22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Dikili'nin suyundan altın akıyor

Dikili Belediyesi'nin işlettiği jeotermal enerji kaynağındaki suyun litresinde yaklaşık 5 mg/L-ppm altın olduğu ortaya çıktı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Araştırma Merkezi tarafından yapılan analiz raporunu değerlendiren Belediye Başkanı Osman Özgüven, "Demek ki, siyanür liçi yöntemi kullanmadan, çevreyi ve canlı sağlığını tehdit etmeden de altına ulaşılabiliyormuş. Altını ekonomimize kazandırmanın yollarını arayacağız" dedi.

Dikili Belediyesi'nin işlettiği jeotermal enerji kaynağından altın akıyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan analiz raporuna göre, Kaynarca bölgesindeki jeotermal su kuyularında bulunan suyun bir litresinde 4.9 5 mg/L-ppm altın bulunuyor.

Uluslararası bilim çevreleri jeotermal akışkandan biyolojik yöntemlerle, siyanür kullanmadan altın elde edilebildiğini ortaya koyuyor. Kaynarca bölgesi Türkiye'nin en büyük jeotermal enerji potansiyeline sahip sahalarından biri olarak kabul ediliyor. Önceki deneyimler ABD ve Japonya'da, Dikili'dekine benzer gelişmelerin yaşandığını gösteriyor. ABD Nevada'da ve Japonya'da göller, deniz, jeotermal sahalardaki su kaynaklarından siyanür kullanmadan altın elde edildiğine ilişkin örnekler bulunuyor.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven bu gelişmeleri, "Demek ki, siyanür liçi yöntemi kullanmadan, çevreyi ve canlı sağlığını tehdit etmeden de altına ulaşılabiliyormuş" sözleriyle değerlendirdi.

Osman Özgüven, Kaynarca bölgesinde yer alan jeotermal kuyulardan aldıkları su örneklerini analiz ettirdiklerini belirterek şöyle konuştu: "Dikili'de jeotermal kuyulardan altın çıkıyor. Siyanür kullanmadan da altın elde edilebiliyormuş. Hiç kimseyi zehirlemeden de altına ulaşılabiliyormuş. Bilim insanlarıyla görüşüyoruz, ABD ve Japonya'da bu teknolojiyi uygulayan firmalarla iletişim halindeyiz. Dikili'de, doğal kaynağımızdan cazibesiyle çıkan altını ekonomimize kazandırmanın yollarını arayacağız."

Özgüven, jeotermal kaynaktan elde edilen altının binlerce ton kayayı parçalamadan, siyanür liçi kullanmadan, zehirli atık havuzları oluşturmadan, ağaçları kesmeden doğada kendisini gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Dikili'deki jeotermal kaynakta, bir litrede bulunan altın oranı adı geçen ülkelerdekinden fazla. Amaç çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, geriye zehirli atık depoları, siyanür barajları bırakmadan altın çıkarmak ve halkın zenginliği olarak kullanmak."

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 19:06:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?