İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığındaki İzmir Heyeti'nin Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaretler kapsamında İzmir ile Jiangsu Eyaleti arasında Kardeş Şehir anlaşması, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile de Wuhan ve Nanjing Ticaret Odaları arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.
İzmir Heyeti, Çin'in başkenti Pekin'deki temasların ardından Wuhan Kenti'ne geçti. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında İzmir'i ve İZTO'yu ziyaret eden Wuhan Belediye Başkanı Ruhan Chenfa'nın davetlisi olarak Wuhan'a gelen İzmir Heyeti, Wuhan Ticaret Odası'nı ziyaret etti ve bu toplantıda iki oda arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Wuhan Ticaret Odası Başkanı Yu Yuanjiu, Wuhan kenti ve kentin ekonomik yapısı hakkında bilgi verirken, "Wuhan bir lojistik ve imalat merkezidir. İzmir ile Wuhan'daki sektörlerin benzeşmesi nedeniyle pek çok alanda işbirliği fırsatı olduğuna inanıyoruz" dedi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çin'i yakından izlediklerini ve çok önemsediklerini belirterek, Valilik ve Ticaret Odası olarak ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi. Wuhan kentinin son derece etkileyici bir yapısı olduğunu kaydeden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise "Nehirde sürekli gelip giden gemiler, havalimanına ardı ardına inip kalkan uçaklar kent ekonomisinin ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor. Wuhan ile İzmir arasındaki işbirliği Asya'nın doğusu ile batısını birleştirecektir. Büyük ekonomik potansiyeli olan Wuhan'ın ticaret odasının yönetici ve üyelerini İzmir'e davet ediyoruz" dedi. Daha sonra İzmir Heyeti onuruna Wuhan Belediye Başkanı Ruhan Chenfa bir yemek verdi. Belediye Başkanı Chenfa, 9 milyon nüfusu ile Wuhan'ın İzmir heyetinin ziyaret ettiği tüm kentlerin ortasında bulunduğuna dikkat çekti.
Chenfa, "İzmir'den özellikle zeytinyağı alabiliriz. Buna karşılık İzmir'e elektronik malzeme ve kablo satabiliriz. Büyük potansiyelin hayata geçmesinde iki kentin ticaret odalarının imzaladığı oda anlaşmasının büyük rolü olacağına inanıyorum" dedi.
EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİ, TİCARETTE ARTIŞ
İzmir Heyeti daha sonra Jiangsu Eyaleti'nin Nanjing Kenti'ne geçti. Jiangsu Eyaleti'nin İzmir Valiliği'ne yaptığı davet üzerine gerçekleşen ziyarette, Jiangsu Eyaleti Valisi Luo Zhijun ile İzmir Valisi Cahit Kıraç, Kardeş Kent Protokolü'nü imzalandı. Eyaleti Valisi Zhijun, kardeş kent protokolü imzalanmasının onuruna heyete bir akşam yemeği verdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, kardeş kent olunması konusundaki teklifin geçtiğimiz aylarda yeni göreve gelen Çin'in Ankara Büyükelçisinden geldiğini ve her iki ülkenin dışişleri bakanlıklarının onayının ardından bu işbirliği anlaşmasını imzalamak üzere Çin'e geldiklerini söyledi. Kardeş kent anlaşması kapsamında İzmir ile Jiangsu'nun eğitim, ticaret, kültür ve diğer uygun görülen alanlarda işbirliği yapacaklarını belirten Vali Kıraç, "Özellikle yüksek teknoloji ile imalat, biyoteknoloji, biyotıp gibi alanlar öne çıkarken, eğitimde işbirliği ve ticareti arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Eyalet Valisi Zhijun ise Jiangsu'nun ticari gelişmişlik açısından Çin'in 2.eyaleti olduğunu söyledi. Çin ile Türkiye arasında ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Zhijun, "Kardeş kent anlaşması bu gerekliliğin hayata geçmesi için somut bir adım olmuştur" dedi. Bu anlaşmadan sonra da sürekli irtibat halinde olmanın büyük önem taşıdığını belirten Vali Zhijun, İzmir'i görmeyi çok istediğini sözlerine ekledi. İZTO Başkanı Demirtaş da İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) bir konferans vermek üzere Zhijun'u İzmir'e davet ederken, ayrıca Jiangsu Eyaleti'nden bir öğrenciye İEÜ'de tam burs vereceklerini söyledi.
"İZMİR'DE DAHA ÇOK ÇİNLİ FİRMA GÖRMEK İSTİYORUZ"
Bu ziyaretler kapsamında Jiangsu Eyaletin Nanjing kentinin Ticaret Odası ile İZTO arasında da işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmanın imzalandığı toplantıya ülkenin en önemli kuruluşlarından olan Çin Halk Siyasi Danışma Konseyi'nin (CCPPC) Başkan Yardımcısı Yu Ming ev sahipliği yaptı. Ming, Nanjing'in Çin'in eski başkenti olduğunu belirtirken, kentin Çin genelinde dış ticaret açısından 7.sırada olduğu söyledi. Ming, "Nanjing'de 104 farklı ülkenin yatırımı var. Türkiye'den de yatırımcılar var" dedi.
Görevine yeni başlayan Nanjing Ticaret Odası Başkanı Van Yie ise anlaşmadan dolayı büyük heyecan duyduğunu ve bu anlaşmanın yeni fırsatlar yaratmasını dileğini söyledi. Demirtaş ise, Türkiye'de 283, İzmir'de ise 5 Çinli firmanın olduğunu söyledi. Demirtaş, "İşbirliği anlaşmasının kağıtta kalmaması için Çinli yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi için somut adımlar atmalıyız. Nanjing'den bir işadamı heyetini İzmir'e davet ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki dış ticarette ciddi dengesizlik var. Çin ekonomisi tabi ki çok büyük olsa da karşılıklı ticaretimizi daha fazla dengeye getirmeliyiz" diye konuştu.