ESHOT Genel Müdürlüğü, 4 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirilen Elektronik Ücret Toplama Sistemi İşletim Hizmeti İhalesi ile ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.
İhale sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı açıklamada, 1999 yılından bu yana toplu ulaşım araçlarında geçerli olan ve ulaşımda entegrasyonu sağlayan "Kart Kredi İptal Değerlendirme ve Otomasyon Sistemi" ihalesi ile alınan hizmetin süresinin 30 Haziran 2008 tarihinde sona erdiği, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddelerine uygun olarak 4734 sayılı Kanun kapsamında 30 Haziran 2009 tarihine kadar ek sözleşme yapıldığı ve alınan hizmetin devamlılığının sağlandığı belirtildi.
30 Haziran 2009 tarihinde sona erecek hizmetin devamı için 4734 sayılı yasanın 19. maddesi hükümleri çerçevesinde ihaleye çıkıldığı, ihale için sekiz firmadan ihale dosyasının satın alındığıbelirtilirken, ihale gününe kadar, ihale dosyası satın alan firmalar tarafından, gerek teknik gerekse idari şartname ve eklerine itiraz edilmediği ve soru sorulmadığı ifade edildi. 4734 sayılı yasanın 19. maddesine uygun olarak Açık İhale usulüyle yapılan ihalenin şartnamesinde, hizmetin tanımının yapıldığı, toplam hasılatın KDV hariç 1 milyar 59 milyon 478 bin 509 TL. olarak belirtildiği ve firmalardan işletme bedelinin ve oranının teklif edilmesinin istendiğinin açıklandığı yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Firmaya ödenecek bedelin ve oranın idare tarafından belirlenmesi ise yasal olarak mümkün değildir.İhaleye tek firma katılmış ve 1826 gün (yaklaşık 5 yıl) süresince İşletim Hizmeti ile Kart ve Bilet Dolum Hizmeti bedeli olarak, toplam hasılat üzerinden yüzde 2,6 oranında teklif vermiştir. İdare'nin 1999 yılında yaptığı ve sözleşmeye bağlanarak uyguladığı ihale sonucunda yükleniciye yapılan ödeme de hasılatın yüzde 2,6'sıdır. Bu oran tesadüfen mevcut ihaleden ne daha fazla ne de daha azdır. Her ihalenin kendi içinde değerlendirilmesi gerekse de, bu ihale için İdare'nin bir önceki ihaleye göre daha fazla ücret ödemesi söz konusu değildir.İşin süresi 1826 gün ve toplam yaklaşık hasılat ile sınırlıdır. Bu süre içinde toplam yaklaşık hasılat üzerinden firmaya yılda 5,5 milyon TL (KDV hariç) ve 5 yılda toplam 27,5 milyon TL (KDV hariç) ödenecektir. Toplam yaklaşık hasılat öngörülen süreden daha kısa sürede gerçekleşirse, işin süresi de ödeneğin bittiği gün bitecektir. Söz konusu süre içinde teklif edilen bedel dışında firmaya, her ne ad altında olursa olsun başka bir ödeme yapılması mümkün değildir. Toplu taşıma ücretlerine 5 yıl içinde ne kadar zam yapılırsa yapılsın, yolcu sayısında ne kadar artış olursa olsun, firmaya ek ödeme yapılmayacaktır. Firmanın banka seçiminde serbest olup olmadığı hususu ise şartnamede belirtilmiş olup bütün işlemlerde İdare'nin onayı olmaksızın, firmanın banka ile anlaşması mümkün değildir. Aksi hal, sözleşmeye aykırılılık oluşturup sözleşmenin feshi nedenidir. Bu nedenle banka seçimi hususunda son söz ESHOT Genel Müdürlüğü'ne aittir.