23
Ekim
2024
Çarşamba
İZMİR

İşte vergi şampiyonları

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut, 2008 yılında en çok gelir vergisi tahakkuk eden ilk 100 mükellefi açıklandı.

İlk yüzde birinciliği geçen yıllarda olduğu gibi Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas korurken, ikinci sırada Şefik Çerçioğlu yer aldı. Üçüncü sıradaki mükellefin adının açıklanmasını istemediği belirtildi


İzmir Vergi Dairesi Başkanı Dr. Mustafa Bulut, 2008 yılı en çok gelir vergisi tahakkuk eden ilk 100 mükellefi açıkladı. Bulut, bir önceki yıla göre beyanname sayısında yüzde 5.87, beyan edilen toplam gelir vergisi matrahında yüzde 17.92, tahakkuk eden gelir vergisinde yüzde 19.08 ve beyan edilen ortalama gelir vergisi matrahında yüzde 12.48'lik artış kaydedildiğini söyledi.

Türkiye'nin büyüme ve eflasyon rakamları üzerinde beyan edilen toplam gelir vergisi matrahında yüzde 17.92 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Bulut, "İzmirli mükellefler, krizde bizi tatmin edecek bir seviyeyi yakaladı. İzmirli mükelleflerimize hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Hükümet tarafından krize yönelik açıklanan önlem paketlerinin de vergi politikalarına dayandığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu: "Ortaya, kamuda hatırı sayılır bir borçlanma çıkabilir. Vergi gelirleri ile karşılanmazsa yeni bir risk ortaya çıkıyor."

Geçen yıllarda olduğu gibi Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas bu yıl da birinciliğini korudu. Geçen yıl 32. sırada bulunan Şefik Çerçioğlu, bu yıl ikinciliğe yükseldi. Üçünçü sıradaki mükellef ise adının açıklanmasını istemedi. Geçen yıl 4. sırada bulunan Özkardeş Grubu Başkanı Nail Özkardeş, bu yıl bir sıra gerileyerek 5.'liğe düştü. 6 ve 7. sıradaki mükellefler adının açıklanmasını istemedi. Geçen yıl ikinci sıradaki hayırsever işadamı Salih İşgören bu yıl altı sıra düşerek 8. sırada yer aldı. Geçen yıl 36. sırada yer alan perakende zinciri Pehlivanoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hanif Pehlivanoğlu, bu yıl yükselişe geçerek ilk 10'a girerek 9. sıraya çıktı.

Kira geliri beyanına göre, gelir vergisi tahakkuk tutarı sıralamasında ilk 10 mükellef arasında daha önce yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl ilk 10'a giremedi ve 11. sırada yer aldı. Kocaoğlu, 2006 yılındaki 9.'luğunu, 2007'de 296 bin 982 TL tahakkuk eden vergi miktarıyla 3. sıraya taşımıştı. Bu yıl da 715 bin 789 TL beyan edilen, 245 bin 174 TL tahakkuk eden vergi miktarıyla 11. sırada yer aldı. Bu alanda birinci sırada yer alan mükellef adının açıklanmasını istemedi. İkinci sırada, geçen yıl 45. sırada bulunan Hilal Arslan Yıldırım, üçüncü sırada geçen yıl ikinci sırada yer alan Ali Dönmez Boyalı yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 17:58:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?