İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) İzleme Komitesi'nin 25. toplantısı İzmir'de başladı.
Toplantıya Suudi Arabistan, Filistin, Senegal, Kuveyt, İran, Kamerun, Pakistan, Katar, Endonezya ve Sierra Leone'den temsilciler katılırken, Türkiye'de, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından temsil edildi.
Türkiye'nin başkanlığı ve ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajının okunmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında, bu yıl yapılacak toplantılarda alınacak kararların tüm İslam alemi için hayırlı olmasını diledi. Mesajında küresel ekonomik krize değinen Cumhurbaşkanı Gül, kriz karşısında İSEDAK'ın da gelişmelere kayıtsız kalmadığını, gıda ve enerji konularının yanı sıra küresel kriz konusunun da gündeme alındığını ifade etti. Küresel ekonomik krizden daha az etkilenmek için bölgesel işbirliğinin ve alternatif pazarlara açılımın önemli uluslararası forumlarda sık sık vurgulandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arası ticaretin daha da artırılması gerektiğini ve sermaye hareketlerinin daha üst düzeylere çekilmesi gerektiğini söyledi.
Bu açıdan İKÖ borsalar arası işbirliği, ortak yatırımlar ve ticaretin serbestleştirilmesi gibi alanlara özel önem verilmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bunlar yapılırken yoksullukla mücadelenin ve özellikle Afrika ülkelerinin ihtiyacı olan yardımların sağlanmasından da geri kalınmaması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül mesajında İslam ülkeleri arasındaki ticaretin her geçen gün artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, ülkeler arasında ticaretin petrol ve tarım ürünleri dışındaki sektörlerde de artırılması için özel gayret gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, İslam Konferansı Örgütü'nün Kıbrıs Türkleri'nin haklı davasına vermekte olduğu desteğin takdire şayan olduğunu belirterek şunları söyledi: "İslam Konferansı Örgütü pek çok kararla uluslararası topluma Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan haksız tecridin sona erdirilmesi çağrısında bulunmuş ve üye ülkeleri Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmalarını güçlendirmeye davet etmiştir. İKÖ kararları uyarınca Kıbrıs Türkleriyle ticari, ekonomik, kültürel ve sportif işbirliğinin geliştirilmesi ve doğrudan ulaşım gibi alanlarda ilerleme kaydedilmesi Kıbrıs'ta devam eden sürecin başarısı açısından ayrı bir önem arzetmektedir."
Cumhurbaşkanı Gül mesajının sonunda Türkiye'nin 2014 yılındaki zirveyi düzenlemeye talip olduğunu hatırlatarak tüm üye ülkelerin bu konuda Türkiye'ye destek olmasını istedi.
BERABER HAREKET ETMEK ÖNEMLİ
Toplantıda bir konuşma yapan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da konuşmasında ekonomik krize değindi. Yaşanan ekonomik krizin yoksulluğu derinleştirerek insani bir krize dönüşmesinin engellenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, yaşanan gelişmelerin İslam ülkelerinin büyük birikim sahibi olduklarını, gerçek bir ekonomik değere dayalı finansman yöntemlerinin bu gibi krizlerin önlenmesindeki ve aşılmasındaki önemini gösterdiğini dile getirdi. Krizlerin sadece bir sorunlar kümesi olmadığını, aynı zamanda yeni açılımlar yapmak, yapısal sorunları çözmek ve yenilenme için bir fırsat olduğunu anlatan Yılmaz, beraber hareket etmenin de bir zaruret olduğuna inandığını belirtti.
Bakan Yılmaz ayrıca dost ve kardeş ülkelerle ticaretin geliştirilmesinde önemli adımlar atan Türkiye'nin İKT üyesi ülkelerle dış ticaret hacmini 2007 yılında 41,8 milyar dolardan 2008 yılında yaklaşık yüzde 50'lik bir artışla 61,8 milyar dolara ulaştırdığını ifade etti.