22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

'Ebelik yasası hemen çıkmalı'

Ebelerin yasal haklarının bilincinde olması gerektiğini vurgulayan Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Doç Dr. Esin Çeber, aile planlaması yöntemlerinin yaygınlaştırılması ile anne, bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında ebelerin katkısının büyük olduğunu söyledi.

Ebelik mesleğine dikkat çekmek amacıyla EÜ İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen “Farklı İstihdam Alanlarında Ebelik Profili” konulu panelde ebelik mesleğinin Türkiye'deki konumu ve mesleğe ilişkin sorunlar tartışıldı. Panelin moderatörlüğünü yapan EÜ İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esin Çeber, ebelik yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Çıkarılacak olan yasa ile ebelik mesleğinin görev tanımının daha da belirleneceğini belirten Doç Dr. Çeber, şöyle konuştu: “Ebelerimiz yasal haklarının bilincinde olmalıdırlar. Bireyin sağlıklı doğması, büyümesi ve gelişmesinde büyük role sahip olan ebeler bazı yasalarda hala yardımcı sağlık personeli olarak görülmektedir. Oysa aile planlaması yöntemlerinin yaygınlaştırılması ile anne, bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında ebelerin katkısı büyüktür. Bütün bu istenmeyen olayların son bulması için de ebelere ihtiyaç vardır. Ebelik, çıkacak olan yasa ile görev tanımlarının çizilmesi gereken kutsal mesleklerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü de yayınladığı bir deklarasyon ile ebelik ve hemşirelik hizmetlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulamıştır. Ebeler üreme sağlığının merkezinde yer almaktadır ve üreme sağlığı konusunda oluşturulacak politikalarda ebelik hizmetleri daha da önemsenerek ele alınmalıdır.”

"EBELER ÖRGÜTLENMELİ"
Ebeliğin içinde bilim ve sanatı da barındıran profesyonel bir meslek olduğunu söyleyen EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç, “Ebeler sağlık ekibinde doğumu yaptıran, doğum öncesi ve sonrası dönemde anne ve bebek bakımını gerçekleştiren kişilerdir. Ülkemizdeki anne çocuk ölümlerinin yıldan yıla azalmasındaki en önemli rol ebelerimize aittir. Toplumda bu kutsal mesleğin gelişimi ve amaçlarıyla ilgili farkındalık yaratmak hepimizin görevidir” diye konuştu.

Panelde deneyimlerini izleyicilere aktaran 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli Ebe Safinur Yazkan ise şunları söyledi: “Biz ebeler insan sağlığına hizmet ederek mesleğimizin statüsünü yükseltmeye çalışıyoruz. Mesleğimizin daha da profesyonelleşmesi için el birliği ile çalışmamız ve örgütlenmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

"BAŞEBELİK MAKAMLARI OLMALI"
Sağlık kurumlarında ebelik hizmetlerinde sorumlu başebelik makamlarının olması gerektiğinin altını çizen Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde görevli Ebe Gülsüm Marım, “Yeni mezunların liderlik yanları güçlü olmalı ve hasta haklarına saygılı olmalılar. Mesleğimiz devamlı öğrenmeyi gerektirmektedir. Bu bağlamda alınan hizmet içi eğitimler ve deneyimler özgüveni arttırmayı sağlar” dedi.

Doktorlar, hemşireler ve ebelerin uyum içinde çalışması gerektiğini kaydeden Ege Doğumevi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Ebe Sevgi Döner, “Bütün sağlık personelinin işbirliği yaparak çalışması halinde hizmette verimlilik sağlanacaktır. Ayrıca en kısa zamanda ebelerin özlük haklarıyla ilgili düzenlemelere gidilmelidir. Hizmet içi eğitimler arttırılmalı, maaşlar ve nöbet ücretleri iyileştirilmelidir” diye konuştu.

Ülkemizde ebelik alanında yapılan bilimsel çalışmaların arttırılması gerektiğine vurgu yapan EÜ İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Araştırma Görevlisi Ummahan Yücel ise, “Ülkemizdeki ebelik kitapları yeterli düzeyde değildir ve bir ebelik dergisi bulunmamaktadır. Bölümümüzde doktora programının açılması için temaslar devam etmektedir. Bunun gerçekleşmesi bilimsel çalışmaların artmasını sağlayacaktır. Ayrıca ebelik bölümlerinde klinik uygulama labaratuarları kurulmalıdır. Ebelik hizmetinin verildiği sağlık kuruluşları ile üniversiteler arasındaki işbirliği de arttırılmadır” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 13:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?