2
Ocak
2025
Perşembe
İZMİR

Destek primi hayal kırıklığı yarattı

PAMUKÇU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, 2010 yılı tarımsal destek miktarlarının pamuk sektöründe hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.

Geçen seneki destekle aynı olarak açıklanan pamuk prim miktarının tekrar değerlendirilmesini talep eden bir yazıyı Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne gönderdiklerini belirten Kocagöz, konunun Türkiye pamukçuluğu için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Toplam tarımsal destek miktarının yüzde 14 oranında artırılmasına rağmen, pamuk prim miktarında hiçbir artış yapılmadığını kaydeden Barış Kocagöz, “Geçen yılın destekleme primi olan sertifikalı tohumda 42 Krş/Kg, sertifikasız tohumda 35 Krş/Kg olan miktar yüzde 0 artış yapılarak bu sene aynı kaldı. Tespit edilen bu prim miktarı, pamuk üretiminin yukarı ivme kazanmasına ilişkin umutları yeniden başka bir bahara bıraktı” diye konuştu.

2002/2003 sezonunda 900 bin ton olan Türkiye pamuk üretiminin, 2000/2010 sezonuna gelindiğinde 380 bin tona kadar düştüğüne dikkat çeken UPK Başkanı Kocagöz, hafta içinde Ankara'ya giderek Tarım Bakanlığı yetkilileriyle de görüşerek prim miktarları ile ilgili acil çözüm üretilmesini istedi. 2009 yılı ürünü için verilen pamuk prim miktarının bir önceki yıla göre artırılmış olması ve yıllardır talep edilen şekilde primin 2010'da ekim döneminden önce açıklanmasının üretici ve sektör açısından olumlu bulduklarını belirten Kocagöz, şunları söyledi, “Bu sene Türk üreticisinin rekor rakamlarla dekar başına verim elde etmeleri de, kamuoyunda pamuk üretiminde eski günlere dönülebileceği umutlarını artırmıştı. Tarım Bakanlığımız tarafından büyük bir tanıtım ile açıklanan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli de sektörün umutlarını artıran bir diğer önemli gelişme oldu. Ancak, kısa süre önce Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nun ilan ettiği 2010 yılı tarımsal destek miktarları pamuk sektöründe tam bir hayal kırıklığı yarattı. Ulusal Pamuk Konseyi ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu olarak, tespit edilen pamuk prim miktarlarının tekrar değerlendirilmesini talep eden yazımızı ilgili makamlara ilettik. Ülkemiz pamukçuluğu için büyük önem taşıdığına inandığımız bu talebimizin olumlu karşılanarak gerekli düzenlemenin yapılmasını diliyorum"

Yapılan istatistik araştırması ve oluşan tablo, Türkiye Pamuk üretiminin; pamuk tüketimini karşılayamadığı ve üretimin 2003 yılından bu yana dramatik bir şekilde düştüğü ve yine bu 6 yıl boyunca ithal edilen pamuğa toplam olarak yaklaşık 6,5 milyar dolar kaynak harcandığını gözler önüne seriyor.

PAMUKÇU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 15:31:02
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 15:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?