Saadet Partisi (SP) İzmir İl Başkanı Şerafettin Kılıç düzenlediği basın toplantısında resmi istatistiklerde yıllık yüzde 10.06 olarak açıklanan enflasyon rakamına itiraz etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçtiğimiz günlerde yüzde 10 olarak belirlediği oranın doğru olmadığını savunan SP İzmir İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu Üyesi Şerafettin Kılıç, iddiasını ispatlamak için ilginç bir yöntem uyguladı.
Kılıç, halkın günlük yaşamında en fazla tükettiği ve büyük bölümü gıda maddesi olan mal ile hizmetlerin fiyatlarında son bir yılda gerçekleşen artışları, masada sergilediği tüketim maddeleri üzerinden açıkladı. İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında evine ekmek götürme derdinde olan insanların resmi rakamlara inanmadığını kaydeden İl Başkanı Kılıç, satın alma gücünün giderek azaldığına dikkat çekti. Milyonlarca insanın en önemli harcama kalemlerinde istatistiklerin kat kat üzerinde artış yaşandığını ileri süren Kılıç, "Siz istediğiniz kadar rakamları düşük gösterin. Vatandaş cebindeki para ile ay sonunu getirip getiremediğine bakıyor. Şimdi buradan soruyoruz: Ekonomik göstergelerdeki rakamlar mı önemli, yoksa halkın yaşadığı bu temel maddelerdeki fiyat artışları mı?" dedi. Resmi enflasyon rakamlarının dar gelirli kesimlerin geçim koşullarını yansıtmadığını belirten Şerafettin Kılıç, "En fazla kullanılan tüketim mallarının ve hizmetlerin fiyatlarını esas alarak yıllık bir araştırma yaptık.
Topladığımız fiyatların bir yıllık artışlarını takip ettik. Bu fiyatları aynı maddelerin geçen yılki fiyatları ile karşılaştırdık ve artış oranını belirledik" şeklinde konuştu. Kılıç, masada sergilediği temel tüketim maddelerini göstererek vatandaşın cebindeki enflasyonun düşmeyip artmaya devam ettiğini belirtti. Büyük bölümü gıda maddesi olmak üzere özellikle dar gelirlilerin en fazla satın almak zorunda olduğu mal ve hizmetlere ilişkin derlediği fiyatlara vurgu yapan İl Başkanı Kılıç, "Domates yüzde 54, yumurta yüzde 25, un yüzde 30, peynir yüzde 28, bulgur yüzde 60, makarna yüzde 47, kurufasülye yüzde 51, kömür yüzde 37, mercimek yüzde 111, deterjan yüzde 28, pirinç yüzde 50, ekmek yüzde 25, ulaşım yüzde 26, elektrik yüzde 58, doğalgaz yüzde 82 oranında artmıştır. Yüzde 10 olarak belirlenen enflasyon oranı zerre kadar inandırıcılık taşımıyor. Görüldüğü gibi, temel maddelerdeki ortalama artış yüzde 36'nın aşağısına düşmüyor Hesabımız, TÜİK'in sanal enflasyon sepeti hesaplamalarına göre, en somut gerçeği ortaya koymaktadır" diye konuştu.