23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

DP Genel Başkanı Soylu İzmir'de

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, "Hiçbir kanun bireyin özgürlük alanını daraltmaz. YSK'nın bu konudaki tavrı komünist bir devletin anlayışına benzemektedir. Bu kabul edilemez" dedi.


Soylu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) T.C. kimlik numaraları bulunmayanların oy kullanamayacaklarına ilişkin kararıyla ilgili olarak, şöyle konuştu: "Eğer Yüksek Seçim Kurulu'nun davranışı kendilerinin halkı tanımamazlığından kaynaklanmıyorsa, hükümet ile bir danışıklı dövüş içinde olduğunu zannediyorum."


DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, İzmir'de gerçekleştireceği iki günlük seçim programı kapsamında seçim otobüsüyle ilçeleri gezerek halkı selamladı. Soylu ilçe gezilerinde bir araya geldiği vatandaşla sohbet ederek, projelerine ilişkin bilgi verdi. İlk olarak Menderes'te halkı selamlayan Soylu daha sonra Gaziemir ve Bornova'da vatandaşlarla buluştu. Bornova çarşısını gezdiği sırada gazetecilerin Yüksek Seçim Kurulu'nun T.C. kimlik numaraları bulunmayanların oy kullanamayacaklarına ilişkin sorularına cevap verdi.

Kararı değerlendiren Soylu, Türkiye'nin hâla ceberrut devlet halini devam ettirmekte olduğunu ve bu mantıkla ilerleyemeyeceğini söyledi.
YSK'nın bu kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Soylu, kişinin en önemli haklarından birinin seçme ve seçilme hakkını kullanması olduğunu söyledi. Oy kullanma özgürlüğünün önüne bir takım engellerle geçmenin doğru olmadığını belirten Soylu, sözlerine şöyle devam etti: "Asgari şartlarda insanlar oyunu kullanabilmeli. Eğer bir insanın nüfus cüzdanı ve seçmen bilgi kağıdı varsa oyunu kullanabilmelidir. YSK Başkanı da dahil olmak üzere kim gitmiştir de bu kadar kalabalığın içinde bir nüfus cüzdanı çıkarmıştır? Aylar önce böyle bir şartı ortaya koymadan böyle bir zorunluluğu ve dayatmayı millete mecbur ediyorlar."


YSK'nın seçim sürecini adrese dayalı nüfus kayıtlarının seçmen kütüklerine verilmesi işlemi de dahil olmak üzere iyi yönetemediğini savunan Soylu, şunları söyledi: "Bu yanlış bir şey değil. Doğru bir şeydir. Ama bunu milletle paylaşma üslupları bile Türkiye'yi ve milleti tatmin etmemiştir."


Meclis'teki siyasi partilerin bu konudaki tutum ve davranışlarını anlamakta zorlandığını ifade eden Soylu, şöyle konuştu: "YSK'dan aman diler gibi, aman şunu şöyle yapmayın, bunu böyle yapmayın şeklinde davranıyorlar. Hiçbir kanun Anayasa'nın ve bireyin özgürlük alanını daraltmaz. YSK'nın bu konudaki tavrı komünist bir devletin anlayışına benzemektedir. Bu kabul edilemez."
Türkiye'yi adım adım gezdiğini, Türkiye'nin karının, kışının, buzunun olduğu yerler bulunduğunu ifade eden Soylu, insanların siyasetteki kavga anlayışından bıktığını söyledi.
Soylu, konuşmasının ardından Bornova'da cuma namazını kıldı.
 

İha
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 16:36:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?