23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Elektriği kesilen çiftçilere müjde

CHP İzmir Milletvekili Susam, Enerji Bakanı Yıldız’la görüştüğünü söyledi, “Borcu nedeniyle elektriği kesilen tarım kesimine 36 ay vade yapılacak” dedi

Sadece İzmir’de yedi bin abone icralık oldu

İZMİR İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, il sınırlarında 7 bin abonenin, sulamadan doğan 34 milyon TL’lik borcunu ödeyemediği için elektriğinin kesildiğini, icralık olduğunu açıkladı. Bunun üzerine CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam, konuyu Meclis’e taşıdı. Susam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüştü, borçların 36 taksite bölünerek ödenmesi için söz aldı.

Bakanlık açıklayacak
SUSAM, “Bakanlık, taksitlendirmenin nasıl yapılacağını açıklayacak. Ülkemizde çok sayıdaki çiftçi, aynı sorunla karşı karşıya. Sadece İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde bin 100 abonenin elektriği borç nedeniyle kesilmiş durumda. Şu an yaklaşık 7 bin dekarda, temmuz ve ağustos aylarındaki ikinci ekimde ise yaklaşık 3 bin dekarda yeterli sulama yapılamayacak. Üreticilerimiz çok zor durumda” dedi.


Çiftçinin borcuna 36 taksit geliyor

Borcundan dolayı elektriği kesilen, tarlalarını sulayamayan çiftçilere CHP’li Susam müjde verdi. Susam, Enerji Bakanı Yıldız’la görüştüğünü, üç yıla varan taksit imkanı getirileceğini açıkladı İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, il sınırları içinde 6 bin abonenin, tarımsal sulamadan doğan 34 milyon TL’lik borcunun ödenmemesi nedeniyle elektriğinin kesik olduğunu açıklamıştı. Değirmenci, 7 bin çiftçinin de icralık olduğuna dikkat çekmiş, “Tarlalar sulanamıyor. Havaların ısınmasıyla sulamanın önem kazandığı bugünlerde, elektrik olmaması yalnızca üreticiyi değil, verim azalacağı için tüketiciyi de mağdur edecek” demişti.

CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam, konuyu Meclis’e taşıdı. Susam, konuyu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüştüğünü, olumlu yaklaşım gördüğünü söyledi. Bakan Yıldız’ın borçları 12, 24 ve 36 taksite bölünerek ödenmesi için bürokratlarına talimat verdiğini müjdeleyen Susam, “Önümüzdeki günlerde taksitlendirmenin nasıl yapılacağını bakanlık açıklayacak. Ancak tarım kesimini düşündüren elektrik borcu için olumlu adım atılmış oldu. Çiftçimiz tarlasını sulamaya, üretmeye ve ülkeye katma değer sağlamaya devam edecek” dedi. Susam, son yılların kurak geçtiğini hatırlattı, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Üretim tehlikeye düşebilir’
“Tarlalarını elektrikli pompalarla sulayan çiftçilerin enerji tüketimi, yağışların azalması nedeniyle çok yükseldi. Gerek elektriğe sürekli yapılan zamlar, gerek tarımsal üretimdeki diğer girdilerin sürekli artması da olumsuz etkiledi. Ülkemizde çok sayıdaki çiftçi aynı sorunla karşı karşıya. Sadece İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde bin 100 abonenin elektriği borç nedeniyle kesilmiş durumda. Şu an yaklaşık 7 bin dekarda, temmuz ve ağustos ayındaki ikinci ekimde ise yaklaşık 3 bin dekarda yeterli sulama yapılamayacak. Bu da üretimin yaklaşık yarısını tehlikeye atacak.”

 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 09:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?