Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile beraberindeki heyet Ankara'da Milli Eğitim Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı ile Çalışma ve Sasyal Güvenlik Bakanı'nı ziyaret etti.
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Başkan Yardımcıları H.İbrahim Gökçüoğlu ile Erdoğan Çiçekçi, Yönetim Kurulu Üyeleri Bayram Talay, Muhsin Dönmez, Kamil Porsuk ve Kenan Yavuz'dan oluşan heyet, önceki gün sırasıyla Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'i ziyaret etti. Ziyaretlerde İzmir ve Ege'nin sorunlarını dile getiren sanayiciler, bakanlara sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin birer dosya sunarken, bakanların yaklaşımından olumlu izlenimlerle döndü.
Sanayiciler Ankara'da ilk ziyaretlerini Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya gerçekleştirdi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, meslek okullarında sektörün ihtiyaç duyduğu birimlerin açılarak, sanayinin ara eleman sıkıntısının giderilmesi ve yabancı dilde eğitim sağlanması gerektiğini söyledi. Aliağa Nemrut İskelesi'ne uğrayan gemilerin sayısı dikkate alındığında ihracatında önemli bir paya sahip İzmir'e Denizcilik Meslek Lisesi kurulması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, "Sanayicinin içinde olan ve onlara ara eleman yetiştiren bölümlerde görev yapan eğitimcilerin günün değişen şartlarına uygun olarak eğitilmesi zorunluluktur. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa İzmir'de Mesleki Eğitim içeren bir zirvenin yapılması ve sanayicinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek konuların çözüme kavuşturulması gerekir" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu eğitim sisteminin mesleki eğitime önem verecek şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Çubukçu 16 milyon öğrencinin olduğu bir ülkede yaşadığımızı, Avrupa ülkelerinde mesleki eğitimin payının yüzde 65 olduğunu normal eğitimin yüzde 35 de kaldığını belirterek, "Bizde mesleki eğitimde okuyan öğrencilerin oranı yeni yeni yüzde 48'i bulmuştur. Artık meslek edindirme şansı kalmayan okullar yerine ihtiyaç duyulan alanlara yönelik eğitim verebilecek meslek liseleri açmalıyız" dedi.
EBSO heyeti Ankara'da ikinci ziyaretini Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na gerçekleştirdi. Aliağa Çevre Durumu Tespiti ve Taşıma Kapasitesinin Belirlenmesi Projesi tamamlanıncaya kadar ÇED süreçlerinin askıya alınması konusunda dile getirilen sıkıntıya Eroğlu, tüm firmaların ve kurumların bir araya gelerek bölgede master planı çalışması yapması halinde bu çalışma sonucunun 1/100 binlik planlara işlenerek master plan dahilinde tek bir ÇED raporu verilebileceği haberini verdi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Bakan Eroğlu'na sunulan dosyada ayrıca, "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" ile "Teklikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" uygulamasında 2010 yılını milat kabul edip beyan verenlerin sorgulanmaması, Organize Sanayi Bölgelerinde geri kazanım ve yakma tesisleri kurulabilmesi ile ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve teşviklerin sağlanması, geri kazanım ve yakma tesislerinin kurulması için sanayiciye yer tahsisi ve teşvik verilmesi, organik atıkların bertarafında önemli bir çözüm yolu olan komposit tesislerin aktif hale getirilmesi, tehlikeli atık ile tehlikesiz atık kavramlarının net olarak tanımlanacağı kılavuzların hazırlanması, toplam organik karbon parametresi ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması konularına yer verildi.
Günün son ziyaretini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e sanayicilerin gerçekleştirdiği görüşmenin ana konusunu; işletmelere rekabet gücünü engelleyecek derecede ağır bir yük yükleyen yürürlükteki kıdem tazminatı yasası oluşturdu. Bu konuda bir çözüm isteyen sanayicilere, Bakan Dinçer "İşçi ve işveren birbirini tamamlayan unsurlardır. Biri olmadan diğeri de olmaz. Bu nedenle her iki tarafı da memnun edecek bir yasa üzerinde çalışılıyor" diye konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'le gerçekleştirilen görüşmede Mesleki ve Yeterlilik Kurumu ile ortak çalışmalar içinde olunması, mesleki tanımların yapılması yönünde birlikte çalışılması, 2821 sayılı sendikalar Yasası ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile toplu iş sözleşmesi yapılabilmesi için işyeri düzeyinde yüzde 50+1 barajının devam etmesi, Cumhurbaşkanı'nın eşitlik ilkesine aykırı gerekçesiyle reddettiği Özel İstihdam Büroları ile ilgili yasanın İş Kanunu'nda yer alan ilgili maddenin monte edilerek tekrar sunulması, gerek işveren gerekse işçiyi zor durumda bırakan alt-işveren ilişkisini düzenleyen mevzuatın yeniden düzenlenmesi, kayıtdışılığa iten sebeplerin ortadan kaldırılması, TOBB ETÜ'nün başarıyla uygulamış olduğu staj programları ile öğrencileri iş hayatına hazırlayan programın hem öğrenci açısından hem de işveren açısından son derece faydalı ve iş öncesi eğitimin önemi ele alındı.