23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

Gönen: Tamamlanmış konutlardan alın

Gönen Şirketler Grubu Başkanı Nafiz Gönen, düşük faizin konuk alımını kolaylaştırdığını belirtti, ancak riske girmemek için tamamlanmış konut alınmasını önerdi

Gönen Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Gönen, bankaların uyguladığı düşük faizin konut alımını kolaylaştırmasına karşın, yine de riske girmemek için tamamlanmış konutların tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi, “Hazır, bitmiş konutu tercih etmek, riski de azaltır. Bir an önce taşınıp, evin kullanılmasını sağlar” diye konuştu.

Krediyle, faizle alıyorlar
Faizlerin düşmesinin emlak piyasası için büyük avantaj olduğunu, ancak son 10 günde konut satın alımında büyük hareketlik yaşanmadığını bildiren Gönen, bayram sonrasında etkili olacağına inandığını kaydetti, şöyle devam etti:
“Faizle, krediyle konut satın almalar, peşin parayla satın almadan daha fazla. Geliriyle banka kredisini ödeyebilme gücünü ayarlayabilen, konut satın alma kararı verebiliyor. Ana paranın geri ödenmesinde 3 lira yerine 2 lira ödemek, 5 bin lira yerine 3 bin lira ödemek, onların bu kararında etkili oluyor. Türkiye’de faiz oranları 2.5-3 yıl önceki oranlara indi. Satışları olumlu etkileyeceğine inanıyorum.”

Kredi kullanan sayısı arttı
Kısa vadeli krediyle konut satın alan kişi sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çeken Nafiz Gönen, uzun vadeli ödeme programıyla kredi kullanan sayısının ise arttığını belirtti. Uzun vadeli kredi kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu hatırlatan Gönen, “Uzun vadeli kredi kullanmak, sizin gelirinizin de uzun vadeli garantide olmasını gerektiriyor. Gelir ile aylık taksitlerin eşitlenmesi ve çok ciddi hesap yapılması gerekiyor” dedi.

Banka yüzde 75’ini veriyor
Bankaların, konut fiyatının en fazla yüzde 75’ini kredi olarak verdiğini bildiren Gönen, vatandaşın da yüzde 25’ini ödeyerek “taşın altına elini koyduğunu”, bunun da kredi geri ödeme miktarını düşürdüğünü dile getirdi. Aylık taksit miktarının mutlaka hesaplanması gerektiğine vurgulayan Gönen, “Vatandaşın ‘elma ile elma’ mukayesesi yapması gerekiyor. Kimi banka faiz oranlarını düşük gösterse de, diğer masraflarla yukarı çıkıyor. Dosya masrafı, komisyon ve ekspertiz ücreti gibi diğer farklı masraflar oluyor. Ayrıca, kullanılan kredi miktarının üzerine ödenecek faiz de titizlikle hesaplanmalı” diye konuştu.
 

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 09:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?