22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Çamurda kesin çözüme doğru

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'ne ilişkin hassasiyetlerinin her zaman öncelik taşıdığını ve bu yönetim anlayışından en küçük bir taviz bile verilmeyeceğini bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız yatırımlar içinde Körfez'in yeri ve önemi ortadadır. Bu hassasiyet çerçevesinde, artan nüfusla birlikte belli ölçülerde revizeye ihtiyaç duyan Büyük Kanal Projesi için gerekli çalışmalar planlanan şekilde sürdürülmektedir. Bu tür projeler, kentle birlikte yaşayan organizmalardır. Zaman zaman revize edilmeleri de çok doğaldır" denildi.


İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) açıklaması şöyle, "Artan nüfusla birlikte arıtma kapasitesinin gelecekte yetersiz kalmaması amacıyla, Çiğli'deki mevcut kapasiteyi 7 metreküp/saniyeden 9.5 metreküp/saniyeye yükseltecek 4. faz için hazırlık çalışmaları tamamlanmıştır. Hazırladığımız proje, Çevre Bakanlığı tarafından da incelenerek onaylanmıştır. 4. fazın sisteme dahil edilmesiyle, Türkiye'nin sahip olduğu ileri biyolojik arıtma kapasitesinin yarıdan fazlası İzmir'de olacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çamurun bertarafı için ihale sürecinin de sonuna gelmiştir. Dünyadaki gelişmiş teknolojilere uygun olarak çalıştırılacak tesis için 2 ay içinde ihaleye çıkılması ve takip eden 2 yıl içinde de inşaatın tamamlanması hedeflenmiştir. Bertaraf işleminden sonra ortaya çıkacak çamurun içinde bakteri olmayacak ve başta süs bitkileri üretimi olmak üzere tarımda da kullanılabilecektir. Alsancak ve Narlıdere hatlarının toplandığı Gümrük Pompa İstasyonu ile Basmane arasındaki kanalizasyonun ana deşarj hattına 1400'lük ikinci bir hat ekleyebilmek için gerekli proje çalışmaları tamamlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitü ile uzun süredir sürdürülen araştırma, gözlem ve geleceğe yönelik ortak çalışma, yeni bir protokolle daha da ileri taşınmıştır. 'İzmir İç ve Orta Körfezin Batimetrik ve Sismik Özelliklerinin Ortaya Çıkarılması ile İzmir Körfezi'ndeki Akıntı Sisteminin İncelenmesi ve Modellenmesi Projesi' çerçevesinde, körfezin geleceğine ilişkin önemli adımlar atacağımıza inanmaktayız. Arıtma çalışmalarımızla sadece körfezimizi değil; nehirlerimizi, havzalarımızı, denizimizi ve toprağımızı da koruyoruz. 2 arıtmamızı tamamlayarak devre aldık. 7'sini bitirmek üzereyiz. 5 arıtmamız ise ihale sürecinde. İdaremiz, dere temizliklerine de azami özen göstermektedir. Başta Meles olmak üzere, kış aylarında yağışların fazla olması nedeniyle yatakları dolan dereler, yağışların durması ile birlikte ağızları kapatılarak, süratle temizlenmiş, çalışmalar sırasında 50 bin tona yakın çamur çıkarılmış, çevreye rahatsızlık vermeye başlayan koku kısa sürede giderilmiştir. Ama unutulmamalıdır ki, çevreyi koruma işi hepimizin görevidir. İzmirli hemşehrilerimizin de, derelerin ve körfezin kirletilmemesi konusunda gereken hassasiyeti göstermeye devam edeceğine yürekten inanıyoruz"


ÇAMURDA KESİN ÇÖZÜME DOĞRU
Körfez'de tesbit edilmiş bir kaçağın bulunmadığını, ekiplerin dere çıkışlarını sürekli olarak kontrol ettiğini ve 85 derede durum tesbiti çalışmalarının sürdüğünü bildiren İZSU Genel Müdürlüğü, olası bir kaçağa karşı gözlem ve denetimlerin aralıksız devam ettiğini belirtti. Çiğli Atıksu Arıtma'da 760 bin metrekarelik alan üzerinde açıkta depolanan çamurun kireçle kapatılması işinin, aşırı yağışlar nedeniyle zorunlu olarak geciktiğini kaydeden İZSU Genel Müdürlüğü açıklamasında şöyle denildi, "Mevcut çamurun yaklaşık üçte ikisini oluşturan 500 bin metrekarelik bölümünü kireç ve toprakla kapatarak havayla olan irtibatını tümüyle kestik. Kalan bölümün tamamını kireçledik. Son günlerde zaman zaman gündeme gelen koku da, toprakla kapatma çalışmalarını sürdürdüğümüz bu alandaki çamurdan kaynaklanmaktadır. Çamur bertarafı ile ilgili çalışmalarımız tamamlandığında, bu soruna kesin bir çözüm getireceğimize inanıyoruz"
"Çiğli'deki arıtmaya giden borularda sızdırma" iddiasının 'yanlış bilgilenmeden' kaynaklanmış olabileceğine dikkat çeken İZSU Genel Müdürlüğü, "Tüm hatlarımız gibi, Üçkuyular-Halkapınar hattımız da, hiçbir tıkanma olmadan çalıştırılmaktadır" dedi. Sistem içindeki pompaların yeterli ve yedekli olduğu, sabit ve değişken devirli olarak çalışabildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:
"2.20'lik borular yerine 1.60'lık boruların kullanılması konusu da, bildiğimiz ve üzerinde çalıştığımız bir konu. Projeyi günün koşularına göre revize ederek ikinci pompaj hattının yapılması için projelerimizi hazırladık. İhale yapıp inşaatına yakında başlayacağız. Körfezdeki renk değişimi ise zaman zaman ısı, akıntı ve besleyici elementler gibi faktörler nedeniyle ortaya çıkan planktonik organizmaların üremesinden kaynaklanmaktadır. Bu mevsimsel değişim, doğal yaşamın bir parçası olarak geçtiğimiz yıllarda da yaşanmıştır"
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 12:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?