23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

EBSO'dan yerli malı çağrısı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, küresel krizden çıkış yolunun en önemli anahtarının yerli malı kullanmak olduğunu söyledi. Taşkın, alınan her ithal malın bir Türk işçisinin işten çıkarılması olduğunu anlattı.
ABD'de başlayan ve tüm dünya ülkelerine sıçrayan ekonomik krizin derinleştiği bir süreçte bulunulduğunu anlatan Taşkın, Türkiye'de özellikle reel sektörün bu krizi en derinden hissedenler arasında ilk sırada yer aldığını belirtti. Krize ilişkin hükümetin yapabileceklerinin dışında tüketicilerin ve üreticilerin de el birliği ile çözüme odaklanması gerektiğini ifade eden Taşkın bunun yolunun da yerli malı kullanmaktan geçtiğini söyledi.

Taşkın, iç tüketimin ancak yerli malı kullanımıyla canlanabileceğinin belirterek "Ekonomi küreselleşiyor olabilir, ulusal sınırların önemi kalmamış gibi görünebilir" dedi. Taşkın, böyle bir kriz ortamında kendi ürettiklerimizi kullanmamanın kabul edilebilir bir davranış olmadığına dikkat çekti. Türkiye'ye gelen 25 milyon turiste Türkiye'ye özgü ürünleri tanıtamıyorsak doğal güzelliklerimizi gösteremiyorsak başkalarını suçlamanın anlamı olmadığını belirten Taşkın, sözlerini şöyle sürdürdü: "O nedenle de yerli malı kullanma ve kullandırma kültürünü hepimizin hassasiyetle benimsemesi gerekmektedir. Yerli malı haftası kutlamalarının ötesinde, artık daha somut adımlar atmamızın zamanı gelmiştir. Şimdi yerli malı kullanmanın tam zamanı. O nedenle de diyoruz ki, ürünün üzerindeki barkoda bakarak '869' ile başlayan yani Türk malı olan ürünleri satın almaya özen gösterelim. Satın aldığımız ürünlere verilen para ülkemiz için harcanabilmelidir."

Paramız yabancı sermayeye gittikçe ülke ekonomimizin bir adım daha küçüldüğünü belirten Taşkın, şunları söyledi: "Küçülen bir ekonomide önce üretim azalır. Üretim azalan bir ülkede ne yatırım yapılabilir ne de istihdam sağlanabilir. Bu zincirin sağlanmasında çok çok önemli bir faktör olan yerli malı kullanımına tüm halkımızın, esnafımızın, üniversitelerimizin ve sanayicimizin dikkatlerini çekmek isteriz."
Taşkın, uluslararası barkod numarası 869 olan Türkiye'de üretilen malları satın alarak milli gelirimize yapacağımız katkı ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize sağlayacağımız iş imkanının asla göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret etti. Taşkın, yerli malı kampanyalarına herkesin gereken ilgiyi göstermesi gerektiğini söyledi. Alınan her ithal malın bir Türk işçisinin işten çıkarılması anlamına geldiğini herkesin bilmesi gerektiğini belirten Taşkın, "Bundan sonra karar onlarındır" dedi.

Bugün gelinen noktada her Türk vatandaşının öncelikli görevlerinin arasında yerli malını kullanarak yerli üretimi özendirmek gelmesi gerektiğini söyleyen Taşkın, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümetimizin de bir an evvel tüm kamu kuruluşlarına yerli malı kullanımına ilişkin talimatı vermesi gerekmektedir. Yedek parçasından savunma sanayine, mermerinden akla gelebilecek her türlü başlığa kadar tüm ürünler kapsama alınmalı. İthal granitle havaalanı döşeniyorsa, kaldırım yapılıyorsa, bunun sorumluluğu hükümete ait olmalı. Sanayileşmiş zengin batı ve kuzey ülkelerinin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, yerli malı kullanımına yönelik sağlamış olduğu güç birliğini bizim başarmamamız için hiçbir sebep yok. Geleceğimiz bizim elimizde ise herkesi barkodu 869 ile başlayan yerli malı ürünleri almaya davet ediyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 15:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?