22
Aralık
2024
Pazar
İZMİR

İskeçeli işadamlarında İzmir'e çıkarma

Yunanistan'ın İskeçe kentinin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Panayotis Andrikopulos başkanlığındaki 40 kişilik "İskeçe İşadamları Heyeti" İzmir Ticaret Odası'nı (İZTO) ziyaret etti. İZTO'da İzmirli işadamlarıyla bir araya gelen İskeçe İşadamları Heyeti, düzenlenen toplantıda iki kent arasındaki işbirliği olanaklarını değerlendirdi.

Toplantıda konuşan İZTO Başkan Vekili Akın Kazançoğlu, ziyaretin çok önemli ve özel olduğunu, çünkü İskeçe'den İZTO'ya bugüne kadar ilk kez bu kadar kalabalık bir heyet geldiğini söyledi. Bu ziyareti "konuk ağırlama" olarak değil, "dostlarla buluşma" olarak nitelediklerini belirten Kazançoğlu, İZTO'yu bugüne kadar çok sayıda Yunan heyetinin ziyaret ettiğini ve yapılan toplantılarda çok sayıda proje geliştirildiğini kaydetti. Kazançoğlu şöyle konuştu:  "Çoğunlukla, Yunan Adaları'ndaki işadamları ile birlikte olduk. Artık çalışmalarımızın Ege Denizi'ni aşıp iki ülkenin tamamına yayıldığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz."

İZTO olarak geçen Aralık ayında İskeçe'ye bir ziyaret düzenlediklerini ve Balkan ülkeleri ile Türkiye ve Yunanistan arasında bir işbirliği platformu oluşturduklarını belirten Kazançoğlu, "Aralarında Bükreş, Plovdiv, Letonya, Kişinev, Burgaz ve Tekirdağ gibi odaların yer aldığı güçlü bir platform oluşturuldu. İmzalanan ortak sözleşmede ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunulmasına karar verildi. Bugünkü ziyareti işte bu anlaşmaya borçluyuz" dedi.


"TİCARETİMİZ PATLAMA YAPTI"

1993 yılından bu yana atılan adımlarla Türk-Yunan ilişkilerinde ciddi mesafeler kaydedildiğini ve bunun devam ettiğini belirten Kazançoğlu, 10 yıl önce sadece 200 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün 5 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin her yıl yüzde 30-40 oranında artış gösterdiğini belirten Kazançoğlu, "Amacımız Yunanistan ile ticari ilişkilerimizi 10 milyar dolar seviyelerine çıkartmak. Ticaretimiz istediğimiz rotaya girdi, şimdi ortak yatırımlara, ortaklıklara sıra geldi. Biz iki ülkenin işadamlarını sık sık biraraya getirmek için önemli toplantılar düzenliyoruz. 1998 yılından beri her yıl Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvelerini yapıyoruz. 2003 yılında Girit'te yaptığımız zirve ile iki ülke arasındaki çifte vergilendirmenin kaldırılması anlaşması imzalandı. Ticaretimiz patlama yaptı" dedi.

"ORTAK YATIRIMLAR YAPABİLİRİZ"
2005 yılında Atina'da, Türk-Yunan İş Konseyi ile birlikte düzenlenen zirve sonucunda da, iki ülke işadamlarını sanal ortamda birleştirmek için "Aegean Portal" adıyla bir portal kurulduğunu belirten Kazançoğlu, portalın Türk ve Yunanlı üye sayısının 200'e ulaştığını bildirdi. En kolay ticaretin en yakındaki komşularla yapılabileceğini ifade eden Kazançoğlu, "Kıyılarımız ve Yunan Adaları arasındaki ticaret her geçen gün artıyor. Ama biz anakaradaki dostlarımız ile de ticaretimizi arttırmak istiyoruz. Ortak yatırımlar yapabiliriz. Bugünkü heyette tarım ürünleri, tütün, mobilya, ayakkabı, otel ve turizm işletmeleri, otomasyon ve bilişim sistemleri gibi sektörlerden toplam 19 Yunanlı şirketten yaklaşık 40 temsilci burada. Kendileriyle ikili görüşme yapmak üzere 40'tan fazla Türk firması Odamıza başvuruda bulundu. Biz iki ülke işadamlarının işbirliği için her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

"TURİZM ALANINDA İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ"
İskeçe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Panayotis Andrikopulos ise, iki kent arasında yapılan işbirliği protokolünün ilişkileri daha da geliştirdiğini ifade etti. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krize değinen Andrikopulos, global krizin olumsuz etkilerinin turizmde işbirliği yapılarak telafi edilebileceğini söyledi. Yılların geçmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin pekiştiğini dile getiren Andrikopulos, pekçok alanda işbirliği yapılarak bu ilişkilerin daha da güçlü hale getirilebileceğini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 12:47:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?