İzmirde kapkaç ve hırsızlık olaylarıyla anılan ve Bit Pazarı olarak bilinen Çankaya Çarşısı tarihi Kemeraltı Çarşısı, gibi yeni bir görünüme kavuşturularak, turistlerin de ziyaret ettiği, gece saat 00.00a kadar açık kalacak bir çarşı haline getirilecek.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ilk kez kurulan Telekominikasyon Komitesinden İZTO Meclisine giren Hüsnü İbişahoğlu ve Rasim Kahramanın daveti üzerine Çankaya Çarşısını ziyaret etti ve burada esnafla kahvaltı yaptı. Kahvaltılı toplantıda Hüsnü İbişahoğlu, çarşı esnafının çoğunluğunu telekomünikasyon alanında faaliyet gösterenlerin oluşturduğunu belirterek, çarşının, Kemeraltı, Mimar Kemalettin Moda Merkezi ve Sevgi Yolu gibi canlı ve ziyaret edilen bir merkez haline getirilmesi gerektiğini, bu konuda İZTOnun desteğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İlk defa bir İZTO Başkanının çarşıyı ziyaret ettiğine vurgulayan İbişahoğlu, "Sayın Başkanımızın çarşının sorunlarının çözülmesinde önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Çarşımızın işleyen, turistlerin rahatlıkla gezdiği güvenli ve canlı bir çarşı haline getirilmesi en büyük isteğimizdir" dedi.
Çankaya Esnafı Koruma ve Dayanışma Derneği (ÇEK-DER) Başkanı Süleyman Karagülle de, ithalatçıların İstanbulda olması nedeniyle esnafın pahalıya mal aldığını, kurulacak bir şirketle ihtiyaçların daha uygun maliyetle karşılanabileceğini belirtti.
Seçimlerle birlikte kilometreyi sıfırladıklarını, yeni bir heyecanla göreve başladıklarını anlatan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, lise yıllarında Milastan İzmire gelirken çarşıdaki otellerde kaldığını, burada unutamayacağı anılarının olduğunu ifade etti. Çankaya Çarşısının cıvıl cıvıl hale gelmesi için plan hazırlayacaklarını ve uygulamaya koyacaklarını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:
"Çankaya Çarşısının eski haline gelmesi ve buraya turistin gelmesi için gerekli katkıyı koymaya hazırız. Turistlere yönelik hazırladığımız İzmir tanıtım filmine Çankaya Çarşısına da yer vereceğiz. Biliyorsunuz; 1992 yılında Kemeraltı içinde Ali Kacatepeye biz şarkı yaptırmıştık. Çarşının korsan ve çalıntı malların satıldığı yer olduğu imajının kaldırılması için çaba sarfederiz. Kültür ve sanat faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Çarşının ışıklandırılarak gece de çalışmasına destek olacağız. Kemeraltında olduğu gibi gitar dinletileri ve folklor ekipleri koyabiliriz. Bizim oda için hizmette sınır yok."
Çankaya Çarşısı Projesinin odası tarafından hazırlatılacağını belirten Demirtaş, oda olarak maliyetin yüzde 50sini karşılamaya hazır olduklarını, kalan kısmını da burada faaliyet gösteren işyerlerinin karşılaması ile kolayca hayata geçebileceğinin altını çizdi.
İzmirin İstanbuldan önce Türkiyenin ithalat ve ihracat ağırlığının olduğunu, bu özelliğini zamanla kaybettiğini belirten Ekrem Demirtaş, çarşıda faaliyet gösteren telekomünikasyon mağazalarına ucuz mal sağlayabilmek için 50, 100 ortaklı bir şirketin kurulabileceğini, bunu değerlendireceklerini bildirdi. Telekomünikasyon işinde çalışanların teknik eğitimini de üstleneceklerini açıklayan Demirtaş, esnafa çok ortaklı bir şirket kuracaklarını, isteyen esnafa KOBİ kredisi kullanması için gerekli desteğin verileceğini ifade etti.
Demirtaş ve beraberindeki İZTO Meclisi üyeleri, daha sonra esnafla çarşıyı gezdi.