun Bey ile Rakım Efendi" adlı oyunu oynarken, kermes etkinliklerinin yoğun olarak yaşandığı ikinci nokta Cumhuriyet Meydanı'nda Balkan Müzikleri Gecesi'nde Gamze Matracı ve Balkan Yöresel Sanatçıları'nın konseri ile Bergamalı vatandaşlar bolca eğlendi, halaylar çektiler. Gülpark gece etkinlikleri bölümünde ise Bergama Tiyatro Kumpanyası Melih Cevdet Anday'ın "İçerdekiler" adlı oyunu sergiledi.


ŞAİR METİN ALTIOK İSMİ BERGAMA'NIN KALBİNDE YAŞAYACAK
Türk Edebiyatının ve şiirinin usta şairlerinden olan ve 2 Temmuz 1993 günü Sivas Madımak Oteli'nde yakılan aydınlarımızdan birisi olan Bergama doğumlu Metin Altıok, 73. Bergama Kermes Festivali'nde adına düzenlenen park açılışı ve şiir paneli ile hatırlandı. Metin Altıok paneli ve park açılışı, Türk Edebiyatının bir birinden değerli şair ve yazarları ile Türkiye'nin önde gelen Edebiyat Örgütlerini Bergama'da bir araya getirdi. Şair Metin Altıok için ilk önce Gülparkta Şiir panelinde "Edebiyatımızda Metin Altıok" adı altında panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Şairler Halim Yazıcı, Ahmet Telli, İsmail Mert Başat, Veysel Çolak ve Kırmızı Yayınları Sahibi Fahri Özdemir, Ali Osman Arıkan yönetimindeki panelde Şair Metin Altıok'un yaşamı, kişiliği, şiirleri ve Türk Edebiyat tarihine kazandırdıklarını anlattılar.

Panelin andından Bayatlı Sitesi'nde Metin Altıok adına yapılan parkın açılışına geçildi. Burada yapılan törende konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Enver Ercan, Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan, Dil Derneği İzmir Temsilcisi Saime Bircan, Pen Türkiye Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Özcan, Bayatlı Sitesi'nde yapılan parka Metin Altıok isminin verilmesi ile birlikte Şair Metin Altıok isminin Bergama'nın kalbinde yaşayacağı fikrinde birleştiler.

Panele ve park açılışına katılan bütün şair, yazar ve edebiyat örgütlerinin önde gelen isimleri, bilimde, sanatta ve kültürde geçmişten izler taşıyan Bergama'da Metin Altıok ismine çeşitli etkinlikler düzenlenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Park açılışında kürsüye gelen ve tüm edebiyat dostlarına hoş geldiniz dileklerini ileten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'te yaptığı konuşmasında, "Bergama geçmişten gelen mayasına, havasına ve suyuna yerleşen izlerle kültür, sanat ve bilim kenti olmuştur. Bu tarihsel özelliği biz günümüzde kültür ve sanat etkinliklerini artırarak yaşatmaya devam edeceğiz. Türkiye'de sadece şairler ve yazılanlar yakıldığında anılmasın diye her zaman anılsın diye sanat ve kültür etkinliklerini artıracağız" dedi. Başkan Gönenç konuşmasının son bölümünde Metin Altıok Parkı'nın ortaya çıkarılmasında emeği olan bu fikri ortaya atan Bergamalı şair Halim Yazıcı'ya Köy Kütüphaneleri Projesi mimarı Recai Şeyhoğlu'na ve Bayatlı Sitesi'ndeki parka Metin Altıok isminin verilmesini oy birliği ile hiçbir siyasi ayrım yapmadan kabul eden geçmiş dönem Belediye Meclis Üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.

İha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 16:38:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?