22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Çelebi de almayacak!

İhalesi 3 Mayıs 2007'de yapılan ve Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu'nun kazandığı İzmir Limanı için onay süreci tam 2.5 yıl sonra tamamlandı. Ancak şimdi ne ihaleyi kazanan grup ne de ikinci sıradaki firma, İzmir Limanı'nı devralmayı düşünüyor. Liman İş Sendikası ve KİGEM'in açtığı davalar nedeniyle 2.5 yıl yargıya takılan İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine 1 milyar 275 milyon dolar teklif veren konsorsiyum, araya küresel kriz girdiği ve koşullar tamamen değiştiği için imza atmayacağını belirtti.

İhaleye 2. en iyi teklifi veren Çelebi Grubu'ndan da benzer bir açıklama geldi. Çelebi Holding İş Geliştirme Başkanı Ümit Bozer, liman özelleştirmelerinde yaşanan en büyük sorunun ihalenin gerçekleşme sürelerindeki uzamalar olduğunu söyledi. Özelleştirmelere karşı sendikaların açtığı davalar nedeniyle hukuki sürecin sürekli uzadığına dikkat çeken Bozer, "Tüm özelleştirme işlemlerinin uzaması büyük problem. ÖİB'nin de elinden gelen bir şey yok. Sendikalar dava açtığı için hukuki süreç bu işi çok uzatıyor. Bu durum özelleştirme ihalesini alan yatırımcının önünü görememesine neden oluyor" dedi.

Kriz limanların değerini düşürdü
İzmir Alsancak Limanı 'nın özellikle konteynır taşımacılığı konusunda hâlâ ciddi öneme sahip olduğunu ifade eden Bozer, ihaleyi kazanan konsorsiyumun çekilmesi halinde limanla ilgili üzerlerine düşen finansal yükü karşılayacaklarını belirtti. Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu 'nun özellikle liman iŞletmeciliği konusunda çok büyük deneyime sahip olduğuna dikkat çeken Çelebi, "Ben bu konsorsiyumun 45 gün içinde üzerine düşeni yapacağına inanıyorum. Çünkü Hutchison dünyanın en büyük liman işletmecilerinden biri. Ortak Girişim Grubu bu işi mevcut sözleşme süresinde ÖİB 'nin sağlayacağı ek sürelere çözebilir " diye konuştu.

Liman ihalelerin yapıldığı dönemden sonra esas kararın yıllar aldığını belirten Bozer son yaşanan krizle birlikte limanların değer kaybettiğini söyledi. Alsancak Limanı'nın 2 yıl önceki değeri olan 1.2 milyar doların bugünkü değerinin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Bozer şunları söyledi: "Bu durum sadece İzmir limanı için değil, bütün diğer özelleştirmeler için de geçerli. İzmir Alsancak Limanı'nın krizden sonra ne üreteceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Bugün bu ihale yapılsa özelleştirme bu değerleri bulamayabilir. Çünkü Türkiye'nin ithalat ihracat oranı krizde çok azaldı. Firmaların "ben o gün o değeri vermiştim, ama bugün şu kadar verebilirim" deme gibi bir şansı da yok. Belki ÖİB'den firmalara teknik olarak mümkün olmasa da ek süre verilebilir. Bu durum firmaların işini kolaylaştırmış olacaktır. Bandırma Limanı'nın sahibiyiz. Biz de aynı şekilde beklemekteyiz. Biz de aynı sorunları yaşayacağız. Aynı değer kaybını biz de göreceğiz."

Özgül Öztürk - Referans
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2009 Cumartesi 17:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?