Küresel krizin etkilerinin derinleştiği günümüzde, ihracatçı firmalarımızın devlet yardımlarından daha çok ve hızlı bir şekilde faydalanmalarını sağlamak ve uygulamada karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen Mikro Eğitim Projesi devam ediyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Mikro Eğitim Projesi ekibi, 3 aylık süreçte 9 farklı şehirde 500 ihracatçı firmaya devlet yardımlarını anlattı. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, devlet yardımlarını bütün üyelerine anlatmaya kararlı olduklarını söyledi.
Mikro Eğitim Projesi ekibinin son durağı Manisa oldu. Manisa Valiliği Tek Adımda Yatırım (MANTAY) Bürosu'nun daveti ile 18 Mart 2009 tarihinde Manisa Organize Sanayi Bölgesinde Manisalı ihracatçılara devlet yardımları anlatıldı.
İhracatçı firmaların katıldığı Mikro Eğitim Projesi seminer toplantısında Devlet Yardımları Mikro Eğitim Projesi Koordinatörü Nigar Semerci, Mikro Eğitim Projesi ile devlet yardımları konusunda firmalarımızın karşılaştığı sorunları azaltarak, destek sürecini hızlandırarak firmaların hak ettiği desteği bir an önce almasını daha önce bu konularda başvurusu olmayanları ise desteklerden faydalanma konusunda yüreklendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Nigar Semerci, ihracatçı firma temsilcilerine, yurt dışında düzenlenen fuarlara milli düzeyde veya bireysel katılımların desteklenmesi, yurt dışında ofis-mağaza açma, işletme ve marka tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, pazar araştırması ve pazarlama desteği ile çevre maliyetlerinin desteklenmesi kapsamında çevre, kalite, gıda güvenliği insan sağlığına yönelik teknik düzenlemelere uyum belgeleri ile tarımsal ürünlerde sağlık sertifikası ve organik ürün sertifikası alım giderlerinin desteklenmesi konularında bilgi aktardı. Semerci, Mikro Eğitim Proje Uzmanı İlhan Uncu ise tarımsal ürünlerde ihracat iadeleri konularında bilgi verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Valiliği Tek Adımda Yatırım Bürosu Koordinatörü Nedim Zurnacı, kriz ortamında her geçen gün zorlaşan ekonomik koşullarda anlatılan bu desteklerin yaygın kullanımının dış pazarlardaki rekabet üstünlüğünü sağlamamız ve yeni pazarlar bularak ihracat gelirlerimizin artışının sağlanması çalışmalarına basamak olması açısından çok önemli olduğunu söyledi.
TANI GRUBU TEŞHİSİ KOYDU BİZ ÇÖZÜM GELİŞTİRDİK
Mikro Eğitim Projesi Devlet Yardımları, Ar-Ge Enformasyon ve Eğitim Şube Müdürü Mustafa San ise; "Ege İhracatçı Birlikleri Devlet Yardımları Şubesi olarak geçen yılın sonunda Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirilebilecek ve Mikro Eğitim Projesi adının verildiği yeni bir çalışma başlattık" dedi.
Mustafa San, bu projenin doğuşuyla ilgili şöyle konuştu: "İhracatçı birlikleri olarak oluşturduğumuz tanı grubunda firmalarımızın devlet desteklerini yeterince bilmedikleri, bilenlerin ise başvurma konusunda çekimser davrandıklarını tespit etmemizle gündeme geldi. Bugüne kadar gerek organize ettiğimiz gerek katılımda bulunduğumuz toplantılarda organizasyonların genellikle kalabalık ve yoğun katılımlı yapılmaya çalışmasına bağlı olarak bu toplantılarda bir konunun yeterince detaylandırılamaması, katılımcılarla bire bir ilgilenilememesi sebebiyle, bundan sonra küçük gruplarla inter-aktif eğitimler organize etmenin daha faydalı olacağını düşündük ve hayata geçirmeye başladık."
PROJE DEVAM EDECEK
Mikro Eğitim Projesi ile devlet yardımları konusunda firmaların karşılaştığı sorunları azaltarak, destek sürecini hızlandırıp firmaların hak ettiği desteği bir an önce almasını hedeflediklerini belirten EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper de, şunları söyledi: "Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından Şubat ayı başında yapılan uygulama değişikliği ile Devlet Yardımları Tebliğleri kapsamındaki faaliyetlere ait teşvik dosyaları "belli kriterler ve limitler çerçevesinde İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri" tarafından sonuçlandırılacak. Bu nedenle mikro eğitim projemiz kapsamındaki eğitimler sektörel ve yerel bazda daha da yoğun bir tempoyla devam edecek."
Sezmen Alper, ayrıca, bölgedeki kurum ve kuruluşların üyelerine yönelik bu konularda bilgilendirme konusundaki taleplerinde de her desteğe hazır olduklarını, devlet yardımlarından tüm ihracatçılarımızın azami düzeyde yararlanır hale gelinceye kadar eğitimlere devam edeceklerini söyledi.
Bu amaçla takip eden süreçte, 25 Mart'ta Turgutlu'da, 26 Mart'ta Kütahya'da, 21 Nisan'da Salihli'de 18 Mayıs'ta Alaşehir'de, Ticaret ve Sanayi Odalarında, 30 Mart'ta ise Celal Bayar Üniversitesi'nde toplantı yapılacak.