22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Büyükşehir Mavişehir'i kurtarıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka - Mavişehir'de aşırı yağışlarda yaşanan sıkıntıyı bitiriyor.

1997 yılındaki proje hatasından kaynaklanan soruna el atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgenin planlama yetkisini elinde bulunduran TOKİ ile imzaladığı protokolün ardından imalat çalışmalarına Ocak ayında başladı. 2040 Sokak boyunca yağmur suyu kanalı ızgaraları döşeme çalışmaları hızla devam ederken, İZSU Genel Müdürlüğü, toplanan yağmur sularını denize deşarj edecek pompa istasyonunun zemin ıslahını da tamamladı.

1 milyon 680 bin TL bedelle ihalesi yapılan “Mavişehir II. Etap Yağmur Suyu Kanalı ve Terfi İstasyonu İnşaatı”nın yoğun tempoda süren çalışmalarla sözleşme gereği bitmesi gereken 14 Haziran 2009'dan bir ay önce yani Mayıs ayının ortasında tamamlanabileceği belirtildi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, imalatlar tamamlandığında Mavişehirliler'in sıkıntısının sona ereceğini kaydetti. Hazırlanan proje doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı önce Mavişehir'de denizin önünde taş anroşman ile sedde oluşturdu. Böylece kabaran deniz suyunun konut alanlarına girmesi önlendi. Yaklaşık 1 kilometrelik sedde, Mavişehir sahil bandındaki villaların önünden başlayıp Gediz Deltası'nda son buluyor.

2040 Sokak'tan Pamukkale Blokları'ndan Albatros Blokları'na kadar, 2 tarafta toplanan yağmur suyu, 2040 Sokak'tan denize ulaşan hat üzerinden terfi istasyonuna ulaştırılacak ve denize deşarj edilecek. Bu kapsamda 2040 Sokak üzerinde toplam 1221 metre uzunluğundaki yağmur suyu kanalı döşeme çalışmaları Ocak ayında başladı. Terfi istasyonunun da zemin ıslahı yapıldı. Terfi istasyonunda saniyede 2700 litre suyu pompalayacak kapasitede 4 pompa bulunacak. - 2.10 metre kotunda toplanacak olan sular, seddeden trapez kanala, oradan da denize deşarj edilecek.

Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tarafından 1997 yılında tamamlanan Mavişehir 2. Etap Konutları'ndaki yağmur suyu projesi, bölgenin deniz seviyesinin altında olması nedeniyle, ortalama +1.70 koduna göre hazırlanarak İZSU tarafından onaylandı. Ancak Emlak Bankası, proje gereği yapılması gereken zemin dolgusunu gerçekleştirmediği gibi, yağmur suyu şebekesini de olması gereken kodlarda yapmadı. İZSU da yaptırılan yağmur suyu tesisini “proje kotlarında olmaması” nedeniyle teslim almadı. Söz konusu imalat hatası nedeniyle, denize deşarj olan yağmur suyu hatları, deniz seviyesinin yaklaşık 40 santim altında kaldı.

Bu yüzden, özellikle yağışlı günlerde rüzgarın da etkisiyle kabaran deniz, bölgede su baskınlarına yol açıyor. Mevcut zemin kotları yükseltilemeyeceğinden İZSU bölgedeki su baskınlarını önlemek için proje geliştirdi. Bölgenin planlama yetkisini elinde bulunduran TOKİ ile yapılan görüşmeler sonucu özel bir protokol imzaladı. İZSU Genel Müdürlüğü, bölgedeki su baskınlarını önlemek için geliştirilen projenin ihalesini tamamlayarak imalat çalışmalarına başladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 14:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?