22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Domuz gribi ışık hızıyla yayılıyor!

SİYASİLER DE DOMUZ GRİBİ RİSKİ ALTINDA

Ege Üniversitesi (E.Ü.) İletişim Fakültesi'nde sınav olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Çağrı Büke, obezler ve halkla sürekli yoğun temas içinde olan siyasetçilerin de domuz gribi riski altında olduğunu belirtti. Son günlerde yaygınlaşma göstererek ölün sayısının 40'a ulaşması ve bazı yerleşim birimleri ile illerde okulların tatil edilmesi nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı'nın Ajans Haberciliği dersinin vize sınavı olarak domuz gribi konusunda basın toplantısı düzenlendi. E.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, soğuk algınlığı ile gribin karıştırıldığını, yanlış bilgilerle yanlış uygulamaların yapıldığını belirterek; “Grip değil yanlış bilgi öldürür” dedi.

 IŞIK HIZIYLA YAYILIYOR

İnfluenza A H1N1 olarak adlandırılan ve adeta ışık hızıyla insandan insana yayılan virüsten korunmanın en etkili yolunun temizlik olduğunu belirten Prof. Dr. Büke; “Özellikle el temizliği çok önemli. Bulunduğumuz ortam ile en fazla teması ellerimiz vasıtasıyla kurarız, bu nedenle pek çok işimizi gördüğümüz ellerin temizliği hayatı bir konudur” dedi. “Hastalık çok hızlı bir şekilde yayıldığı için normalde 6 ay olan aşı üretim süreci, Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil talep olması nedeniyle 3 ay gibi kısa bir sürede üretilmiştir. Bu durumdan dolayı yeterli doz üretilemedi” diyen Prof. Dr. Büke, aşıların parça parça gelişini açıklamış oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aşı olmayacağını belirten açıklamasına da değinen Prof. Dr. Büke, siyasetçilerin mutlaka aşı olmasını çünkü sosyal ortamlarda çok fazla kişiyle temas halinde olduklarını söyledi. Nüfusun yüzde 30'unda görülmesi beklenen domuz gribinin korkulduğu kadar ölüme neden olmayacağını vurgulayan Prof. Dr. Büke; “hastalananların haricinde 5-10 kat daha fazla insan virüs taşıyor. Dünyada ölüm sayısı 5 bin 500'ü geçti. Türkiye'de şu ana kadar 40 ölüm tespit edildi. Mevsimsel gripten ölüm oranı yüzde 1'ken, domuz gribinden ölüm oranları binde birdir” diyerek halkı gereksiz panikten uzak durulması konusunda uyardı.

Aşı hakkında yanlış bilinen bir konuyu da düzelten Prof. Dr. Büke; "Zatürre aşısı olarak bilinen ve bir bakteri aşısı olan 'pnömokok', bizi domuz gribinin etkilerinden korumaz. Çünkü bu aşı yalnızca bir bakteri türü üzerinde etkilidir ancak ben size A H1N1 ile birleşip hastalığa yol açabilen en az 5 bakteri türü daha sayabilirim” dedi. Soğuk algınlığı ile domuz gribinin belirtilerinin karıştırıldığını vurgulayan Prof. Dr. Büke; “Boğazda yanma, öksürük, burun akıntısı gibi belirtiler soğuk algınlığına işaret ederken, bu belirtilerin yanı sıra 38 derece ateşi geçen vakalarda domuz gribi olması söz konusu” olduğunu belirtti.

SİYASİLER DE DOMUZ GRİBİ RİSKİ ALTINDA
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 14:12:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?