İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e hayat verecek yeni bir proje için DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile protokol imzaladı.
İzmir Körfezi’nin tüm özelliklerini ortaya koyacak araştırmaların ardından, derinleştirme ve kanal açma çalışmaları ile iç körfez-dış körfez arasındaki su sirkülasyonu sağlanacak. Yaklaşık 12 ay sürecek proje sırasında, Körfez’deki aktif faylar da belirlenecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’deki canlı yaşamının canlanması ve su kalitesinin artması amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında, farklı bölgelerde yapılacak araştırmalar ve alınacak numunelerle, İzmir Körfezi’nin akıntı sistemi ile sismik ve batimetrik (derinlik) özellikler ortaya çıkarılacak. Körfez’in ayrıca derinlik haritası ile jeolojik ve deniz tabanı morfolojisi de ölçülerek aktif tektonik özellikleri saptanacak, sıcak su çıkışları belirlenecek. Akıntı modelinin oluşmasının ardından derinleştirme, kanal açma ve batık gemilerin çıkarılması gibi uygulamalarla İç Körfez ile Dış Körfez arasındaki sirkülasyon artırılacak. Çalışmalar yaklaşık 12 ay sürecek.
Körfez’de sirkülasyonu sağlayacak bir kanalın, İzmir’e çok önemli katkılar sağlayacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yenikale önlerinden denizin iç körfezine akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı’nın oradan çıkamadığı, yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Orada 10 12 metre derinlikte bir sirkülasyon kanalı yapacağız. Bu sayede hem suyun kalitesinin hem de biyolojik çeşitliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Araştırma ile Körfez çevresindeki, deniz kenarındaki ya da deniz üzerindeki tüm verilere sahip olacağımız için, iskele- yat limanı marina yapmak için en uygun yerleri de tespit edeceğiz. Körfez’in hangi noktasına ne yapılması gerekiyor, bunu da net olarak görmüş olacağız” dedi.
Uygulanacak projenin önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, 4 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ile çalışma yaptıklarını söyleyerek, “Körfez’in mutlak temizliği için akıntıyı sirkülasyonu sağlayacak bir kanalın gerekliliği konusunda mutabık kalmıştık. Bu amaçla yaptığımız protokol ile çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.
SİSMİK FAYLAR DA ORTAYA ÇIKACAK
Yapılacak çalışmalarla Körfez’deki aktif fayların da tespit edilebileceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu da İzmir metropol alanı etkileme olasılığı olan deprem risklerinin belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Hem Körfez’de düzenli akışı sağlayarak Körfez’e nefes aldıracağız hem de İzmir’in deprem riskine ilişkin önemli bir çalışmayı oluşturacağız” dedi.