2
Ocak
2025
Perşembe
İZMİR

İşçiler içeri sokmadı

İŞÇİLER İÇERİ SOKMADI

Yatağan işçilerinden sonra Aliağalı işçiler de maliyet bedellerinin hesaplanması ihalesini alan şirket yetkililerini EÜAŞ Aliağa Kombine Çevrim Santrali'ne almama kararı aldı.

İş yerinde toplanan işçiler, "Enerjide Özelleştirmeye Hayır" yazılı pankart açarak kapı önüne geldi. Şirket yetkililerini içeri sokmayacaklarını söyleyen işçiler, kapı önünde bir süre beklediler. İşçilerin eylemini duyan yetkililer fabrikaya gelmekten vazgeçti.

Tes-İş 2 No'lu şube başkanı Hüseyin İnal fabrikaya girip idarecilerle görüşmesinin ardından işçilere hitaben bir açıklama yaptı. Hüseyin İnal; "Özelleştirmecileri buraya sokmayacağız, özelleştirme işsizlik, açlık ve sömürü getirir. Sendika olarak bizim önceliğimiz işçi arkadaşlarımızın iş yaşamını güvenceye almaktır. Bugün kimse gelmeyecekmiş buraya, gelecek olurlarsa akşama kadar bekleriz, onları içeri sokmacağız" dedi.

Aliağa çevrim santralinin İzmir'de devlete ait tek elektrik üretim fabrikası olduğunu söyleyen İnal; "Bu işletme adeta peşkeş çekiliyor. Çünkü limana yakınlığı, Tüpraş içindeki kendine ait arazisi, sosyal konutları olan bu işletme diğer fabrikalardan ayrı olarak 15 dakikada devreye girerek üretime başlayabilen en hızlı santraldir. Ayrıca bacadan çıkan ısıyı da geri çevirerek enerjiye dönüştürebiliyor. Böylece hem doğaya ısı salarak zarar vermiyor hem de hammadde harcamadan yüzde 50 fazla enerji

üretebiliyor. 1 saatte Aliağa gibi 15 ilçenin harcadığı elektriği üretebilir. Ama üretmemizi engelliyorlar. Burada kurulu özel şirket olan Enka'ya ait doğalgaz çevrim santralinden enerji alıyorlar. Bunlar kurulum aşamasında devletle alım garantisi anlaşması yapmışlar. Devlet oradan enerji almasa bile parasını ödemek zorunda. Özelden alıp devlete ürettirmiyorlar. İzin versinler üretelim. Üstelik biz burada eksik işçi ile çalışıyoruz, yaklaşık 40 işçiye daha ihtiyaç var burada ama işçi almıyorlar. Zorla

zarar ettiriyorlar" şeklinde konuştu.

Tes-İş 2 nolu şube başkanı Hüseyin İnal, özelleştirmenin 2008'de başlatılan bir süreç olduğunu söyleyerek; "Ankara Doğalgaz Üretim A.Ş. bünyesindeki 7 hidroelektrik, 1 jeotermal, 1 doğalgaz santrali 2008 Mart ayında Zorlu grubuna satıldı. Özelleştirme sonrası alan şirketlerin ilk işi işçiyi ve sendikayı zorlamak ve işçiyi sendikasızlaştırmak, işten çıkarmak oluyor. Bunlarla karşılaşıyoruz. 2010 yılında da enerjide özelleştirme devam edecek. Devlet şirketlerini pazarlamak için danışma firması kurdular.

Biz de bugün buraya geleceklerini duyduk ve işyerinde barikat kurduk. Şirketin eylem haberini aldığından dolayı gelmeyeceği bilgisini aldık, vardiya çıkışındaki arkadaşları evlerine gönderdik. Buraları bu kadar kolay özelleştiremeyecekler" dedi.

 

"ULUSAL SERMAYEYİ KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİZ"

Tes-İş 2 No'lu şube eski Mali Sekreteri Sebahattin Yeşiltepe ise yaptığı açıklamada, işletmenin adının TEK olduğunun altını çizerek, "Bunu TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ yaparak parçaladılar ve bunları tek tek satmaya başladılar. İlk olarak trafoları, şimdi de santralleri satmaya çalışıyorlar. Bizler buraları korumaya çalışıyoruz. Keban, Soma, Yatağan, Kemerköy bunların hepsini peşkeş çekmeye çalışıyorlar. Enerji sektörü ulusal bir sorundur. Buraları satanlar ulusu satmış olur. Bizler enerjinin ekonomik öneminden

daha çok siyasi önemine dikkat çekiyoruz. Ulusal sermayeyi kimseye yedirmeyeceğiz. Esas ekmeğimize göz dikenler avuçlarını yalayacaklar" diye konuşurken, işçilerden Hüseyin Durdabak; "İş yerlerimize taşeron işçiler alınıyor. Bizim örgütlülüğümüzü zayıflatmak için. Bugün örgütlü olarak özelleştirmecilere karşı eylem yapıyoruz. Özelleştirmeyi rahat rahat yapamayacaklar. Bugün özelleştirmeyi nasıl yapabilecekleri ile ilgili teftişe gelecekler ama içeri giremeyecekler" dedi.

Saatte 180 megavat üretim gerçekleştiren santral 1 saate 15 ilçenin tükettiği enerjiyi 1 saate üretiyor. 4 adet gaz türbinli yakıt sisteminin çift yakıta (motorin-doğalgaz) çevirim dönüşüm projesine 30 milyon dolar harcanarak maliyet 74 cent/Kwh den 10 cent/Kwh'ye düşürüldü. 15 Haziran 2008'de doğalgaz olarak işletmeye hazırlandı. Ayrıca EÜAŞ KİT'ler içinde 1., özelde ise 3. en çok kar eden kurum.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2010 Cumartesi 12:57:03
Güncelleme :13 Şubat 2010 Cumartesi 14:29:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?