Domuz gribine ilişkin bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, domuz gribinin endüstriyel tarımın bir sonucu olduğunu belirterek, "Bu olayın Türkiye'yi etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Domuz yetiştirilmemesi bir kurtuluş değil. Çünkü artık virüsün domuzlarla bir ilgisi kalmadı. Hastalık insandan insana yayılıyor" dedi.
Kapalı ortamlarda tavuk, domuz veya ineklerin tamamen hazır kesif yemlerle, bazen de birbirlerinin gübrelerini de yiyerek yetiştirildiğini açıklayan Prof.Dr.Özkaya, "Bu sistemde yetiştirilen hayvanların ürünlerinin beslenme açısından insan için hastalık üreticisi olması bir yana, bu sıkışık ortamın kuş gribi benzeri seri katiller üretmesi kaçınılmaz oluyor. Ülkemizde kuş gribi hep köy tavukçuluğu ile ilgili gibi görünmüştü. Ancak bütün dünya örneklerinde çıkış noktasının endüstriyel çiftlikler olduğu görülüyor" diye konuştu.
Domuz gribine yol açan virüsün insandan insana geçme özelliği kazandığını ve sağlıklı bir insanı bile öldürebildiğini açıklayan Prof.Dr.Özkaya, "Uzmanlar uzun yıllardır büyük boyutlu hayvancılık işletmelerinin yeni yüksek derecede zararlı grip suşlarının ortaya çıkışı ve yayılması için mükemmel bir çoğalma ortamı yarattığı konusunda uyarılar yapıyorlardı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden bir uzman 2006 yılında yoğunlaştırılmış hayvan besleme işlemlerinin çok sayıda hayvanı bir araya getirmesi nedeniyle, virüslerin karışması ve iletilmesini kolaylaştırdığını belirtmişti. Ve sonuçta korkulan oldu" dedi.
Endüstriyel şirketlerin olayın üstünü örtme çabası içinde olduğunu ve ayrıca ilaç sanayinin bu krizden bir yarar sağlama çabasına giriştiğini belirten Prof.Dr.Özkaya, "Sorunun çözümü için Meksika ve Kuzey Amerika'da büyük domuz ve tavuk şirketleri üzerinde şeffaf bağımsız bir soruşturma açılması öngörülmektedir. Dünya çapında fabrika tarımına son verilmeli ve geriye çevrilmelidir. Sağlık hizmetlerindeki özelleştirme çabalarına son verilmelidir" diye konuştu.