22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

Ege'nin 2 yakası ezgilerde buluşyor

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrak Taranç ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ragıp Taranç tarafından yürütülen proje ile, Türk ve Yunan halkları arasında ortak kültür ve müzik değerleri gün ışığına çıkarılıyor. Barış kültürüne katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade eden akademisyen çift Türk ve Yunan Müziği üzerine 1997 yılından itibaren araştırmalar yaptıklarını vurguladı.

Yunanistan'a pek çok kez giden Taranç çifti son araştırma gezisini de Yunanistan'ın Midilli adasına gerçekleştirdi. Kültür ve müzik bağlamında bölge de incelemelerde bulunan öğretim üyeleri, araştırma kapsamında Midilli Adası Belediye Başkanı Nasos Giakalis ve ada da bulunan müzik ve halk oyunları dernekleri ile görüşerek düzenlenen sanatsal faaliyetler, bu faaliyetlerin Türk ve Yunan toplumlarının yakınlaşmasındaki rolü konusunda görüş alışverişinde bulundu. Sokaktaki insandan özel kurumlarda çalışanlara kadar pek çok kişiyle ve müzik derneği yetkilileri ile görüşme yapan ikili, dini müzik, panayır, müzik derneklerinin gösterileri konusunda kaynağından bilgi topladı.

HARMANDALI ZEYBEĞİ GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
Ada da bulunan Santur Müzik Okulu'nun dersleri ve dini müzik geleneğiyle ilgili bilgi de alan akademisyenler, Midilli ve müzik geleneği hakkında şöyle konuştu, "Midilli ile aramızda politik sınırlar olabilir fakat kültürel, sosyal, sanatsal sınırların çizilmesi imkansız. Pek çok Türkçe söz Midilli'de günümüzde de kullanılıyor ve Harmandalı Zeybeği'nin günümüzde de toplumda günlük yaşamda önemli bir ezgi olarak yaşadığını gözlemledik. Bu durum Didim, Dikili, Ayvalık- Edremit bağlamında bu adayı daha önemli ve değerli kılıyor"

Yemeklerin isimlerinden , ailelerin soyadlarına kadar pek çok Türkçe sözcüğe rastlandığını belirten akademisyenler,"Gelenek ve göreneklerin benzerliği söz konusu. Ada halkı kendi kültürlerine çok bağlı ve arşiv oluşturma geleneğine sahip. Bu durum onların kültürel verilerini diğer kuşaklara aktarmaları yanında önemli bir öğe olarak karşımıza çıkıyor.Türkiye ve Midilli arasında en önemli özellik iki yörenin de ortak kültürel verilerini koruyan, kollayan, yansıtan yönlerinin benzer olması" diye konuştu.

MİDİLLİ KÖYLERİNİ ADIM ADIM GEZDİLER
Araştırma süresince Midilli'nin pek çok köyünü adım adım gezen akademisyenler, Yunanistan'ın Ege Üniversitesi'nin ada da bulunan kitaplığına Prof.Dr. Berrak Taranç'ın Türkiye'de yazmış olduğu "İki Kıyının Müziği Rebetika" ile "Akdeniz Müziği'nin Türk ve Yunan Kökenleri" isimli kitaplarını hediye etti. Bir Ada Kültürünün oluşumunda, Kültürlerarası İletişimin Sağlanmasında Müziğin Rolü ve Örnek Ada Midilli"adı ile gerçekleştirilen araştırmanın daha sonra kitap olarak basılması planladıklarını açıkladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 12:33:16
Güncelleme :14 Mayıs 2009 Perşembe 14:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?